Русия увеличава подкрепата си за Абхазия и Южна Осетия

Косово не е уникален случай, доказват от Москва
17 апр 2008 16:55,
3
Русия увеличава подкрепата си за Абхазия и Южна Осетия
Войници в Южна Осетия. Снимка: ВВС

„Русия обяви, че ще увеличи значително подкрепата си за двата сепаратистки настроени региона на съседна Грузия и ще установи по-тесни отношения с техните дефакто независими правителства“.

Това пише днес в електронното издание на авторитетния американски всекидневник „Ню Йорк Таймс“.

Самата декларация от руска страна се доближава значително до официално признаване на Абхазия и Южна Осетия, които и без това се ползват от активната подкрепа на Кремъл, а голяма част от гражданите им от години притежават руски паспорти.

Очевидно Москва има намерение да задълбочи връзките си с двете сепаратистки области в областта на търговията, земеделието, образованието, външната политика и социалната сфера, коментира американското издание.

Грузинският външен министър Давид Бакрадзе се обърна с молба за помощ към международната общност и нарече руската политика спрямо Абхазия и Южна Осетия политика на „пълзяща анексия“.

Декларацията на руското правителство идва в момент, когато двете сепаратистки области настояват за чуждестранна подкрепа на техните искания за независимост, обосновавайки действията си с едностранната декларация за независимост от страна на косовските албанци.

Засега нито една страна в света не е признала независимостта на Абхазия и Южна Осетия, но засилването на връзките, декларирано от Русия, е неоспорима победа за двете де факто независими републики.

Не е изключено Москва да подпомогне логистично военните формирования на Абхазия и Осетия, както и да им достави боеприпаси по примера на западните сили, които въоръжават косоварите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 16 години
да си вземат южна българия и така ;) като е много правилно
1
0
 
0
 
! Отговори
dingilev преди 16 години
Samo taka!Da ne si mislqt oniq amerikanci barabar s tezi ot EC 4e mogat da razdelqt i da nalagat volqta si na vsqkade!Sled Gruziq da se gotvi i Turciq(s kurdite)Moldova(po sashtiq na4in)Makedoniq(pak s albancite) Ungarcite i te si imat svoite pritencii!Pri nas ne vqrvam da stanat takiva raboti!!!