Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет

Оборудван, цената му е малко по-висока от един американски Javelin
4 апр 2024 18:30, Петър Бойчев
145
Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет
Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56... Сигурно е нещо като самолетите, дето събориха световния търговски център в центъра на Ню Йорк както и половината министерство на отбраната на САЩ (Пентагона)... Което прословутите служби на сащ проспаха..
57
2
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Да речем кока-кола! Компанията с годишна печалба по-голяма от БВП на република България,а вас кой пачоти бре 200 милиона сираци от 2 милиарда!?
56
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
САМО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПОБЕДИТЕЛЯ В ТАЗИ ВОЙНА И КАКВИТО И ДА БИЛО ДРУГИ НОВИНИ ДА ИМА ДО ТОГАВА ТЕ СА МАЛОВАЖНИ! ПЕЧЕЛИ ТРЪМП ПЕЧЕЛИ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! ПЕЧЕЛИ ОТНОВО БАЙДЪН УТРЕПВАТ СЕ 1 МИЛИОН ПУТИНИСТА А САМОЗВАНИТЕ ПУТИН БЯГАТ В БЕЛАРУС КАКТО И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЕ РАЗПАДА ФАЛИРАЛА ЗА ДА НЕ ПЛАЩА 25 ТРИЛИОНА ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА КОЕТО ЩЕ И БЪДЕ ПРИСЪДЕНО ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД! ПРИ БАЙДЪН ЗА 2 ГОДИНИ СЛЕД ПРЕИЗБИРАНЕТО МУ РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ Е СВАЛЕН!
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха ха ха... опустошителен удар... Ха ха ха ха ха... Егати и вица...
54
9
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Разстоянието от 4.0.4 до Татарстан е около 1,400 км, радиуса на самолета е 1,000 км. Самолета е бил подготвен на територията на Рф. Извод: След "Крокус", това е вторият сериозен пропуск на ФСБ. ПС. Между другото, не е бил поразен нито един промишлен обект в Татарстан, укропите поразиха общежитие за чужденци от Африка, пострадалите са чуждестрани студенти, но както винаги нашите медии пропускат подобни "подробности"!
53
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБР 50. Кои вие бе швепс ?
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя на снимката нема нищо общо
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новото американско ноу хау в действие.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гений! Дроновете били евтини, защото можеш да ги свалиш с подръчни средства! Гений!
49
4
 
7
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Русофилите се впили,като пиявици в тази Украйна. По руски са се вгледали късогледо бес да си дават сметка,че за нас-Запада е въпрост на живот и смърт падението на мордор,и че ние ще вложим умения,брутален капитал и сплотеност десетилетия наредза да погубим днешна русия!
48
3
 
2
 
! Отговори
Напред, на нож преди 1 месец
А с контранастъплението какво става?
47
3
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До Анонимен 43: Всеки дрон може да бъде ликвидиран с подръчни средства и с лично стрелково оръжие. Затова са евтини.
46
2
 
3
 
! Отговори
Баси преди 1 месец
Взеха да ги думкат със селскостопански аероплани, като ***!
45
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БРАВО! БРАВО! БРАВООООООООООООООООООООООО!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Робот камикадзе
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската техника можеш да ликвидираш с подръчни средства! Видях как един хулиган свали руски дрон като го замери с клон, пък една възрастна жена свали пак руски дрон с буркан компот!
42
5
 
2
 
! Отговори
Е, и какво? преди 1 месец
Един селскостопански самолет, независимо дали се използва като дрон или не, е примитивно оръжие, каквото са използвали през Първата Световна война. Вече се чудят какво да измислят украинците. Пари нема.
41
7
 
3
 
! Отговори
Наздраве преди 1 месец
Докато умувате с какво е ударена Русия, тя си присвои още 500 хил. кв. Км
40
1
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Руски! Нали не се съмняваш в това,че десетилетия наред всички дъджави от Запада,както и Япония,Канада,Австралия ще работим целенасочено за твоя икономически крах!?
39
0
 
2
 
! Отговори
МЛАДЕНОВ преди 1 месец
ДА ДОЙДАТ БУЛДОЗЕРИТЕ!