Ще фалира ли Украйна през 2025 година?

Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие
2 апр 2024 21:13, Нели Христова
273
Ще фалира ли Украйна през 2025 година?
Снимка: БГНЕС

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

Както изясни източникът, "руската дирекция [в Световната банка] гласува против този проект, позовавайки се на устава на организацията". "В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него "като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания".

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
6
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 месец
Дано, дано, данооооо........
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тя не е ли във фиктивен фалит? Икономиката й изобщо не функционира. Всичко става за сметка на средствата, която получава от ЕС ежемесечно.... Украйна е като полужив труп, закачен към няколко системи...
30
6
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Окрайна е фалирала преди десетки години. Разделяйки се със СССР, тя фалира.
29
7
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 22. Когато нямаш основателни аргументи да участваш в дискусия, започваш да хапнеш като улично псе. Но, на вас копейките ви е простено:)))
28
5
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
АнонимеН-чо , НАПИСАХ ПО ТЕМАТА И ВЪПРОСА В ЗАГЛАВИЕТО , А НЕ ЗА ТВОЯТА ОРИЕНТИРАНОСТ !!!
27
5
 
12
 
! Отговори
Не е майтап преди 1 месец
Слави да им направи на украинците една партия "Няма такава държава".
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руските ракети са така сделани от руснака който не може и един пирон да забие без да го изкриви ,че капат половината над русията далеч преди целта , а уж са нация техническа.
25
8
 
4
 
! Отговори
Западняк преди 1 месец
НЕ! За ужас на рашистите.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само Украйна. И руснаците ще фалират. Никоя държава не е прокопсала с военна икономика повече от 3 години. Ракети не ядат в Русия. Хората искат яйца, водка, хляб, а не танкове и самолети.
23
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До БАНко/ КОЙ ДЯВОЛ ТИ РАЗРЕШИ НА ТЕБЕ ДА ПИШЕШ ОТ ОТВЪДНОТО!
22
2
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Нъл знаите че съм гнусеещ се пеедеразен.
21
4
 
12
 
! Отговори
Тачо преди 1 месец
За съжаление вече няма такава държава.Акулите я разкъсаха и сега си я поделят.Впрочем и Гърция вече няма ама още не го знаят.Там поне не ги избиха,само ги купеха чрез спасителни заеми и уж опрощението им.Нас ни чака синтез между тези два сценария.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеления ползва кока, кара Бентли. Джуджето се крие в бункер, кара Лада. Кой е фалирал?
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ! А ще фалира ли Русия с тези 40% от БВП които отделя за отбрана и сигурност? Най-вероятно ДА! Подобни бяха цифрите точно преди да рухне СССР... Не знам тогава русофилски сайт като вашия какво ще пише...
18
9
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
То и запада го чакат да фалира от 1917.Добре че, мечтите на кАпейките са безплатни :)))))))
17
11
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
За 2 дни Нато са свалили 90 дрона и 70 ракети, 10 от които кинжал. Русия мълчи, не оспорва. Кой ще фалира пръв? За едно русофилче питам.
16
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
В МОМЕНТА УКРАЙНА Е НА МИЛОСТТА НА ЕС КОЕТО Е БЕЗОБРАЗНО БОГАТО И ТО САМОТО ЕС БЕЗ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ В НЕГО!! АКТИВИТЕ НА ЕС СА 20 ТРИЛИОНА ЕВРО ЛИКВИДНИ И ДА НЕ ВИ БАЛАМОСВАТ ПУТИНИСТИТЕ, ЧЕ ИНВЕСТИЦИОННАТА БАНКА ИМАЛА ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ЕС ЗА 490 МИЛИАРДА ЕВРО ЩОТО ТЯ ИМА И ВЗЕМАНИЯ ЗА 490 МИЛИАРДА ЕВРО! И ТЪЙ КАТО МЕРСЕЛ Я НЯМА В МОМЕНТА ЕС Е НА МИЛОСТТА НА ФАЩ! КВОТО КАЖЕ ФАЩ ТОВА ЩЕ НАПРАВИ ЕС! ПРИ МЕРКЕЛ НЕ БЕШЕ ТАКА ТЯ БЕШЕ ШЕФА И СТАВАШЕ КВОТО ТЯ КАЖЕ А НЕ ФАЩ!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не! Тя вече е фалирала.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
интересно е кой ще фалира пръв и колко дрона има камикадзета най-вървежните , танка е демоде вече сега при модерната война се набляга на небето.
13
5
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
АнонимеН-чо , ЗАЩО ОСТАТЪЧНАТА у-КРАЙНА ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ИЗБОРИТЕ В САЩ ???? НАЛИ Е ....ДЪРЖАВА !!!