24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
543
1
 
9
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Ако не е в двоичната система, в коя е? 8-на, 16-на, 32-на, 64-на? Все е в някоя. (Математически няма как да не е в някаква математическа бройна система.)
542
2
 
11
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 1 месец
Ами не го възприемам този- с женски дрехи пък мъж. Какъв е тоя хулиган, какви са тия глупости. Родителите му знаят ли какви ги върши.
541
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе на теб къв ти е проблема ква телевизия гледат хората ,ти да не си нещо бивш Оф деятел,кви са тия дето са ти дошли на гости,ама кво гледат,ама благонадежни ли са.А на маика ти устата заета ли е,ченето свали ли го ,щот няма кои да ми го издуха
540
0
 
6
 
! Отговори
Умерено Цъковна Тран преди 1 месец
До 10г-нов ред, нов морал ,нов свят нови хора (по кафевки )Старият пол ,семейство ,държава ,нация ,религия и патриотето у уклузетя.
539
24
 
14
 
! Отговори
до 563 преди 1 месец
Живуркай си в сивото ежедневие, гледай си руската телевизия, подмазвай се на началниците си и продължавай да си ругаеш всичко и всеки който е щастлив и не е смачкан като теб.....
538
1
 
44
 
! Отговори
До БГ мужици преди 1 месец
Ти това ли наричаш свобода на личността, да станеш на 24 години и още да се луташ, какво точно си мъж или жена, а някои да вземат и да ти лепнат непонятното за никого етикетче небинарен? Да ви пикам на свободата и на криворазбраната цивилизация в такъв случай!
537
48
 
25
 
! Отговори
БГ мужици преди 1 месец
На копейките, русоробите и вся там.... само порнография и извращения им се привиждат там където има свобода на личността и цивилизация. Защото мразят свободните и независими хора и нормалните общества, но най-вече демокрацията. Искат всичко да е по рускому - скотско.
536
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая Евровизия стана голям бълвоч.
535
1
 
6
 
! Отговори
GALA - Let a boy cry преди 1 месец
Минавам през шум и тишина, ходя самКрасив ден е, вали и е студено.Отразено в мокрите павета, може да видите какво виждам?Треперещото изображение на очите ми, които все още са свободни.Те казват сребро,но аз избирам злато.Никога не съм правил това,което кажат kой ще съди моята душа.Не се страхувам да бъда сам.И те казват сребро,но аз избирам злато.Те ви накараха да се промените,спомняш ли си кога Вие бяхте някой друг? Войниците и куклите детски мечти?
534
2
 
29
 
! Отговори
Братчеда преди 1 месец
Тия като , победителя преди 35 г. , се водеха психично болни и ги държаха в лудниците.
533
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечо Пух, слава Богу, че времената се смениха - харесва ти или не. Че както бяха почнали комунистите да хвърлят в специализирани заведения всеки различен и непасващ на тяхната представа и на натрапената им идеология за "нормалното", по примера на Русия, колко още народ щяха да уморят в тези заведения, защото не се вписва в нормите на фалшивото им целомъдрие...
532
14
 
1
 
! Отговори
лукашенко преди 1 месец
Браво, браво, браво. Колко е чудесно и приказно, че най - после имаме хармонична Европа. Българите трябва да се поучат и да бъдат цивилизовани, модерни и също да започнат да мислят по този начин. Поздравления.
531
4
 
28
 
! Отговори
Прекрасно нали?! преди 1 месец
Това ли е олицетворение на евро-aтлантичесkото изкуство и високо творчество? И трябва да се възхищаваме на противоестественото и нечовешкото?!
530
34
 
5
 
! Отговори
LGBTQ+ преди 1 месец
бай Гания с пробитите галоше и дървения нужник в двора e традиционалист не приема нищо освен нормите за тричане на куче в рекатa да влачи умряла лисица из Роженско/Бузлуджанкото посирайне или да цуне Поп.Балкан фобии люта злоба и хейт към сичко странно,различно непобиращо се в дребната куха комуноkpaтунa. 99% мнения от Хиперунтерменч.Любовта е безплатна но хейта ще ви убие.
529
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тоя тънък гласец победителят май е кастрят. Не ми хареса изобщо
528
4
 
27
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 месец
В по-нормалните времена, такива като това недоразумение ги освидетелстваха и ги приемаха в специализирани институции за лечение, като по този начин се помагаше и на лицето с ментални отклонения и на обществото. Сега и обществото страда и това клето създание! Боже, колко мъка има на този свят, Боже!
527
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То голяма надпревара е било , един по пола , друг без *** , трета с откровен сатанизъм ..нормалните държави сигурно са се спукали от смях
526
1
 
17
 
! Отговори
от киреча преди 1 месец
Еврог ъ зия!:))))))))))))))))))))))))
525
1
 
19
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Еййй , пак съединител ли ?
524
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вече знам как се печели евровизия... дано бъдещите участници са наясно вече