Ще фалира ли Украйна през 2025 година?

Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие
2 апр 2024 21:13, Нели Христова
273
Ще фалира ли Украйна през 2025 година?
Снимка: БГНЕС

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

Както изясни източникът, "руската дирекция [в Световната банка] гласува против този проект, позовавайки се на устава на организацията". "В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него "като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания".

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 129 "... тя е спряла да си плаща дълговете още в края на 2022г " - но е платила 20 милиона долара на шефа на републиканците в Сената и над 480 милиона на лобисти да се конфискуват руските активи.
131
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е добре, не го мислете ЕС. ЕС е добре, няма да се разпадне.
130
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Най-важното сега е да се готвим за война и да развиваме зелената сделка и слънчеви и вятърни енергии.
129
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Украйна има кой да помогне. Да му мисли Русия, ако стигне до фалит. Китай обещава, но никога не дава. Путин ядоса ислямистите. Няма да му помогнат. Башар Асад себе си не може да оправи. Държавите от Третия свят поддържат Путин само чрез "законен" рекет, т,е, Раша си плаща за поддръжката. Кимчо е толкова свидлив и болен, че може да подари ракети, но не и пари. С Японците отдавна не се кльопа. От сърбин и македонец пари не чакай. Освен да помоли Монголия? За друг не се сещам.
128
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 131 "Предлагаш да прецакаме себе си в името на Украйна?" - що не, след като про'с'таците дет гласуват да ги командват от Брюксел и Вашингтон са 85%?!
127
9
 
7
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 1 месец
Никакво отписване на борчове. Когато взимаш активите ,наследяваш и пасивите. Русия ще и плаща борчовете след като я превземе !
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и? Гърците, като фалираха, да не би да изчезнаха?
125
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ще им купуваме царевицата и слънчогледа и няма да фалират."............България е най-големият износител на слънчоглед в ЕС. Предлагаш да прецакаме себе си в името на Украйна?
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 105 Сценаристе, кога научи и украински? Откъде вземаш вестниците? Къде те абонираха? Защо световните агенции не са ги чели тези източници? Преди няколко дни ти цитираше какво си чел на латвийски от вестниците в Рига. Кажи къде има курсове по чужд език за два дни?
123
1
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Доколкото съм запознат тя е спряла да си плаща дълговете още в края на 2022г . Когато една държава спре да си плаща борчовете е в технически фалит. Но знам ли. Може заради нея да са променили значението на думата фалит,както преди 1 година промениха значението на думата Рецесия !!!
122
7
 
3
 
! Отговори
Има решение. преди 1 месец
Ще им купуваме царевицата и слънчогледа и няма да фалират.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин раздруса крушата сорт Корея и много круши изпадаа! После пак друсна и още круши нападаа, ама тея круши дан ги cepu мaгapиту? Вече са на привършване! После кво ж праим?
120
6
 
11
 
! Отговори
да преди 1 месец
ей точно затова русия води бавно войната - финансово, икономическо изтощение на ЕС, да разберат тия тъ.паци, че санкциите бяха голяма глупост! путин им каза преди две години - санкциите са като бумеранга.....ама кой да го слуша!
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разчистват Украина за да натикат всички Афро-Азо-Латино мигранти в един голяяяям Концлагер с надпис на границата "Марихуйанер Махст Фрай".
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании"--------------Е как да не дадеш няколко милиарда на Украйна
117
3
 
1
 
! Отговори
Кво Като с/у Право? преди 1 месец
Укретките са ударили в Татарстан студентски общежития зада ликвидират деца,бъдещи лекари,инжинери,юристи,учители,професори,академици.зградата няма един комин,един филтратор на лабораторно-происводствени цехое.Невярвай и проверявай и други сайтове.Ползвах Албански сайт,защото албанците и татрите имат нещо общо.Проверих какво пишат поляците за заловените наруската граница укр-икони натъпкани с взрив. Кво?Католици с/у Православни?Не!Просто принудиха татарите да грабнат ножовете и острите ответверки
116
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Украйна е голяма и евтина играчка. С нея играят и запада и Русия. Да си представим, че Украйна е една кукла. Когато се скърши някои ще и вземат главата, други крачетата, трети раничките и т.н.
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко няма да фалира, защото няма да има Окрайна.
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти гледай сери когато Китай си върне Тайван, и тогава какво став с Европа, сега една кола струва 50-100 хиляди евро, електричка, и вече няма да има други коли, тогава колите в ЕС ще струват от порядъка на половин - един милион. Качествени коли масово ще карат само в Русия и в Китай, в ЕС само елитите ще имат коли.
113
4
 
4
 
! Отговори
До долния преди 1 месец
Може колега. Европа ще стане зелена и ЛГБТ. Ще се яде месо от само лабораторията и аналният секс между ще е закон.