Русия обеща да изведе войските си от Грузия

ЕС изпраща 200 наблюдатели, които ще гарантират сигурността в региона
9 сеп 2008 13:20,
42
Русия обеща да изведе войските си от Грузия
Саркози и Медведев. Снимка: БГНЕС

Светкавичното посещение на френския президент Никола Саркози в Москва бе по-резултатно, отколкото се очакваше. 

Сега остава и надеждата, че руското правителство ще изпълни дадените обещания -  да изведе всичките си военни части през следващия месец и да напусне грузинското пристанище Поти до една една седмица.

Европейският съюз пък обеща да изпрати международни наблюдатели в буферните зони, разделящи Грузия от Южна Осетия и Абхазия.

В същото време Москва запазва позицията си по въпроса за териториалната цялост на Грузия.

Президентът Медведев отново потвърди признаването на правителствата на Южна Осетия и Абхазия.

"Ние направихме своя избор и той е окончателен", заяви той.

Русия дори планира да подпише пакт с двете нови правителства, които са се съгласили да приемат руски войски на територията си.

На 15 октомври, в Женева, ще се състои среща, на която ще се обсъди признаването на отцепилите се региони.

След визатата си в Москва Никола Саркози посети Тбилиси, за да се срещне с грузинския президент Саакашвили.

Грузинският лидер изрази своята признателност към европейските посредници, като нарече подхода на ЕС "дипломация на 21 век", противопоставяща се на "сталинистките решения от 19 век, които предлага Русия", съобщава вестник "Вашингтон пост"

Важно е да се отбележи и фактът, че на срещата между френския и руския президент присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

И ЕС, и Русия осъзнават своите възможности и ограничения. Европейският съюз не може да не си дава сметка за своята 30%-на зависимост от руския нефт и газ, а Русия - за силната връзка на износа й към Европа, коментира  в. "Ел Паис".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
od hf ldjd преди 15 години
ного са си добре. руснаците ние какво ще правим?? те си гледат интересите, а гадните янки го закъсват се повече и повече. ама ще дойде и техния ред не бързайте. вече хората на всякъде почват да схващат идеята на америка. тъпчи другия ти да си добре. както е тук в бълария ама ще му дойде края.....
20
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не само съм бил в Русия на дадено място. Обикалял съм из нея. Ползвал съм знаменитото им тв-дистанционно с кабел, колкото и да не ти се вярва, че може да има дистанционно с кабел. Руснаците имаха и го слагаха по хотелите. А кабела на дистанционното беше около метър-метър и 20, така че за да го ползваш трябваше коленете ти почти да са опрени в телевизора. А самият телевизор, нали се сещап - да ти умре и коня и магарето. И това ми се е случвало не през 1975, а през 2000-ната година.Купувал съм калкулатор от магазин за електроника, като при покупката продавачката смята колко да ми върне с голямо дървено сметало /с дървени топчета/. Може и това да не ти се вярва, щото то не е и за вярване докато не го видиш с очите си. Даже и тогава, пак е трудно за вярване. Виждал съм как пият бира на открито при -40 градуса студ от нещо подобно на буркан. Като пият 3-*** души от един и същ буркан на дъното се образуват 2 пръста замръзнала бира - продавачката в павилиона прибира буркана за размразяване. Пиенето продължава с друг буркан.Виждал съм огромна опашка, не по-малко от 250-300 души пред автомат за кока-кола. Всички пиеха от една и съща чаша.Виждал съм как двама души си подават бутилка водка в 9 сутринта на някаква спирка. В 17 часа следобяд ги виждам същите хора на същото място да правят същото - подават си бутилка водка. Коя по ред бутилка - може само да се гадае.Мога да ти разказвам безброй подобни случки. Ама има ли смисъл за тебе, а и за други подобни на тебе? На глухия и камбана да му биеш - все тая.
19
1
 
2
 
! Отговори
Васко преди 15 години
Кой от всички тук присъстващи специалисти някога е бил в Русия?
18
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Прав си 16,ако бяха го попитали тоя не за човек,а за дума,която се сеща - отговорът щеше да бъде "СТРАХ".Тази е най-употребяваната дума в Русия,а най-чуждата и най-непознататадума за руснаците е думата "ДЕМОКРАЦИЯ"...
17
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Разбрах те, - *** си,а че си неук,всеки вижда...
16
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ще ти кажа каква е всъщност основната разлика между САЩ и Русия. Показа го едно обикновено тв-предаване. Преди 2-3 дни /мисля на 9-10 септември/ в едно предаване на живо случайно се спомена името на Путин. Да не разказвам надълго, но един от публиката трябваше да отговори на въпрос за кой човек се сеща точно в момента и онзи казва: Путин. Написаха името на Путин на голяма дъска в студиото. В този момент на сцената буквално изскочи шефа на предаването със слушалка в ухото и микрофон и започна да пелтечи, казвайки точно това: "Съобщават ми, че трябва да сменим тази фамилия... Изтрийте това име... Опитайте отново... Това просто е некоректно..."Започна суетене в опит да изтрият надписа "Путин" от дъската. Не успяха да го изтрият. Онзи със слушалката, ни жив, ни умрял от страх, отново скочи на сцената:"Моля ви, тук всички нервничат вече... "И това шоу на живо пред цяла Русия. Видя се много ясно, как в телевизията се на.раха от страх от едно име. Има го в руския ютют - рутюб, а сигурно и в другия. Търси по ключови думи Нож Мюнхен Путин.Цялата случка показва едно - от държавата, наречена Русия, не става абсолютно никакъв ***. Те просто с бърз марш се връщат в съветските времена, а там нищо добро не ги очаква.
15
1
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
Ти очевидно си необразовано и не много умно парче. Нормално за демократичните условия, и особено за полицейските школи...Та да ти обясня като на некултурен: въпросният текст не е на ***, а на турски. Анадън мъ?
14
1
 
2
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
Един долар се обменя за 25 рубли,а не 40. Пенсиите на руснаците не са по-малки от тези в България, но парното им е без пари... Има икономически бедни райони и икономически много богати. Не случайно има толкова богати руски туристи в Бг, които си харчат изкараното. А тия дето идват тук са обкновенни служители и работници, а не олигарси... Що се отнася до икономиката на Русия, тя е много далеч от САЩ и за това никой не спори, но има ресурсния потенциал да бъде много повече и това може да се случи. За сега военната мощ на Русия е на 30 години на зад спрямо американците и Европа и колкото и да спечелиха братушките от нефта няма да могат да догонят по въоражение Запада, а и ще бъде грешка според мен. Но могат да направят елитни съединения със свръх модерна техника, точно за такива конфликти. И Русия и САЩ не са страни които внасят или изнасят демокрация, те просто гледат своите интереси и ги обличат в съответния морален пи ар. Така оправдават убийствата на мирни жители, унищожаването на домовете им изтребването им. Например Грузинските села в Южна осетия са изгорени, домовете на семейства в Афганистан и Пакистан също. Ккато и да е...
13
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Нали ви казах,че мамантос е ***...
12
1
 
2
 
! Отговори
ГРУЗИЯШВИЛИ преди 15 години
RUSSIA GO,GO HOME ! RUSSIA OUT ! ДА ЖИВЕЕ USA & ЕВРЕИТЕ - ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА В Русия тепърва настъпват тежки времена - московската борса през последните 3 седмици отбеляза такъв срив, какъвто не е имало изобщо откакто съществува - отделни хора и цели компании загубиха милиарди долара. Това веднага се отрази на бедната страна - всички цени в Русия тръгнаха безапелационно нагоре, вече има локални бунтове заради цените на горивата в извънредно богатата на горива Русия. Но това все още е "только присказка". А "настоящая сказка" тепърва предстои малко след новогодишните празници.
11
1
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
О, евроатлантистки реститутско-prostitutski мозъчета с ***-полицейско дръзновение!Ашколсун, патриоти, ашколсун гьотверенлер! (на майчин ви език)
10
1
 
2
 
! Отговори
дипломат преди 15 години
Руснаците ще отстъпят само буферната зона, в която ще има европейски наблюдатели. Ще прехвърлят част от отговорността за сигурността на двете новопоявили се държави /дори непризнати/ на ЕС. От тук нататък по конфликтите в граничните райони, които са неминуеми, ще се водят непрекъснати многостранни срещи и разговори? Конфликтът се прехвърля на дипломатическо равнище, т.е на терена на приказките, от които могат да се прехранват няколко поколения дипломати. Каква е равносметката?
9
1
 
2
 
! Отговори
REALIST преди 15 години
za spinoznite ruski bliatki , za vseohvatniat alkoholizam ili za nevijdanata mizeria na obiknoveniat chovek ??! neshtastno pleme !
8
1
 
2
 
! Отговори
IKONOMIST преди 15 години
BOLESTNOTO SASTOIANIE NA RUSKIAT ELIT DOKARVA GLAD I MIZERIA NA RUSKIAT NARON ! edna ot bolestite na ruskiat elit e da bade rusia velika sila ! DOBRE DA BADE , NO IKONOMICHESKA SILA ! RUSKIAT BRUTEN VATRESHEN PRODUKT E KOLKOTO EDNA PO GOLIAMA VERIGA AMERIKANSKI MAGAZINI ! BRUTNIAT VATRESHEN PRODUKT NA AMERIKA E 13,7 TRILIONA DOLARA , ZA KOETO RUSIA MOJE SAMO DA MECHTAE I SANUVA ! NA NASHENSKI ZVUCHI TAKA ,, KADE STE TRAGNALI BOSI PREZ TARNITE ,,??! AMERIKANCITE JIVEIA MNOGO DOBRE S MNOGO VISOK STANDART NA JIVOT , A RUSNACITE SE CHUDAT KAK DA SVARJAT DVATA KRAIA ! TRAGNALI DA SE MERIAT S AMERIKANCITE , AMA SHTE IZMRETE OT GLAD BE NESHTASTNICI ! POGLEDNETE SI PENSIONERITE I SE ZASRAMETE PIANI PUTKINOVI PRESTAPNI OLIGARSI ! ZASRAMETE SE !
7
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ne znam ot de go izmisli tva za posledniq den evoroto i dolara imat spad sprqmo rublata napravo vi se 4udq na takiva ot kade si gi izmilqte mnoo i zavijdate na rusiq 4ak zlobeete te i *** i napoleon bqha taka....
6
1
 
2
 
! Отговори
MiG-25 преди 15 години
В Абхазия и Южна Осетия ще останат по 3800 солдати.
5
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ситуация же с кораблями в Черном море повлияет на отношения между странами. Сейчас Россия предложит свой адекватный ответ США. Уже началась подготовка по проведению совместных военных учений России и Венесуэлы. Уникальность ситуации заключается в том, что американские корабли находятся в Черном море, а Россия в ответ разместит свои в Карибском море. Россия посылает не Северный, а Тихоокеанский флот, чтобы дать равноценный ответ.Не стоит забывать, что наш Северный флот также может выйти в Атлантику. Со стороны же Тихого и Атлантического океана у Америки отсутствует система ПРО. Я полагаю, что это может заставить Америку задуматься. Если они не захотят вступать в диалог, то я не сомневаюсь в том, что российский флот в будущем будет систематически приходить к берегам Америки. Сейчас планируется, что во время совместных учений с Венесуэлой российские дальние бомбардировщики будут садиться на ее территории. Это уникальный случай. Если раньше наши самолеты просто вели патрулирование, то теперь предполагается проводить посадку. Это заставит страны по-новому посмотреть на вещи и начать обсуждение по созданию совместной с Россией системы ПРО.
4
1
 
2
 
! Отговори
BUNTAR преди 15 години
RUSKIAT MEDEJONAK PODVI OPASHKA I IZTEGLIA HUNTATA SI OT GRUZIA ! RUSKATA BORSA PRETARPIA NEOPISUEM SRIV ! DOLARA SE KOTIRA NA 40 RUBLI ZA DOLAR I PRODALJAVA DA SE POKACHVA ! INVESTITORITE SE OTTEGLIHA , RUSIA E V TEJKA KRIZA , HORATA SE BUNTUVAT , PENSIIKITE VECHE SA PO - MALKO OT 45 DOLARA ! TOTALEN SRIF ! OKAZA SE , CHE OSVEN , CHE RUSIA E VOIUVALA S GRUZIA I CELIAT SVIAT E VOIUVALA NAI - VECHE SAS SEBE SI ! ZA DA ZAPAZIAT PECHALBITE SI OT NEFTA I GAZA PUTKINOVITE PRESTAPNI OLIGARSI ZAPOCHNAHA VOINA , KOIATO NANESE NEPOPRAVIMI SHTETI NA RUSIA ZA DESETILETIA ! PODROBNOSTI MOJE DA PROCHETETE V mediapool.bg - rubrika sviat OT VALERIA NOVODVORSKAIA ,,GRANI RU ,, - ,, VOINA NE PO OKUDJAVA ,, !
3
1
 
2
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
До номер 2, то и английският пунд се срути за 3 седмици и при тях положението е зле, така че не е нещо ново.Я виж нашата борса как се срути също.....Но с тая територия, с тези ресурси, с това население руснаците могат да си живеят без да имат нужда от нищо от вън. Виж външния свят има нужда от техните ресурси и ще си плаща с долари евро и технологии. Що се отнася до военната мощ на братята славяни, тя е достатъчна да унищожи планетата 2-3 пъти, така че Запада може да работи само с подривна дейност, но не и с директна война. Грузия бе плацдарм на САЩ да разположат бази срещу Иран и да плашат руснаците, мисля че янките недооцениха нещата и за това се получи това напрежение.
2
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В Русия теоърва настъпват тежки времена - московската борса през последните 3 седмици отбеляза такъв срив, какъвто не е имало изобщо откакто съществува - отделни хора и цели компании загубиха милиарди долара. Това веднага се отрази на бедната страна - всички цени в Русия тръгнаха безапелационно нагоре, вече има локални бунтове заради цените на горивата в извънредно богатата на горива Русия. Но това все още е "только присказка". А "настоящая сказка" тепърва предстои малко след новогодишните празници.