Ще фалира ли Украйна през 2025 година?

Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие
2 апр 2024 21:13, Нели Христова
273
Ще фалира ли Украйна през 2025 година?
Снимка: БГНЕС

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

Както изясни източникът, "руската дирекция [в Световната банка] гласува против този проект, позовавайки се на устава на организацията". "В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него "като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания".

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще фалира. И флагмана Москва ще се дигне от дъното. Заедно с ония самальоти А-50. И Киев ще падне за 3 дни. И големи чудеса ще дойдат от небето, амин.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 140-ти. Кво? Виж се кво си написла: "заплатите растат, инфлацията пада". Ти си нещо като оня текезесар от Пудгомер Кирурода Тръткефски. Къде сте кършили пустата му икономика, бе? А?
150
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
На този въпрос ще отговори Русия.Търпение.
149
4
 
6
 
! Отговори
Насри преди 1 месец
Кой ще ги чака до догодина,то вече и през тази 2024 ще е късно!Има две близки дати-9 май, 9септември и последно за Новата 2025.
148
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Странно ми е как Украйна воюва и успява да отглежда зърно за ЕС." - В Украйна няма война, има специална военна операция срещу нацисткия режим в Киев. 2 години животът протича нормално, военни действия има само на фронтовата линия, в останалите градове живеят нормално, ЕС и САЩ ги хранят, дават им пари и оръжия, от тях се иска само да изпращат жива сила на фронта. Но в самите градове война не се усеща, освен жертвите на фронта. Едва сега Русия започна да удря електроцентралите.
147
16
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, ако нещата загрубеят НАТО ще влезе и ще изпляска Путин, а после ще изпляскаме и Кимчо.
146
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно ми е как Украйна воюва и успява да отглежда зърно за ЕС. Вече всички и за всичко лъжат. Богатите украинци се изнесоха по всички европейски курорти и щракат пръсти без да се вълнуват от войната, а нас ни тормозят всеки ден с небивалици свързани с тях.
145
4
 
10
 
! Отговори
Лъки преди 1 месец
Какво е това хленчене на чужд гроб!Той коня умря,а ние плачем за юздата! За нацизма няма фалит,има само унижение и не бъркайте нещата с ВСВ!
144
13
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко ЕС е сплотен и консолидиран за Украйна, Русия няма шанс да спечели.
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе, НАТО базливци ли са бе? НАТО защо не влезе да спаси Украйна бе? А?
142
2
 
10
 
! Отговори
88HJ преди 1 месец
Украйна е в технически фалит . Голямата новина след като западните неолиберални сили решат да отпишат дълга на Украйна ще бъде вдигането на данъците, осигуровките и пенсионната възраст . И всичко това заради провокирана война от демократическата партия на САЩ и нейните подчинени НПО-та в ЕС.
141
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никаква държава Украйна няма и не може да съществува на руска земя. Бившата УССР изцяло е разположена на руска територия.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако западът иска да загуби безвъзвратно всичко което похарчи в Украйна, трябва спешно да се обърне към Москва и да моли Путин за преговори при които да приеме безусловно всички условия на Кремъл. В противен случай ще загуби много повече.
139
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко се развива в полза на запада, летищата, ресторантите и хотелите са пълни, хората си бутат пълните колички, пътуват си на Шри Ланка и се наслаждават на живота, обичат се, разхождат си кучетата, западната икономика се развива, заплатите растат и никой не се интересува от Русия. Запада е много далече от военно положение и правене на оръжие. А икономиката на Русия е в колапс, финансовата и система е пред рухване, Украйна уверено печели на бойното поле докато Русия е изтощена и грохнала след 2 години военни загуби, Путин губи доверие и скоро ще бъде свален от изгладнелите руснаци.
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2025 -та?? Та тя е вече на командно дишане...
137
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ще се възстанови с репарациите, които Русия ще и изплати след войната. Повече ме тревожи откъде Путин ще вземе пари, за да си ги плати.
136
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС няма да се разпадне, ЕС е стабилка, това за разпада на ЕС го слушам още от 1945та година.
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това за фалита на Украйна го слушам от русофилщината от 10 години.
134
3
 
8
 
! Отговори
По-скоро преди 1 месец
ЕС ще фалира преди тях,защото те са преди всичко за есгейскити ценности и ***....астиии!
133
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от ЕС и разправя, че там заплатите растат, инфлацията пада, летищата са пълни, по магистралите навсякуде тапи, хората си живеят и няма никаква криза. ЕС е добре, не го мислете ЕС.