"Образът на врага" гледан от Скопие

Публикация в "Утрински вестник" провокира интересна дискусия в Македония
8 апр 2008 18:28,
28
"Образът на врага" гледан от Скопие
Снимка: dnes.bg

"Себеосъзнаването на модерния македонец в средата на 19 век се случва преди всичко поради жестоката гръцка и българска асимилаторска политика, а не поради изведнъж открития континуитет с “античния” македонец", пише в материал, публикуван в македонския “Утрински вестник” под заглавие “Образът на врага”.

Във форума към тази статия читател, подписал се като “умен”, пише във връзка с горното изречение:

“Каква българска асимилилация в средата на 19 век? По време на братя Миладинови не е имало нито българска държава, нито Българска екзархия. Но в песните, събрани в Македония, се говори за българи, гърци, турци, власи, всякакви, но не и македонци. Този примитивен антибългаризъм ни пречи да се договорим с българите да ни признаят като нов отделен народ и да ни бъдат най-близките съюзници. Тогава веднага ще решим проблема с гърците, а албанците ще знаят, че не сме сами”.

Във второто мнение във форума се казва:

“Македонците трябва просто малко аналитично да се погледнат в огледалото и да направят усилие да се подобрят. Вместо да се перчат, че са разпространявали писмеността сред славяните, нека си признаят, че допреди само един век огромното мнозинство са били неграмотни /и това е много добре, до Втората световна война мнозинството са били неграмотни/. А тези, които са били грамотни, са получи своята грамотност в български училища.

Трябва да си признаят, че са славяни, а не някакви митични потомци на Александър Македонски. Вместо да искат да им се върнат териториите от турските вилаети в недефинираната Македония /това постоянно ме кара да се смея/, където сега гърците са мнозинство, трябва да се запитат дали сегашните егейци искат да са с тях или с гърците. Да, мнозинството от тях просто не искат да бъдат македонци. Защо да искат?! За да се сведат заплатите им на една пета? За да не могат никъде да пътуват? За да ги ръководи детето-премиер или пияният президент и да ги ощастливят, както ощастливиха и нас? Всичко това боли, нали?”.

Третото мнение във форума гласи:

“Интересен въпрос “каква Македония искаме”. Най-обикновена, малка европейска държава, разпознаваема като Republic of Macеdonia, в която само “за празник” ще чета вестници и ще се интересувам от политиката”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ko4o преди 16 години
австрийците са си австрийци,швейцарците,швейцарци,но официалният език е немски.Македония си е македония с официален език български,но наричан македонски като шопскио
6
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 16 години
*** на какъв език са написани предните коментари?От кага цигните имат азбука или аз незнам.Защо са ги писали като никой нищо ни може да им разбере?Само са се хабели.Ето сега веднага,че скочат ония и,че ме поядът.Ама нек се опитат и они да прочетат това що са написали!Че кажат,че съм прос нека от мен да мине.Шукар.Така не моем да разберем и гърците!За какво им е това име Македония та цакат макетата и немогат да се изцепът с Ал.Велики.Знаех,че са "византийци" ама такъв магарешки инат незнаех.Ама и макетата много се пенят.Затова кога немците правили оня *** слагали по един македонец да се пини.Даже и големио бел брат не можа да ги оправи у Влашко.Само ония селянин от Веселиново бърза да ги признае а требаше и ния да ги разиграваме като мечка.,та сега да ни гледат в очите.У Македония ни псуват па после идат скришно да искат гражданство наше.Че даваме гражданство само ако застане у сред Скопие и викне силно три пъти аз съм българин.Те и аз окнах един коментар па чевидиме дали,че е бие градушка по гърбо или само че ме суровакат.
5
0
 
0
 
! Отговори
s.stefanov преди 16 години
trqbva da si vyrnem ugozapadna Bylgariq otnovo v granicite na republika Bylgariq
4
0
 
0
 
! Отговори
mak преди 16 години
kurti e prav od vsqkude ....samo ozlobqvat horata s nqkakvi statiiki...kakva e tazi statiq za nqkakuv forum...po sveta forumi milion i vutre se pi6e za kude kude pointeresni ne6ta ...te tuk otrazqvat kakvo lo6o se pi6e po makedonskite forumi blogove i t n kudeto vseki lud moje da sedne i da napi6e ne6to ...i v bg forumite sum 4el da pi6at prostotii za horata ma ne sum 4el nqkude v makedonski vesnik da go otrazqvat
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти пич прочете ли статията преди да пишеш и обвиняваш някого?Явно си прочел само заглавието и бързаш да драскаш.
2
0
 
0
 
! Отговори
kurti преди 16 години
jurnalistite,stiga ste se zaqjdali i samo ozlobqvate horata be...samo 4akate ne6to takova da izleze i vednaga pi6ete..mnogo ste prosti..kvo iskate da postignete i kvo 6te postignete ako pi6ete a..dori e sme6no..horata balgari i makedonci ne se mrazqt..vsi4ki vie zaslujavate da ve isbesqt..
1
0
 
0
 
! Отговори
Mary преди 16 години
Явно не всичко в Македония е такова каквото ни се представя, явно има и мислещи хора, не само промити мозъци.