Македония след срещата на НАТО в Букурещ

А сега, накъде?
9 апр 2008 11:54,
Македония след срещата на НАТО в Букурещ

Македония се оказа в сложна политическа ситуация, след като по време на срещата на НАТО в Букурещ (2-4 април) не получи покана за членство в Алианса, поради нерешения спор за името си със съседна Гърция.

Няколко са опциите, които се обсъждат в момента от македонските политици, съобщава "Утрински вестник".

На първо място се застъпва тезата за евентуална "кръгла маса" под егидата на президента Бранко Цървенковски.

Предлага се също така да се свика спешно заседание на парламента, на което премиерът Никола Груевски да заяви дали ще бъдат продължени преговорите с Гърция.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) настоява за създаването на широка и експертна управляваща коалиция.

Четвъртата и най-радикална опция е разпускането на парламента и провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това е желанието на опозиционната албанска партия "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ).

Днес президентът Цървенковски и премиерът Груевски ще се срещнат с американския посланик в НАТО Виктория Нуланд. Цървенковски възнамерява да свика утре на среща лидерите на четирите основни политически партии – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА с цел изграждане на обща позиция за излизане от заплетената ситуация.

Лидерът на СДСМ Радмила Шекеринска съобщи, че нейната партия ще поиска спешно парламентарно заседание за дефиниране на стратегия за обща държавна политика.

Шекеринска е категорична, че Македония трябва час по-скоро официално да съобщи, че продължава преговорите за името в ООН и продължава пътя си към евроатлантическото бъдеще.

“За Македония ще бъде катастрофа, ако правителството излезе и каже, че се отказва от ЕС, от НАТО и от продължаване на преговорите с Гърция. Това ще означава, че Македония ще е кораб, оставен да се носи от вятъра”, заяви  Шекеринска.

ДСИ вчера внесе инициатива за саморазпускане на парламента.

“Македония вече закъснява с евроинтеграцията. През тези две години управляващите се отнасят недържавнически и затова е необходима сериозна власт, която ще успее да посрещне всички предизвикателства пред държавата”, заяви заместник-председателят на ДСИ Рафиз Алити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание