САЩ с нова помощ за Украйна, интензивни боеве по цялата фронтова линия

Белият дом не очаква значителни пробиви за Русия
11 май 2024 07:32, Елка Василева
432
САЩ с нова помощ за Украйна, интензивни боеве по цялата фронтова линия
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че се водят интензивни боеве по цялата фронтова линия, предаде Франс прес.

Това съобщение той направи в  социалните мрежи, след като беше информиран за ситуацията на бойното поле от командващия въоръжените сили.

Още по темата
"Обсъдихме отбранителните действия и средствата за засилване на нашите позиции в Харковска област", заяви Зеленски.

Украйна изпраща подкрепления в тази област и отговаря на руската атака там с артилерия и дронове, допълни президентът.

Той също така заяви, че Украйна ще отговори на новото руско предизвикателство със сила и прикани западните страни да окажат допълнителна военна помощ на Киев.

"По нашата национална граница и нашата фронтова линия ние ще унищожим неизменно окупатора по такъв начин, че да попречим на офанзивните намерения на Русия", заяви Зеленски. "Важно е нашите партньори да подкрепят нашите военни, като им предоставят военни материали своевременно", допълни той.

По-рано снощи САЩ обявиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на около 400 милиона долара, припомня ДПА.

Русия започна в петък мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна, припомня Франс прес.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че руската офанзива в Североизточна Украйна ще се засили със сигурност в идните седмици и в нея ще бъдат ангажирани повече военни, но това няма да доведе до значителни пробиви за Русия, предаде Франс прес. Според говорителя Русия ще се опита да установи буферна зона покрай границата.

Кърби заяви, че САЩ имат доверие в украинските сили и работят неуморно, за да им доставят оръжията, от които те имат нужда, за да се защитават от тези атаки.

По-рано в петък управителят на Харковска област съобщи, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област, предаде Ройтерс. Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск.

Руските опити са били отблъснати и украинските сили „уверено задържат позициите си и не са изгубили нито един метър“, написа Олег Синегубов в платформата „Телеграм“. Ръководителят на Харковската областна военна администрация заяви, че Русия няма ресурсите, за да напредне към град Харков, и нарече действията на границата „провокация“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
26
 
12
 
! Отговори
Минуващ преди 1 месец
Руснаците разпалват войни по границите си за да може ВПК на щатите да реализира свръх-печалби. . . Логиката на една копейка и вицът сам се пише.
237
9
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
От Белият дом вероятно считат че виждат и разчитат добре обстановката за да изпратят тази "помощ"!Слагам думата помощ в кавички защото считам/ въз основа на солидни аргументи/че тя ще излезе на украинците през носа!?Украйна икономически е съсипана а тая "помощ" ще я довърши -след края на войната!?новините от войната казват-и това е в големите западни издания-укранците са претърпяли фатални човешки загуби и продължават да губят хора!? При тая демографска картина -каква "помощ" какви 5лв!?
236
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основното е пропагандата по всички начини вкл. жестомимичен превод който ви набива в канчето мислите на диктора . Не е случайно въведено сега...
235
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До няма пари за ... Но не само пари за войни но и за пропаганда пропаганда което е още по лошо и то на фашизъм и хитлеризъм така добре прикрит от НПО .
234
8
 
21
 
! Отговори
=) преди 1 месец
За изгорелия Хавай по 450 долара на калпак , няма пари за градовете от бездомни в Лос Анджелис , няма пари за лекуване на наркозависимите , които са наводнили цели квартали във Филаделфия , за войни обаче има пара винаги :)
233
9
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
До Българин СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !!!!!!
232
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеля провежда геноцид срещу народа си, но нашите управляващи не са по-различни .... опичайте си акъла докато още може да се направи нещо ...
231
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цвиленото и истерията на краварските изтривалки е музика за моите уши.Слава на Путин!
230
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците си плачат за санитарна зона до Днепър и Одеса също
229
3
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
..ако е в анонса не се трие ако го употребиш в изложението и идва голямата гъба...пародия..
228
17
 
11
 
! Отговори
Иди на лекар преди 1 месец
***...и цялата фамилия и приятелите...да не прескочиш някой...забери и всички от Възраждане..
227
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страните от ЕС трябва да минат на непрестанен режим на производство на муниции...без да спират...все едно е нападната дадена страна...денонощно..
226
1
 
17
 
! Отговори
Всички ахмаци преди 1 месец
сънуващи атомни нападения са ЛГБТ никога не държали MG в ръката си, а само меки саламчета!
225
10
 
35
 
! Отговори
Напред на нож преди 1 месец
Война до последният украинец. Долари има достатъчно.
224
9
 
38
 
! Отговори
БГ форумен Мужик преди 1 месец
До БГ форумни мужици ... Не не са виновни украинците. Виновно е корумпираното им правителство начело с оня зелен Клоун и предишния им президент Порошенко, когото Украйна съди за държавна измяна и корупция в особено големи размери. За нацистките им групировки спомняш ли си. Азовци... Сектори разни... ? За ТРИНАДЕСЕТЕ биолаборатории спонсорирани от Пентагона? За бомбандировките на Донбас и Луганск започнали 2014. За закона против малцинствата приет 2018г.? За избиваните бесарабски БЪЛГАРИ 2016г?
223
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сащ се превърнаха в терористична заплаха!
222
21
 
12
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Връщат се в Руската империя, ама с това темпо, ще влязат в империята през 2375 година.
221
11
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
и извънземните да дойдат, вече НИЩО не може да помогне на разбитата украйна - връща се като област в руската империя!
220
21
 
11
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
А руснаците, защо се хванаха на тази игра, след като нямат способности, и не умеят да я играят. Излагат се 2 и половина години като кифладжии.
219
6
 
27
 
! Отговори
емо преди 1 месец
до 231. ами американците са такива. военно-промишленият им комплекс реализира свръх-печалби от разпалваните войни по света, а каква благодат е тази в украйна - американците ще воюват до последния украинец, а после ще воюват някъде другаде, където и да е.