Радован Караджич - арестуван

Бившият президент на босненските сърби е обвинен за геноцида в Сараево и Сребреница; пречката пред Сърбия за членство в ЕС е отстранена
22 юли 2008 08:04,
152
Радован Караджич - арестуван
Снимка: БГНЕС

Сръбски правителствени и съдебни източници съобщиха, че президентът на босненските сърби Радован Караджич от времето на войните в бивша Югославия е арестуван.

Караджич е бил арестуван в Белград и в момента преминава през установения процес на разпознаване, включващ ДНК-тестове.

Радован Караджич бе един от най-издирваните хора на планетата. Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в Европейския съюз.

Новината за залавянето на бившия президент на босненските сърби идва в навечерието на срещата на външните министри от ЕС, които трябва да обсъдят сближаването на отношенията със Сърбия след формирането на новото прозападно правителство.

Главният прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамерц приветства ареста на Караджич.

"Това е много важен ден за жертвите, които чакаха ареста повече от десетилетие. Това е важен ден и за международното правосъдие, защото ясно показва, че никой не е над закона и че рано или късно бегълците ще бъдат предадени на правосъдието", добави Брамерц.

Според комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен арестът на Караджич е "крайъгълен камък" и ключов фактор за стремежа на Сърбия за членство в ЕС.

Съпругата на Радован Караджич Лиляна Желен-Караджич бе лаконична пред журналистите, наобиколили къщата на сестра й в Пале, крепостта на Караджич по време на войната: "Мога да кажа само, че сме в шок и не можем да повярваме".

Бившият президент на босненските сърби има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8 000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
мартин преди 15 години
Съпругата на Радован Караджич Лиляна Желен-Караджич бе лаконична пред журналистите, наобиколили къщата на сестра й в Пале, крепостта на Караджич по време на войната: "Мога да кажа само, че сме в шок и не можем да повярваме ЧЕ Е ЖИВ!".
10
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Зависи кой го оценява.*** го смятат за герой,истинските хора знаят,че който убива себеподобни,не може да се нарече човек.*** си е ***,независимо дали е сърбин,българин,турчин и т.н.Като чета как го одобряват някои и у нас ми става срамно,че съм българин.
9
0
 
2
 
! Отговори
Gono преди 15 години
Този човек за непросветените е герой искам да ви кажа.на него му е стискало да хване турчлята в неговата страна и да им даде заслуженото.Мислите ли че на много хора би им стискало това.А да избегне глупавите обвинения и заповеди за арест толкова време-ето това си е героизъм.Вярвах че напук на всички няма да го хванат никога но за жалост ето че това стана.
8
0
 
2
 
! Отговори
bosna преди 15 години
сръбския касапин извършва в новата история на европа.Най голямото клане пред очите на целия свят.геноцид,изнасилване и куп жестокости.не плачете майки от Сребреница днес е вашияат ден.няма да забравите всичко но може да се радвате че няма да остане безнаказан
7
0
 
2
 
! Отговори
A1 преди 15 години
Още един кръволок ще си получи заслуженото.
6
0
 
2
 
! Отговори
езоп преди 15 години
Защитник на СЪРБИТЕ ОТ *** бургий !
5
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 15 години
за този само смърт чрез обесване.като садам
4
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
Още един достоен човек ще го "самоубият" в Хага.
3
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
днес е велика дата!да се знае че нищо на света не остава без наказано.геноцида през 1995 г.трябжа да се признае от Сърбия
2
0
 
2
 
! Отговори
Сим преди 15 години
За мен е герой!
1
0
 
2
 
! Отговори
xph преди 15 години
За едни е бип пич, за други звяр...