30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията

Всеки ден се предприемат опити за пресичане на границата
30 апр 2024 22:45, Елка Василева
193
30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията
Снимка: архив, БГНЕС

Около 30 украински мъже са загинали при опит незаконно да напуснат страната, за да избегнат мобилизация във войната срещу Русия, започнала през февруари 2022 г., съобщи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко, цитиран от Укринформ.

Още по темата
„Някои са загубили живота си при опит да пресекат планинска река или да прекосят планинини“, заяви Демченко. „Общо от началото на пълномащабната инвазия около 30 души са загинали при опит незаконно да пресекат границата“, допълни той.

С някои изключения по закон на украинските мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, защото може да бъдат мобилизирани, отбелязва Ройтерс.

Вчера граничната охрана на Украйна съобщи в социалните мрежи, че 24 мъже са загинали при опит да пресекат граничната с Румъния река Тиса.

Демченко заяви, че от началото на войната граничната полиция е разкрила около 450 престъпни групи, които са се опитвали да прекарат хора през границата.

„Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата. Повечето опити са извън граничните пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-големият брой опити с подправени документи е регистриран на границата с Полша“, заяви граничният служител.

По-рано този месец Демченко заяви, че ежедневно средно около 10 мъже са спирани в опит незаконно да напуснат Украйна.

Миналата седмица Украйна отмени консулските услуги за мъжете, подлежащи на мобилизация, критикувайки онези украинци в чужбина, които очакват помощ от държавата, без да ѝ помагат да оцелее във войната срещу Русия.

Миналия ноември Би Би Си съобщи, позовавайки се на данните за незаконното пресичане на границата с Молдова, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, че близо 20 хил. мъже са напуснали Украйна, за да избегнат мобилизация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
9
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До 140 Както всички се убедихме,не е необходимо да притежаваш собствен флот,за да потопиш мощен вражески такъв! В случая украйнците им бе предостатачно ракети "нептун"(собствено производство),сторм шадол и скалп! Панимаеш?
135
7
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
....Ако това не е дезинформация от страна на украйнците с цел заблуда на рус питеците,този полковник ще бъде своевременно арестуван от военна полиция за оповестяване на секретна информация! Само задръстеняци са способни да вярват това!
134
6
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Само да ти кажа. Един полковник от ВСУ няма как да знае неща които са известни само на началник щаба и главнокомандващия войските! Армията е структорирана с определен инструментариум,където най-важната инфо е сбор от порции на военни които имат достап само до определен сегмент,определена войскова група...
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама един полковник Олег Стариков от ВСУ казва и друго, че всичката кадрова армия на Украйна е унищожена.
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЗИ НАЦИСТИ ГИ ПРЕВЪРНАХА ВЪВ ЖИВОТНИ. БЕЗ НИКАКВИ ПРАВА ВЕЧЕ.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
143 - КАЖИ МИ ИМЕТО НА САМО ЕДИН "ДЕЙСТВАЩ" УКРАИНСКИ КОРАБ. АЗ МОГА ДА ТИ ИЗБРОЯ 100.НА УКРИТЕ "ХЕТМАНА" ПЪРВИ ЦУНКА ДЪНОТО, А "БЮРЗА" БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯ.
130
10
 
3
 
! Отговори
Totenkoppf преди 1 месец
Да ви припомня,че "СВО" приключи(с тежко поражение),що се отнася за руския черноморски флот. Неговите остатаци са далеч на изток,в безветрен залив ближещи тежки рани. Флота на русия в Черно море нито получава,нито е в състояние да изпълнява поставени задачи!
129
3
 
15
 
! Отговори
МОгИЛИЗАЦИЯ преди 1 месец
"30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията" И 300 ХИЛЯДИ ЗАГИНАЛИ УКРАЙЦИ, ПОНЕЖЕ НЕ СА ИЗБЕГНАЛИ МОБИЛИЗАЦИЯТА.
128
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Мисля че има не точност. Украинците са патриоти и се редят на опашки за да се запишат за фронта. Те с желание изпълняват повелите на партията и са готови да умрат за свободата на родината си. Така чеда бягат от мобилизацията не е възможно. Украинките да му мислят, че арабите са се насочили към германките, те са по-сочни и с широки хоризонти...
127
0
 
6
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Тези на снимката да не би да ги вардят да не удавят?
126
1
 
12
 
! Отговори
До 144 от Берлин преди 1 месец
В ЕС живеят около 7 милиона украински бежанци, ако искаш да вярваш, че те са 100% жени тава е твое право, но статистиката казва друго- един милион официално са мъжете украинци във военна възраст в ЕС..
125
5
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Подвеждащо! Над 85% от тях,по данни на федералното правителсто са от твоя пол.
124
1
 
16
 
! Отговори
До 142 преди 1 месец
В Германия само живеят 900 000Украински дезертйори- колкото цялата украинска армия и 100% са избягали от Украйна и армията и доброволно ;))
123
16
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До Берлин Мисля,че е цинично твоето обобщение,имайки в предвид наброяващата 900 000 украйнска армия,повечето от който са доброволци,в сръвнение с шепата плъхове,удавили се в Тиса за да избягат от честа да бранят родина,семейство,дом и земя!
122
2
 
19
 
! Отговори
До 138 от Берлин преди 1 месец
И ако утре Иран и Китай направят съюз с Мексико и сложат тактическо ядрено оръжие там в 40 те им военни бази на границата със САЩ, САЩ ке кажат пр осто- Няма проблем, това е право та Мексико ;)) Нали?
121
0
 
8
 
! Отговори
До 138 от Берлин преди 1 месец
Затова когато СССР постави ракети в Куба , САЩ каза това си е право на Куба а не заплашиха с Ядрена война?!Затова в Западното полукълбо няма една държава член на военен съюз който е с враг САЩ нали?! Доктринато Монро не ти говори тищо хредполагам ;)
120
0
 
8
 
! Отговори
Носталгия преди 1 месец
Изброете ми колко държави в Северна и Южна Америка са членове на вражески за САЩ военен съюз?! Мдааа 0 държави!
119
7
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До Берлин Мое право е да си избирам приятелите,както и организациите в който да членувам(в случай,че са законни)!
118
2
 
15
 
! Отговори
До 136 от Берлин преди 1 месец
А защо бягат от прекрасната демократична Украйна изобщо?! Защо ги е страх от живота в Украйна ?! От хубаво те се бяга ;))
117
9
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Бягат,но не на изток! Бягат на запад!