Предсрочни избори в Македония?

Опозиция и управляващи са на път да се разберат за провеждането на предсрочен парламентарен вот
8 апр 2008 10:06,
7
Предсрочни избори в Македония?
Снимка: Dnes.bg

Опозиционната албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), ръководена от Али Ахмети, днес ще внесе искане за разпускане на парламента и свикване на предсрочни парламентарни избори в Македония.

Лидерът на ДСИ Ахмети е обсъждал темата за предсрочните избори и по време на вчерашната му среща с премиера Никола Груевски, пише македонският вестник “Дневник”.

Искането на ДСИ съвпада с намеренията за свикване на предсрочни парламентарни избори, за което настоява  и ръководството на управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

Според различни твърдения в македонската преса се очаква изборите да се състоят още в началото на юни. Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепи инициативата на ДСИ, тя ще бъде подкрепена от 54 депутати.

Мнозинството от 61 депутати, колкото са необходими за разпускане на парламента, ще бъде събрано с подкрепата на народни представители от по-малките македонски партии.

Ако има достатъчна подкрепа, парламентът може да се саморазпусне още в началото на идната седмица. Международните представители в Македония са доста резервирани относно идеята за предсрочни избори.

Дипломатите, с които е разговарял македонският “Дневник”, твърдят, че все още нямат позиция дали са необходими предсрочни избори. Според тях, ако властта все пак реши да разпусне парламента и да насрочи избори, най-важното е те да не предизвикат нестабилност в страната.

Централният комитет на най-голямата опозиционна партия, Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), прие заключение вчера, че партията е за предсрочни избори веднага след закриването на откритите въпроси, в резултат на което да последва покана за НАТО и определяне на дата за започване на преговори за членство в ЕС, предаде телевизия А1.

Решаването на откритите въпроси ще отнеме обаче известно време.Според високопоставени източници от СДСМ предсрочните избори трябва да се проведат не по-късно от първото тримесечие на 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 16 години
Ние сме си предимно толерантен народ,бе!В лични разговори шиптари ОТДАВНА КАЗВАТ:-Ако бяхте като нас ,да сме си комшии...
5
0
 
2
 
! Отговори
RAD преди 16 години
Интересно ще е след 10-ина годинки да се видят и слушат хленчовете на същите тия високопоставени европейски политици,които сега от позицията на силата щедро налагат "мирни" решения на Балканите и обясняват,че независимо Косово е "краят на кризата" и "най-доброто решение",как ще се усукват и ще обясняват,че всъщност разширяването на територията на Албания (с включването на Тетово и Косово) е било неизбежно...
4
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
ееее, няма ли да го закриват ФИРОМА вече и да си го делнеме с гърчалята и щиптърята (-:
3
0
 
2
 
! Отговори
krasi преди 16 години
Или да си ходи в Израел.НАТО пак създава проблеми в региона. Нали Буш в Букурещ е казал, че не подкрепя МК за членка в Алианса...заради името??? Какво иска от името този изперкал старец? Да се казва Шиптерия или какво? Баси ***/
2
0
 
2
 
! Отговори
chiva преди 16 години
заедно с българите там. Албанци и шиптери нека се тепат тогава!!
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Какво казва по въпроса височайшия македонски съветник - еврейчето СОЛОМОН?