Кипърски самолет със 110 пасажери се разби до Атина

Самолетът е паднал на около 30 км. oт гръцката столица; минимални са шансовете за оцелели
14 авг 2005 13:01,
Кипърски самолет със 110 пасажери се разби до Атина

Самолет на кипърска авиокомпания, превозващ 110 човека, се е разбил северно от Атина, съобщава националната гръцка телевизия, цитирана от Reuters.

Телевизията се позовава на непотвърдена информация, според която един от пилотите на компанията Helios Airlines е изпаднал в безсъзнание вследствие на моментно неразположение малко преди инцидента.

Служител на гръцкото министерство на отбраната е съобщил пред Reuters, че самолетът - Boeing 737, е паднал на около 30 км. oт столицата.

Според AP инцидентът е станал в 12.20 часа местно време. Броят на хората на борда е общо 121, от които 115 пасажери.

От информацията на AFP по случая не се изключва възможността за въздушно нападение над самолета, съдейки по очевидци, които са видели „неестествено положение в пилотската кабина“.

Reuters добавя как един от пасажерите е изпратил SMS на братовчед си, в който се казва, че пилотите са се строполили на земята, а в самолета е станало неописуемо студено.

"Пилотът посиня", пише пасажерът, цитиран от националната гръцка телевизия. "Сбогом братовчеде, на път сме да замръзнем", е добавил пътникът.

По нова информация на гръцката телевизия причина за катастрофата на самолета е неизправност във вентилационната система на пилотската кабина, понижила температурата в нея до -50 градуса. Преди месеци самолетът е бил изваден от полети отново заради проблеми с климатичната система.

"Малки са шансовете за оцелели при катастрофата на самолета", съобщава източник от армията на Гърция, чиито спасителни екипи оглеждат мястото на инцидента. Според него, останките на самолета са разпръснати в много широк периметър, което почти сигурно изключва възможността да има оцелели.

В инцидента няма пострадали българи, съобщиха от Външно министерство.

Самолетът се е разбил в безлюдна местност в района на гръцкото селище Оропос в централната област Беотия, близо до остров Евбея, уточняват от ЕРТ. Самолетът на кипърската авиокомпания е пътувал по маршрута Атина-Ларнака, когато подал сигнал за бедствие. Боингът бил открит от два изтребителя Ф-16 на гръцките военновъздушни сили, които трябвало да го придружат до международното летище в Атина Елефтериос Венизелос, но малко след това се разбил.

Пожарникарски екипи са открили в местността Варнава, североизточно от Атина, горящите останки на самолета, предаде AFP. Намерени са първите тела на загинали при катастрофата, но до момента не са открити оцелели. Пожарникарите се опитват да овладеят пожара, възникнал при разбиването на машината.

Създадена през 1999 г., Helios е единствената частна кипърска авиокомпания. Самолетният превозвач, предлагащ ниски цени на самолетните билети, притежава четири Boeing 737 и извършва полети основно до Лондон, Атина, София, Дъблин и Страсбург.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание