Дипломатически триумф за Гърция

Гръцката преса тържествува след спирането на Македония за НАТО
4 апр 2008 11:04,
10
Дипломатически триумф за Гърция
Дора Бакояни е доволна. Снимка: aueb.gr

Основна тема в гръцките вестници днес е ветото на Гърция върху поканата за членство на Македония в НАТО на срещата на върха на Алианса в Букурещ.

Според “Вима” приемането на Скопие в НАТО се отлага за неопределено време. Вестникът посочва, че на снощната среща на лидерите от НАТО е имало сериозни задкулисни битки.

“Та Неа” отбелязва, че след ветото на Гърция ще започне осеммечесен трилър на преговори. “Скопие остава извън НАТО. Гръцкото вето не позволява присъединяване. Огнена подкрепа на Атина от Саркози”.

“Адезмевтос типос” пише за отлагането на членството на Скопие и за твърдата позиция на Гърция.

“Апогевматини” публикува материал под заглавие “Триумф на Караманлис. Чрез заплаха с вето гръцкият премиер намали силата на проскопския блок”.

В Атина не стихва самоувереността, че гръцката дипломация е постигнала целта си. Македония извън НАТО, до новата покана, пишат вестниците.

“Етнос” пък вече отбеляза, че официалното заседание на 26-те страни ще отправи обръщение само към новите съюзници Албания и Хърватия.

Вестникът се позовава на добре информирани източници, които твърдят, че не се предвиждат срокове за разглеждане на молбата за членство на Скопие.

“Нафтемборики”, освен материала за отложената покана за Македония, посочва, че все пак е бил оказан силен натиск върху Гърция от страна на САЩ, за да не бъде наложено вето.

Професор Теодор Колумбис, заместник-председател на гръцката фондация за европейска и външна политика, заяви за македонската телевизия А 1, че никой няма ексклузивни права върху името Македония – нито Гърция, нито Македония, нито България.

“Не мисля, че ветото е заплаха за стабилността в региона и че за Гърция ще има последици от страна на САЩ поради несъгласието и налагането на вето”, смята Колумбис.

Гръцките медии посочват, че Македония е пропуснала шанса си за НАТО. При това не се посочва време, когато евентуално ще има нови преговори за името.

Външната министърка на Гърция Дора Бакояни не пропусна да подчертае в момента на триумф за дипломацията на южната ни съседка, че добросъседските отношения са особено важни за съюзниците от НАТО.

Гърция смята, че за да се изгради общо бъдеще на твърда основа, трябва да се отстранят всички проблеми, които идват от други поколения и нямат връзка с бъдещето.

“НАТО функционира по много директен начин. Добросъседските отношения са много важни, ако искате да изградите съюзнически отношения”, каза Бакояни.

Тя допълни, че ако има политическа воля, може да бъде намерено приемливо име.

“Гърция никога няма да наложи име, това име ще бъде договорено”, заяви министърът. Тя изрази надежда, че преговорите под егидата на ООН ще продължат с всички възможни предложения на посредника Матю Нимиц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
bisser преди 16 години
makar i na nas da ne ni pukashe ot nikoi kakto i na tiah.parvo lizehme gazovete na rusia a sega na usa.te nese pritesniavat che sa malka darzava i si imat prinzipi.taka che bravo na garzia
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Това е най-големия провал на гръцката външна политика.Сега ги чакат санкции от САЩ и ЕС и гърците вместо да лапат от евро фондовоте ще трябва да почнат да работят, иначе ги чака мизерия.Но те са си пълни мизерници говедата му порсти.
7
0
 
1
 
! Отговори
джей преди 16 години
Наистина не зная какъв е истинския мотив на Гърция, но трябва да им се отдаде чест на начина, който използват, за да си постигнат интересите.. жалко за Македноия.. НАТО беше последния им шанс да се спасят от съдбата на Косово :(
6
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
dosega nesam vijdal tolkova krasiva usmivka na sveta oba4e mejdu k**vite !!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Aideee sega pak kakvo zemetresenie vav gyrciq ... i nqkakav vlak katastrofiral ... kakvo se slu4va tam nikoi ne znae ...
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Това би трябвало да отрезви най-после макетата,че,ако продължават да карат така,по сръбски,ще има да чакат НАТО до следващия век.Дотогава нека си правят компания с "Велика Србиjа"!
3
0
 
1
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
нашите за пълни нещастници ,да те е срам че си българин
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Bravos malaka...,taka se otstoiava interes,ne kato na6ite putyovci
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Буря в чаша вода...