30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията

Всеки ден се предприемат опити за пресичане на границата
30 апр 2024 22:45, Елка Василева
193
30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията
Снимка: архив, БГНЕС

Около 30 украински мъже са загинали при опит незаконно да напуснат страната, за да избегнат мобилизация във войната срещу Русия, започнала през февруари 2022 г., съобщи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко, цитиран от Укринформ.

Още по темата
„Някои са загубили живота си при опит да пресекат планинска река или да прекосят планинини“, заяви Демченко. „Общо от началото на пълномащабната инвазия около 30 души са загинали при опит незаконно да пресекат границата“, допълни той.

С някои изключения по закон на украинските мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, защото може да бъдат мобилизирани, отбелязва Ройтерс.

Вчера граничната охрана на Украйна съобщи в социалните мрежи, че 24 мъже са загинали при опит да пресекат граничната с Румъния река Тиса.

Демченко заяви, че от началото на войната граничната полиция е разкрила около 450 престъпни групи, които са се опитвали да прекарат хора през границата.

„Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата. Повечето опити са извън граничните пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-големият брой опити с подправени документи е регистриран на границата с Полша“, заяви граничният служител.

По-рано този месец Демченко заяви, че ежедневно средно около 10 мъже са спирани в опит незаконно да напуснат Украйна.

Миналата седмица Украйна отмени консулските услуги за мъжете, подлежащи на мобилизация, критикувайки онези украинци в чужбина, които очакват помощ от държавата, без да ѝ помагат да оцелее във войната срещу Русия.

Миналия ноември Би Би Си съобщи, позовавайки се на данните за незаконното пресичане на границата с Молдова, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, че близо 20 хил. мъже са напуснали Украйна, за да избегнат мобилизация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
12
 
! Отговори
До 133 от Берлин преди 1 месец
Бариерата на ескалация беше премината от Нато ( САЩ) в Букурещ 2008 когато Нато заяви, че Украйна и Грезия ще станат част от Нато!Последвалите войни в Грузия и Украйна се дължат на това!
115
1
 
6
 
! Отговори
Режими от които преди 1 месец
Гражданите им бягат с цената на живота си- Северна Корея, Германска Демократична Република Украйна!
114
9
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Казвам само,че с действията на палестинци и русия се премина на друго ниво на ескалация,бариерата на ескалация бе премината от споменатите инициатори,респективно риска е за тях.
113
2
 
17
 
! Отговори
Пълен Абсурд преди 1 месец
Държава в която е отменена хартата на човешките права, изборите, опозицията, свободното слово и даже правото на паспорт, протест и собственост, се бие да защитава Демокрацията!!!! Според САЩ и ЕС!
112
2
 
9
 
! Отговори
Носталгия преди 1 месец
Ехх, липсват ми времената когато САЩ не загубваха прокси война срещу ядрени супер сили, а загубваха обикновени войни като Виетнам..
111
1
 
14
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 месец
Да се чете,че 30 украинеце са застреляни в гръб от украински еничаари
110
1
 
8
 
! Отговори
Тръмпист преди 1 месец
Ако не успеят с делата срещу Тръмп или физически да го отсранят,светът няма да е същия следващата година!!!Ковид му спретнаха,смятайте какво ни очаква сега!?!Как не му стигна времето да разтури тази пародия ООН поне?Че няма да спре войната буквално на следващия ден както се зарича е ясно но ще резне кранчето!
109
3
 
9
 
! Отговори
До 127 от Берлин преди 1 месец
Ти сериозно ли твърдиш че Израелско-палестинския конфликт започва на 1 Април2024 с незаконното бомбардиране от Израел на иранското посолство в Дамаск?!Или украиноруссия конфликт на 24.02. 2022 с незаконното нападение на Украйна? Ха ха хазад някой камък ри живееш?
108
9
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Фактите не внушават,те са неоспорима деиствителност,притежават час и дата! Ако си права,че войната не е свършила за 3 дни,защото Зеленски е убеден от САЩ,и не се е отеглил от поста президент,след руското нахлуване,това значи,че русия исползва сила за пряка намеса във вътршните работи на Украйна,което по същноста си е агресия и нарушаване на м/у право. Милярдите израсходвани от русия за война,защо не бяха опотребени за привличане на Украйна към русия чрез инвестиции?
107
1
 
7
 
! Отговори
Носталгия преди 1 месец
Ех, отминаха времената когато САЩ се разширяваше и колонизираше държави без ядрено оръжие или даже собствена армия..само няколко камили и нефтени кладенци..
106
2
 
8
 
! Отговори
До 125 от Берлин преди 1 месец
И в двата случая тези конкретни войни са на Натаняху или Зеленски, за тяхното политическо оцеляване! Не война на израелския или украинския народ!! Пък и тези конфликти са от десетилетия а те от вчера както се опитваш да ни внушиш ;)
105
0
 
3
 
! Отговори
Лош пророк преди 1 месец
Три са причините скоро да очакваме разрастване на конфликта:Израел да довърши прочистването и изтреблението,демократите и Джо да отцелеят,защото иначе категорично губят,както и военопромишлената индустрия която сега заработва яко!За съжаление още много други силни играчи печелят и от високи цени на горивата,Китай продължава да печели категорично като икономика,Европа отслабва,а това е от интерес на много държави!Очаквайте Сащ да дръпнат клечката някъде предизборно
104
1
 
15
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
Отмени хартата за човешките права..това значи украинците юридически нямат човешки права в момента..
103
10
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До Берлин Еврейте с кого искаха да воюват преди арабите да истрелят хиляди ракети по територията на Израел? Украйнците с кого искаха да воюват преди руските танкове да пресекът граничната им бразда?
102
2
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Европейците даже не искат да отидат да гласуват ( 30%-35% избирателна активност средно в ЕС) защото знаят, че са колония и изборите са само маскиравка за демокрация, пък какво остава да искат да защитават с живота си тази колония?
101
0
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Неадекватно и архаично е, през 2024 година, когато в Европа няма вече суверенни държави, US губернаторите искат от нас раята да станем гладиатори или войници в окопи и да воюваме до последно! Не можеш да избягаш от къната декаденция на постиндустриалния Запад и да се върнеш в ПСВойна или античността!!
100
6
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До 122 Да! Пак за тях ще гласуваме!
99
3
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Който няма пари да се откупи един ден просто не се прибира,никой не може никъде да намери информация къде и как изчезват?!В началото е било лесно и евтино да се изпишат инвалиди или да излязат нелегално в Полша.Сега мизата е вдигната до небесата,шарлатани прибират огромни суми без да свършат нищо.Скоро очаквайте да започнат и жени да мобилизират,Същото е и в Русия.Свършиха се и разни Рамбовци,ветерани,ентусиасти и разни други откачени по света,готови да се бият кой за пари,кой за идей .....
98
1
 
18
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Фашистите в 404 стрелят по собствения си народ защото не иска да се бие и умира за интересите на ФАЩ! Тук ни чака същото ако пак гласувате за Прасето, Тиквата, Ристю Фашиста и Харакиро!
97
8
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Ти ли Мише ще се организираш атеисто срещо богоизбрания народ?!