Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет

Оборудван, цената му е малко по-висока от един американски Javelin
4 апр 2024 18:30, Петър Бойчев
145
Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет
Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Вчера четох онлайн Комсомольская правда (руски официоз). Та се хвалеха със статистики как уж се възстанови купуването на нови коли там. От изброените марки само Лада звучеше познато, всичко останало световно (не)известни возила. Цените за последните 2 години, т.е. откакто на някой ненормален му скимна да води война, са скочили повече от двойно. Сега около 3 милиона рубли (30 000$), цена непосилна за повечето руснаци със заплати 300-400$, а и банките съвсем трудно дават заеми.
37
2
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Toва е само началото! Земята ще гори под краката на агресора!
36
2
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
руски!? Това да не би да ви е онова там ню-ню Чечня,а!? руски! ТеПРЪве парада!
35
1
 
6
 
! Отговори
гАлоша Пловдив преди 1 месец
гАлоша в Пловдив наистина е мръсен! БУТАЙ като *** !
34
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
До колкото си спомням, в началото си мислеха че с *** ще бият танковете
33
4
 
11
 
! Отговори
Абсурд! преди 1 месец
Глупости! Пиян руснак си е хвърлил фаса извън определените за целта места. Така каза хер Путин.
32
10
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 месец
тия укрофашисти взеха да работят на ишлеме, ами като няма оръжия, като няма жива сила...айде бе, братушки приключвайте с тая измислена украйна, не се гевезете...
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече и raлoшu ли е мpъcтнa дyмицa? Да взема вече да пиша на руски или на арабски! Трябва да се пише за войната възвишено и в стихотворна форма, по възможност ода!
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано докарат нови блатни корита в черно море да тренират и с морскиге дронове:У
29
5
 
4
 
! Отговори
BASI MAMAT преди 1 месец
Това не ново - ЦРУ прекарваха в САЩ Наркотици . Има филм за Колумбия и Ескобар .
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. Унищожиха със самоделки бета версия целия черноморски флот, а безаналоговите С-400 и С-500 действат безотказно. В кавички.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Обедняване при военновременно положение. А при руснаците стандарта е скочил, и вече купуват с цели 90 % повече гумени raлoшu спрямо миналата година! Преди малко се похвалиха руснаците в статия.
26
0
 
5
 
! Отговори
ОРКСИЯ преди 1 месец
НАТРОШИ Я! ;)
25
1
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До 16 Невъзможно би било да пренебрегнем мнението на авторитет като теб...
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Обедняване при военновременно положение. А при руснаците стандарта е скочил, и вече купуват с цели 90 % повече гумени *** спрямо миналата година! Преди малко се похвалиха руснаците в статия.
23
7
 
8
 
! Отговори
OraCool преди 1 месец
Няма как да повярвате сега всички НО ви казвам че въпреки че Украйна изглежда по слаба в момента не само че няма да загубят А до няколко години 00купантите ще се изтеглят защото ще имат огромни вътрешни размирици които ще доведат в крайна сметка до пореден огромен разпад
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не могат да правят бомби и ракети, правят някакви играчки с нулев ефект.
21
4
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Той фронта е пред колапс още на 24.02 2022,но от тогава до сега колко смях има,и колко още ще има-лелееее;))))))... Много "салами"се търкалят от руската колбасарница при Бердичи,Невелско,Дабровка,Синковка и Тоненко;)))))
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна много си " повярва", че може да обърне събитията! И като добавим,че вече Няма Законен " президент", съвсем се променя ситуацията!!!
19
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Украинците бавно, но сигурно се превръщат в големи спецове по безпилотни летателни апарати и ги използват доста успешно. Важното е че в условията на войната успяха да ги произвеждат и сами. А същото така морските им дронове значително са намалили числеността на Черноморски флот и го преместили от Севастопол в Новоросийск.