Кадафи поиска размяна в прав текст

Aнонимни правителствени източници в Триполи твърдят, че Кадафи обвързва съдбата на българските медицински сестри с бъдещето на либиеца, осъден в Шотландия заради атентата над Локърби
24 яну 2007 12:12, Георги Савчев
Кадафи поиска размяна в прав текст
Кадафи обвързва съдбата на българките с бъдещето на либиеца, осъден в Шотландия заради атентата над Локърби. Снимка: АФП

Либия навярно иска да размени затворниците – пише в заглавие днес германският Зюддойче Цайтунг, съобщи DW.

„Зюддойче Цайтунг“ цитира анонимни правителствени източници в Триполи с твърдението, че Кадафи обвързва съдбата на българските медицински сестри с бъдещето на либиеца, осъден в Шотландия заради атентата над Локърби.

Българските медицински сестри, осъдени на смърт от либийското правосъдие, и либиецът Абдел Басет ел Меграхи, който излежава доживотна присъда заради атентата над Локърби, са част от една и съща трагедия, смята либийският революционен ръководител Муамар Кадафи.

Според кръгове, близки до режима в Триполи, Кадафи е казал: “Ако те искат да освободим медицинския персонал въпреки смъртната присъда, тогава и Меграхи трябва да бъде освободен въпреки присъдата в Шотландия. Ако те кажат “не” по втория въпрос и ние няма да освободим първите.”

В същия ред на мисли Кадафи казал още, че процесът срещу иракския диктатор Саддам Хюсеин бил “маскарад”.

След последното решение на Европейския парламент за увеличаване на натиска срещу Либия алжирският адвокат Саад Джебар, който живее в Лондон и е сред защитниците на осъдените, предупреди за опасността от такива стъпки.

Либийците няма да приемат някой отвън да поставя под съмнение тяхното правосъдие, каза адвокатът пред новинарския канал CNN.

Най-добрият начин да се помогне на затворничките е да бъдат увеличени плащанията в онези фондове, от които трябва да се обезщетят децата, заразени уж нарочно с вируса на СПИН от българските медицински сестри и палестинския лекар.

Ако делото отново се гледа от по-висока инстанция, както българите, така и западноевропейците и САЩ трябвало да се въздържат от провокативни изявления, смята адвокатът.

В края на статията става дума за лошото положение в държавния сектор в Либия, където предстои да бъдат уволнени 400 хиляди души. Реалната стойност на заплатите в Либия спада, спада и покупателната сила, отбелязва авторът Рудолф Химели.


Спонсорирано съдържание