Кремъл се закани на Лондон, може да удари британски военни обекти не само в Украйна

Великобритания вече де факто е част от конфликта, заяви руското Външно
Обновена: 6 май 2024 18:07 | 6 май 2024 18:00, Александър Попов
540
Кремъл се закани на Лондон, може да удари британски военни обекти не само в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс.

Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, за да му бъде връчена официална протестна нота, след като миналата седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия.

Външното министерство на Русия заяви, че думите на Камерън са признание, че Великобритания вече де факто е част от конфликта и противоречат на по-ранните уверения, че оръжията с далечен обсег, предоставени на Украйна, няма да бъдат използвани срещу Русия.

"Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британски оръжия, всички британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и в чужбина" могат да станат мишена, заяви министерството.

Министерството заяви, че смята изказването на Камерън за сериозна ескалация.

"Посланикът беше призован да се замисли за неизбежните катастрофални последици от подобни враждебни стъпки на Лондон и незабавно да опровергае войнствените провокативни изявления на ръководителя на Министерството на външните работи по най-решителен и недвусмислен начин", се казва в руската реакция.

По време на посещението си в Киев миналата седмица Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия и че от Киев зависи дали ще го направи.

Ройтерс посочва, че не е успял да се свърже засега с британски длъжностни лица за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от Войната в Украйна
Украйна: Русия изнудва с ядрените учения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
1
 
9
 
! Отговори
Коки преди 3 седмици
Тези *** политици си гледат интересите.Водят човечеството към война.
433
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ударете директно островчето им с Топол и с Ярс, англосаксите разбират само от сила!
432
14
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Има един сайт - nukemap. Направете си труда да влезете в него. Там се прави компютърна симулация какво ще се случи при ядрен взрив с определена мощност. На Великобритания й трябват точно 4 50-мегатонови водородни бомби, за да се превърне в радиоактивен остров без всякакъв живот. За Франция са 6. За САЩ вече трябва да са 200. За Русия - повече от 400. Огромна територия, това е положението. Така че англичаните да не се дуят много. Още Де Гол е казал: Англия е остров, а Америка не е Европа.
431
22
 
13
 
! Отговори
niki преди 3 седмици
Забавен е Лавров, има бъдеще в комедийната сфера.
430
16
 
9
 
! Отговори
куция кон лавроФф преди 3 седмици
не е на себе си, както и русофилите
429
17
 
5
 
! Отговори
Руски мечки нападат преди 3 седмици
"Ако гръмнат лондон банки няма и няма кинти... такаче могат да се самоубесят рашките ватенку"Казват военни обекти ***. Те дори в Украйна не гърмят цивилни и банки.
428
9
 
18
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 седмици
Британия ако бъде ударена и Америка губи. Всеки знае, че шефовете на масоните са в Лондон. Т.е. с един куршум Русия ще избие два заека.
427
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Милиони българи емигранти и ще трябва да станат апендикс в държавата, където са се установили. Останалите в държавата бавно се наркоманизират, заради липсата на морал и вяра в живота.
426
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вероятно при такова развитие, цел ще бъдат военни кораби.
425
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да мине Ноевия ковчег да изнесе всички болни рашафили от територията. След това ще дишаме чист въздух.
424
13
 
6
 
! Отговори
ххх преди 3 седмици
Ако гръмнат лондон банки няма и няма кинти... такаче могат да се самоубесят рашките ватенку
423
3
 
6
 
! Отговори
Фкф преди 3 седмици
Ще има секиджам рамбо
422
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Братушките са на тежки наркотици". ТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПАЗЯТ...
421
13
 
8
 
! Отговори
OOoха мамашааа преди 3 седмици
е те тогава свето че се стесни за рушлямците
420
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 428 Ох почнахте да ревете ,що така хибридки?Великобритания била "ужасяващо слаба в момента " .Така ли ви го говорят даващите ви подаяния ?Нищо и няма на Великобритания ,да помага щом има възможност срещу мужиците.
419
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почнахте с руските фантасмагории.Какво значение има,че днешното име на Украйна е ново.А "русь "от къде произхожда?От малобройно племе "русини" в околността на Киев,което няма нищо общо с днешна Русия.Галицко Волинското княжество обединено съставлява Кралство Рус -1199-1349 г.с официален език старобългарски ( църковно славянски),а преди това в 981 г.са включени в Киевска Русь от Владимир 1 варяжкия княз.По късно в17 в. е включена в Запорожка република.след въстанието на Богдан Хмелнишки до 1917
418
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давайте братушки , от англосаксонците е този сценарий по който живее целя свят !
417
11
 
14
 
! Отговори
Обзалагам се преди 3 седмици
До До 420 За разлика от теб за не съм ***, а човек изразяващ трезво мнение. Великобритания е ужасяващо слаба в момента. Иска да седне на трапезата с Русия, САЩ и Китай, но няма кой да я допусне там. Думите на Камерън са думи на Ротшилдови. Дори Полша има по-добра армия. Великобритания е въздух под налягане. Дори лежерната Франция е на светлинни години напред по отношение на отбраната. Гледай внимателно и ще разбереш.
416
9
 
21
 
! Отговори
Прочети малко преди 3 седмици
До АнонименДържава с името Украйна никога не е имало. Образованието - държава 404 е на територия на бивша съветска република с разнородно население, в което пребладава рускоезичното, както и по голямата част от територията е принадлежала на руското царство. В украинската държава освен руски има също полски, унгарски и словашки територии. Великобритания няма работа таб под никакъв предлог. Мечтата на Великобритания е да колонизира под предлог, че помага, но тук няма кой да я допусне.
415
19
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Всичко е под контрол. Шантажите на paшистите ги видяхме още при бягството им от Херсон... Големи закани бяха и накрая се изнесоха като пребитиПедали. Как си представяте paшистите да прецакат целия бизнес на Китай в Европа с подобни действия?