Без цигари в Турция

В страната вече влезе в сила забраната да се пуши на обществени места
19 юли 2009 12:06, Петя Славова
95
Без цигари в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вече не може да се пуши в Турция на обществени места.

В страната влезе в сила закон забраната за употребата на тютюневите изделия.

Един от неговите главни инициатори бе премиерът Реджеп Ердоган, който сравни борбата с вредния навик с противодействието на тероризма.

Въпреки че по брой на пушачите Турция заема едно от първите места в Европа, 95% от населението на страната подкрепят забраната.

Тя е наложена въпреки протестите на собственици на заведения, опасяващи се от загуби в бизнеса.

От 19 юли в цялата страна е забранено да се пуши в кафенета, барове, ресторанти, нощни клубове и търговско-развлекателни центрове, както и във всички видове транспорт.

Глобата за нарушителите е 32 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Преди доста години, когато бях момче, улиците на Сифия се миеха всеки ден. В София живееха предимно софиянци, селяните бяха малко. Сега мръсотията е безподобна. Имам съседи които си изхвърлят сметта през балкона. Други пушат на балкона и хвърлят надолу горящи фасове. И аз съм пушач, но никога не пуша на непозволено място. Съжалявам, но мисля, че ът опира до генетика, а не до възпитание.
73
0
 
0
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Хахаххаха ти си много сигурен за всичко бе. Аз когат съм се разкарал от България не съм имал възможност да избирам ама ако бях останал да съм си скъсал джапанките да бягам досега и се радвам че ме измъкнаха от простотията и от жалки същества като т които си мислят че познават всичко и всички. Ти си класическия българин дето седи в кръчмата с ракията и с паркирания голф отвън и се прай на разбирач и говорел колко имал и колко знаел. Ти си *** на държавата бе.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Заглавието ми се стори като ТУРЦИЯ БЕЗ ТУРЦИ и тъйщеше да е по интересно.Още по интересно е дали турците ще премахнат тютюна в Турция,за който те правеха реклама че бил най-хубавият и най-търсен в света турски табак.Остава и да премахнат и турския локум и турския манталитет и турската агресивност и турските шалвари,турските потури и турските ферджета турските забрадки,Турските фесове и турците и всичко ще бъде наред за мен поне
71
0
 
0
 
! Отговори
Бивш пушач преди 14 години
Абе, сладури, що не спрете пушенето? Аз от няколко години съм го спрял и съм добре И затова такива добичамти за или против са ми смешни.
70
0
 
0
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Ми аз не казах ли същото бе? Ти *** ли си незнам. Няма обособени места за пушене щот живееш в олигофренска държава, за тва иначе в нормалните държави го има. Земи ти мий улиците из България че кат гледам ква е смрад и ква е мизерия ми става лошо.
69
0
 
0
 
! Отговори
JJ преди 14 години
Браво!!ЖИвея в страна,в която не се пуши и е рай!Пушач съм,но оцених много бързо закона след като го приеха преди няколко години.Имаше абсолютно същите притеснения-че ще загубят баровете и заведенията.Нищо подобно не се случи и никой не загуби.Сега почнаха да глобяват ако си хвърлиш цигарата на улицата и улиците се поизчистиха също(има осигурени пепелници навсякъде-ти избираш дали да платиш глоба или да направиш две крачки и да я хвърлиш там)Наявам се и българите да са достатъчно интелигентни!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тихо бе ***,чети какво пиша и тогава си мъчи кухата кратуна!Казвам че не може да се пуши във обществени сгради,тоест само извън тяхНяма обособени места за пушене във тях.....стига си лъгал хората,айде марш да миеш улиците в жабарско!
67
0
 
0
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Къв ти е проблема бе злобар, кво ще ми кажеш че с този закон няма да може да се пуши на открито ли бе? Тва го няма в никоя европейска държава, камоли в наща просташка държавица. Кълвач си ти, ще може да се пуши където и да е, стига да е на открито или в обзаведени за пушачи помещения.
66
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 14 години
и аз пуша но ме дразни цигарения дими разбирам непушачитеособено ме дразни когато има повече хора събрани на едно мястои някой запали цигара "за" забраната съм щото непушачите освен да спрат да дишат по друг начин не могат да се предпазятот пасивното пушенекъм тази група /непушачи/ влизат също деца и много възрастни хорааз пуша в къщи навън заради децатаили *** "против" забранатапафкат пред децата сиако е така предполагам колко са ограничените затова са и против
65
0
 
0
 
! Отговори
987 преди 14 години
Най-много мразя като пуша, някой да яде.
64
0
 
0
 
! Отговори
Драго преди 14 години
Забраната за тютюнопушене е дискриминация, както и всяка друга дискриминация. Няма по-нетолерантни и мрънкащи хора от непушачите. Въпреки това като пушач, аз спазвам закона и ще се съобразя с наредбите му. Просто така трябва, но това не означава, че го харесвам и подкрепям.
63
0
 
0
 
! Отговори
BF преди 14 години
Ако пушиме цигари на обществени места може, а да пърдиме- не, не било възпитано и нарушаваме нравите, обществения ред и т.н.! Да пушиме цигари на обществени места може, но да палиме трева,***,дърва и скари- не, нарушаваме закона за екологията, наредба на общината и т.н.!Ми,аз не съмсъгласен да ми смърди пушачът на улицата, в рейса, в асансьора, в заведението, в дискотеката , а аз да не мога да му отвърна с друга смръдня. Каквото повикало, такова му отвърнало, иначе има дискриминация!
62
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
Същите тия, които ревете че само ние си турлиме където си искаме като аборигени, ще пискате и когато и при нас пушенето се ограничи- колко са били нагли управляващите, как ни ограничават свободата и "как така всичко вече управиха в държавата, та и с цигарите се захванаха". Оправдание най- лесно се намира, за това и вечно има недоволни!
61
0
 
0
 
! Отговори
yago преди 14 години
само ние си оставаме аборигени!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе кълвач,къде се пуши на обособени места бе!Без изключение се ПУШИ само навън и във къщи!
59
0
 
0
 
! Отговори
невярвам преди 14 години
''95% от населението на страната подкрепят забраната.''Аз съм убеден че всички Кюрди също пткрепят забраната.Някой лъже в тази статия но кой ли е..........
58
0
 
0
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Глобата в Италия мисля че беше нещо от рода от 25 до 500 евро и абсолютно никой не си позволява да пуши в ресторант, pub, бар или подобни.
57
0
 
0
 
! Отговори
чочо преди 14 години
Абсолютно погрешна стъпка и философия.Обречена на провал.Спомнете си сухия режим в Щатите.В ТУРЦИЯ ПРИ ТЯХНАТА ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ НАЙ МНОГО ДА НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ.
56
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 14 години
Глобата в Ирландия е 3000 евро за пушача и 3000 евро за собственика на заведението.Ако ти стиска-пуши!Цигарите са близо 7евро.Ако ти стиска-пуши!3000 Евро е повече от средна работна заплата за месец.Глобата в Турция е меко казано несериозна и ефекта ще бъде малък.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евала на турците. Те ще вземат да излязат по-голями европейци от нас. Щом там проумяхя че не може да се пуши навсякъде и то при условие че имамт гигантски туристически бизнес. Имам чувството че с това пушене кой където си иска само ние българите отново оставаме като остров на простотията.