Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол

Грузинският президент подписа споразумение за спиране на огъня, Кремъл се изсмя и каза - "Не"
11 авг 2008 13:18,
270
Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол
Михаил Саакашвили /в средата/ сред грузинските войници. Снимка: БГНЕС

Грузинския президент Михаил Саакашвили подписа днес в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Кремъл гласи, че Русия дори няма да обмисли документа в настоящия момент. 

„Според информацията, с която ни снабдяват миротворците ни в Южна Осетия, Грузия продължава да използва военна сила и при това положение ние няма да вземем под внимание документа“, заяви говорител на Кремъл пред журналисти. 

Междувременно войната между Грузия и Русия се пренесе и на вестникарските страници.

В днешния брой на Уолстрийт Джърнъл грузинският президент Михаил Саакашвили открито заявява, че Русия използва конфликта с Грузия, за да провали прозападната й политика, съобщи CNN.
 
По думите на президента, Москва иска да разшири контрола си над бившите съветски републики.

Според Саакашвили, военният конфликт всъщност е „за бъдещата свобода на Европа“.

Ако Русия успее, ще настъпи краят на Западното влияние върху всяка от екс-съветските републики, предупреждава той.

„Ясно е, че настоящото руско управление има за цел възстановяване на нео-колониалната форма на контрол върху цялата територия, някога принадлежала на Москва“, пише във всекидневника Саакашвили.
 
Западните лидери от своя страна отговориха на призивите на грузинския президент, като приложиха дипломатически натиск върху Русия, но засега не успяха да издействат спиране на огъня.

Според руските власти, продължаващите им атаки срещу Грузия целят защита на жителите на Южна Осетия от нападенията на грузинската армия.

Според Саакашвили, войната всъщност е последица от няколкомесечните руски провокации, които са започнали първо в размирната абхазка провинция.
 
„Когато те се провалиха, Кремъл пренасочи вниманието си върху Южна Осетия и поиска от поддръжниците си там да съдействат за ескалация на напрежението“, пише президентът.

„Моето правителство отговори с едностранно споразумение за спиране на огъня. Сепаратистите пък започнаха да атакуват цивилни граждани, а руските танкове навлязоха на грузинска територия. Нямахме друг избор, освен да защитим гражданите си и да възстановим конституционния ред“, обяснява Саакашвили.

Дългогодишните сепаратистски бунтове обаче всъщност са само претекст за руската агресия, продължава той.

„Истината е, че това е война за независимост и за бъдещето на Грузия. И най вече е война за това каква ще е тази Европа, в която ще живеят децата ни. Нека бъдем откровени: този конфликт е за бъдещето на Европа“, пише президентът.

Според Саакашвили, Грузия е станала мишена, защото „нито една държава от бившия съветски блок не е отбелязала по-голям напредък към демокрация, спиране на корупцията и установяване на независими отношения със Западния свят“.

„Русия иска да ликвидира точно това“, пише той.

По думите му, „Грузия е работила здраво, за да върне по мирен начин Абхазия и Южна Осетия в рамките на държавата, при условия на пълна защита на правата и интересите на жителите на тези територии“.

Усилията обаче са били подкопани от анексирането на двата региона от Русия, с което те се считат за руски провинции.

„Ако Грузия се провали, това би означавало и унищожаване на Западното влияние във всички бивши съветски републики, че и не само там“, пише още Саакашвили.  

Междувременно, докато боевете продължават, американският президент Джордж Бущ обвини Русия за начина, по който действа и призова за мир.

Въпреки засилените международни призиви за спиране на огъня, войната тече с пълна сила.  

И Лондон, и Вшингтон застанаха зад гърба на Грузия, която обяви желанието си да стане член на НАТО и ЕС. Британският външен министър Дейвид Милибанд обвини Москва за това, че бомбардира цели далеч отвъд териториите на Южна Осетия и допълни, че притесненията заради ексалиращото насилие нарастват.  
 
Русия обаче изглежда, че не е в настроение за компромиси. 
 
В понеделник тя разположи още войници и оръжие по границата си със Северна Осетия.

Комуникациите между Грузия и Русия вече търпят пълен крах и в техническо отношение.

Паричните преводи и пощенските услуги между д са прекратени поради военните действия в Южна Осетия, съобщи Интерфакс. 

От днес са спрени и морските пътнически превози.

Всичко за войната в Грузия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 15 години
Бе хора и аз не долюбвам съвсем руснаците, но Саакашвили се ***, разичташе на подкрепа, кояьто не получи и сега му се ще да привлече и други страни в кофликта... В момнта Грузия е сама пред воената машина на Русия, но те сами си докараха това и сега да си сърбат попарата, сами се лишиха от възможността за НАТО и ЕС. Видно е , че ЕС няма да предприеме нищо против Русия само най дребното да подхвърлят призиви замир, а САЩ не могат да си позволят да се *** с Русия
28
0
 
0
 
! Отговори
mar преди 15 години
Прочетете хронологията на събитията и ше видите, че грузинците първо влизат в Осетия, а Русия ги атакува дни по-късно.
27
0
 
0
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 15 години
Кога в Черно море влене американски самолетоносач ела ми се обади неграмотнико , преди да пишеш се поогледай малко войник едва ли си ходил и явно не разбираш от военна техника *** грам та да ставаш за смях тука Пентагона щял да удря хахаха кой бе с какво с Стелт ли ми те още как излетят и ще паднат в океана бе
26
0
 
0
 
! Отговори
Независим преди 15 години
Момче събуди се и изключи Диемата с тъпия екшън сниман в България! Какви подводници, какъв 6-ти флот? Що реши че Руския Черноморски флот е като рибарска лодка в Лозенец?
25
0
 
0
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 15 години
мале, мале, мале колко думи ко нещо е изприказвал тоя *** Саакашвили ми той бил поет бе и за капак разбира се не кой а самите инициатори на този конфликт Вижте Ги- Лондон и разбира се носителите на мир просперитет и ДЕМОКРАЦИЯ ахахахаххаа Вашингтон застанали зад Грузия -АМИН !!!Не знам гледах една *** по TV- то, после дадоха още една *** беше много, много наплашена... името и ми се струва че беше Буш ,та тоя искал нещо от Русия, абе *** не виждаш ли че Америка фалира всеки ден гърмят банки, фирми умирате бееее колкото и да ви се не иска обаче идва нещо по хубаво след това за което братския американски народ не може и да си помисли ...... руснаците ще ви изнасят урок по ..... демокрация и спазване на човешките права и знаете ли защо ..... защото просто америка ще изгърми сама, този финансов балон ще грамне и какво следва ... сорка *** не ми се мисли за вас просто какво ви чака там зад океано , ако някой не вярва и не е на ясно еми нека да проследи икономичиското развитие на САЩ в близкити години и да погледне колко банки и фирми фалират и да резбере какво ги чака там та така колеги .... бай мистър Буш пожелавам ви леки старини ако ги дочакате .... защото има и хора при вас които могат да мислят и в един момент може да излезе съобщение- г-н Буш почина тази нощ от ... може де си измислите каквато болест решите хахахах американската/ демокрация !!!!! / е N-1 в тези изпълнения
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
duhaite boti6i ruski umrete ot glad i visi4ki vie koito haresvate ruskata mizeriq hahahah hahahah
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti naistina si prost, kux kato gaida.
22
0
 
0
 
! Отговори
Lemmy преди 15 години
If Georgia falls, this will also mean the fall of the West in the entire former Soviet Union and beyondСЕ ПРЕВЕЖДА КАТО:"Ако Русия успее, ще настъпи краят на Западното влияние върху всяка от екс-съветските републики."***!
21
0
 
0
 
! Отговори
Валери Дачев преди 15 години
Не за първи път казвам - тук има хора плачещи за освидетелстване. Лично на мен версията на Саакашвили ми се струва къде-къде по-реалистична предвид управлението на Путин и след това на Медведев (всъщност пак на Путин). Историята познава подобни провокации от руска страна и в Чечня, и на самата руска територия...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 13 и 11 -заминавай,( щом се мислиш за чеченец и украински командос) :-) , изглежда грузинците добре плащат защото вече има сред пленените от руснаците грузинци един ***, а и сред убитите грузински войници също е имало ***, а един от пленените пилоти на свален грузински Су-25 изненадващо за руснаците не е разбирал нито грузински , нито руски. това е по информации на сайта .ru Иначе американците се изнесоха още вчера от Тбилиси - организирано в автомобилна колона - показаха ги по телевизията на ам. демократи :-)
19
0
 
0
 
! Отговори
slujitel na pentag преди 15 години
PENTAGONA PODGOTVI PAKET OT MERK ZA OTGOVOR NA RUSKATA AGRESIA ! PODVODNICITE LOS ANJELIS I VERJINIA VECHE SA V CHERNO MORE ! NA TAM SE OTPRAVIAT I DVA SAMOLETONOSACHA OT 6 - AMERIKANSKI FLOT , I DWA V PERSIISKIAT ZALIV ! SAMOLETITE STELT V BAZAT AVIANO SA V BOINA GOTOVNOST ! TURCIA E NA STARTOVATA POZICIA ! BAZITE TAM SA V PALNA BOINA GOTOVNOST !
18
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
BLITZKRIEG е основната военна доктрина на третия райх както и на СССР , а и явно на САЩ , след като се направят изводи от последните няколко войни които са водили . Това беше и стратегията на Грузия в този конфликт , единственната всъщност , която имаше шанс да им донесе успех срещу руснаците . Те предприеха светкавичен удар в най неочакванния момент (денят на откриването на олимпийските игри) , със моментално разгръщане на жива сила , авиация , танкове и масирана артилерийскапотдръжка , единственното нещо , което ги спря , беше неочакванно упоритата съпротивана руските миротворчески части , както и недостатъчната мотивация на техните бойци обучавани от американски съветници . Никой обаче не се замисля че през първите 24 часа на конфликта медиите почти не споменаваха какво точно се случва в Осетия , а след неуспеха на старателно обмисленната и планирана военна операция на Грузия (защото тя беше точно това , а не отвръщане на огъня в следствие провокации) , медиите изведнъж гръмнаха с новини за руски бомбандировки . За лешоядите в Кремъл съм напълно съгласен , но те са такива и във Вашингтон и Тбилиси , така че политиците трябва да носят своята отговорност за подобни безумни агресорски операции , стрували за една нощ живота на 2 000 цивилни и едва 15 руски миротворци . Подобно нещо според мен по никакъв начин не може да се нарече "отвръщане на огъня". Още повече че след тази идиотска война Грузия вече окончателно загуби шансове да си върне Осетия
17
0
 
0
 
! Отговори
Леко изнервен преди 15 години
каде търсиш мозък в българите братко мои:))) ние си нямаме ползваме вносен:) сега е made in US :) маи е време да ни рестартират и да сложат някои друг народ на тази хубавичка териториика наречена българия....отдавна вече не я пишя с главни букви....не ги заслужава
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe hora q se osaznaite malko, ako vaob6te moje da se postavim na mqstoto na nqkoi tova e gruziq- 6toto sme sa6tite va6ki kato tqh. ili badete gordi balgari ili si izbivaite konpleksite 4e s drugo. tova va6to mi prili4a na mom4ence deto gleda *** i vika evala na batkoto eba4.
15
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Югославия беше разбита по етнически принцип, не без подкрепата на САЩ. Последен пример беше Косово. Защо етническият принцип на териториално поделяне важи само, когато е в интерес на САЩ. И не е ли начин да се разбият икономически конкурентите на САЩ като Русия и ЕС. САЩ като големи съюзници на ЕС поддържаха война в сърцето на Европа 10 години, използваха обеднен уран, с което се създава риск за поколенията в региона. Сега предизвикват конфликти и потенциална изолация на Русия, което ще доведе до срив в енергийните доставки за Европа. Миналата година се пробваха с Украйна като спряха доставките на газ за Европа, сега с Грузия в опит да спрат петрола. Според мен прицелът е Европа. Опитът е като се смаже най-големия икономически конкурент да се излезе от рецесията.
14
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
нашето еврейче. Платени агенти на ЦРУ и тайните служби на САЩ и НАТО. Иска да дойдат американците да правят човешки права в Грузия. А те(американците) знаем как правят човешки права. Като във Виетнам, Херушима,Нагазаки,Сърбия и Ирак. Те така знаят, така правят човешки права и демокрация. По техен уникално-бомбандираовъчен начин.Гушшш, цуннн....
13
0
 
0
 
! Отговори
ukrainski komandos преди 15 години
uKRAINA SHTE PODKREPI S BOINA TEHNIKA I JIVA SILA GRUZIA V BORBATA S RUSKIAT AGRESOR !
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mi biite se ve ... koi vi spira
11
0
 
0
 
! Отговори
chechenec преди 15 години
SHTE SE BIEME NA STRANATA NA GRUZIA ! SEGA IDVA CHSAT ZA RAZPLATA ! ZAPOSVAME DOBROVOLCI NA svabodukavkaz.com MESECHNA ZAPLATA 5 000 DOLARA ! ZA VSEKI UBIT AGRESOR I OKUPATOR S RUSKI INICIALI OSHE PO 1000 !
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За Наакашвили важи следната поговорка - "Да би мирно на г**а си седяло, сега руски * не би видяло".Сега тръгнал да подписва някакво споразумение за прекратяване на военните действия - забележете - без руската страна да присъства и без някой да му го е искал. В това време над резиденцията му в Тбилиси прелетяли руски изстребители (според CNN) и Наакашвили нацяло се наакал . :-)