Аржентина легализира марихуаната

Мексико също разреши притежанието на малки количества дрога
26 авг 2009 11:42,
153
Аржентина легализира марихуаната
Снимка: БГНЕС

Аржентинският Върховен съд декриминализира притежанието на малки количества марихуана за лична употреба, предаде АФП.

Решението ограничава суровите закони, приети в провинциите на страната, чиито наказания бяха обявени за противоконституционни.

Решението защитава "личния живот на възрастните, които са отговорни за собственото си поведение", се казва в изявлението на съда.

Според съдиите Конституцията защитава "личните действия на индивидите, които по никакъв начин не нарушават реда, обществения морал или вредят на трета страна; които отговарят пред Бог, свободни от властта на съда".

Съдът взе решението си по повод на процеса и осъждането на петима младежи, арестувани по време на полицейска акция през 2006 г.

Полицията беше намерила между 1 и 3 цигари с марихуана у всеки от тях. Съдът обаче предупреждава, че решението "не може да се смята за позволение да се консумира без ограничение".

Решението беше взето само 4 дни след като Мексико разреши притежанието на малки количества наркотици като хероин, марихуана и кокаин с аргумента, че ограничените количества е по-добре да се използват в борбата срещу организираната престъпност.

Мексиканците могат да притежават до 5 грама марихуана, 500 милиграма кокаин, 2 грама опиум или 50 милиграма кокаин без страх от преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
мери преди 14 години
оле тя ще излезе най-твърдия наркотик според теб,3 в 1,господ си знае работата,да не забравяме,че е растение все пак
128
0
 
0
 
! Отговори
мери преди 14 години
оставете споровете за това как действа марихуаната,всеки има глава на раменете си и сам решава(багажа стяга и заминава:)),тук става въпрос за това,че моя приятел го хванаха докато си купува трева,накараха го да свидетелства с/у дилъра и го държаха почти цял ден в 7_мо РПУ,а дилърът още същата вечер си развързваше все едно е имал леко проблемче в работата,след два дни го питаме как е има ли проблеми,а той вече беше забравил за поредното задържане,ей за това ви говоря
127
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Едно легализиране на канабиса у нас ще допринесе по много начини на хората и на държавата. 1 Затворите, вече няма да се пълнят с ученици и студенти. 2 В хазната ще идват маса пари от бандероли. 3 Ще се ограничи употребата и от лица под 18 години.4 Ще се отрежат някои от пипалата на мафията.5 Канабисът ще се контролира и вече няма да се пробутва "пръчка с хапчета".6 Това ще донесе огромен приток на туристи и следователно - печалби. 7 Закъсалият "Булгартабак" ще живне. ... и т.н. и т.н....
126
0
 
0
 
! Отговори
Чикатильо преди 14 години
В холандия всичко това си е законно.Това прави ли ги лоши хора?Давате ли си сметка колко пари печели държавата им от туристи,които искат да си похарчат парите за тревица там?Преди няколко месеца в ООН щяха да дебатират относно глобалната легализация на марихуаната,но не знам какво стана.Legalize It.
125
0
 
0
 
! Отговори
до: 110 преди 14 години
Кокаинът е стимулант. Докато марихуаната съчетава качества на: стимулант, депресант и халюциноген, като най-изразено е качеството на халюциноген.
124
0
 
0
 
! Отговори
MayDaY преди 14 години
На кой пречи употребата на ганджа питам аз? Риторично... И защо ганджата е по-скъпа от хероина и амфетите в БГ, защо ще се режат уши ако си гледаш 2 саксии вкъщи? все риторични въпроси...
123
0
 
0
 
! Отговори
до: 117 преди 14 години
Съгласен съм. Ако трябва да обобщим, рискова група шофьори са тези които:Карат пияни; карат след употреба на наркотици; недоспали или уморени; неправоспособни или неопитни; много възрастни или в лошо здравословно състояние. Естествено, при всяка група рисковете се различават. Но могат и да са смесени. А надрусан шофьор не съм виждал, няма официална статистика затова не знам каква е разликата. Видях само резултатите от изследването в Англия.
122
0
 
0
 
! Отговори
до: номер 116 преди 14 години
И с шоколад! И с шоколад се друсам, забрави ли?
121
0
 
0
 
! Отговори
policeman преди 14 години
Ако убиеца Ставийски беше напушен, а не пиян, най-вероятно щеше да си кара спокойно спазвайки ограничението на скоростта, нямаше да навлезе в другата лента за движение и сега двама млади хора щяха да са живи и здрави, а освен това и Горсов нямаше да има условна присъда. Но както казва поверието - алкохола не прощава.
120
0
 
0
 
! Отговори
до: номер 112 преди 14 години
Ами чета ги предимно от Уикипедия, както от някои надеждни медицински сайтове, и от някои медицински списания. Между другото, канабисът също е психоактивно вещество (ПАВ), но проблемът е че изразява смесени качества - на стимулант, депресант и халюциноген.Освен това е вярно че канабисът притежава и полезни качества, именно затова в САЩ се използва медицински канабис, но алкохола, морфина и кокаина също се използват за медицински цели. Това не значи че са безвредни!
119
0
 
0
 
! Отговори
MayDaY преди 14 години
Да, *** са холандците, че не се напиват с ракия, а хапват кексче с чайче докато си пушат цигарата...А тва за шофирането е най-тъпия аргумент... КАТ имат тестове за наркотици, колко ги използват е друг въпрос! И като прочетеш новина "Напушен затри 2 семейства с 200км/ч" тогава коментирай! Да не споменаваме Максим Стависки и секви други пияници-убиици!
118
0
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 14 години
Аз предлагам да приключим тематиката за марихуаната и после да отворим друга по твоя въпрос. Тук говорим за марихуана само и единствено, не за изредените от теб. Много по-развити държави от нашата са го приели за нормално и естествено и нямат случаи за мятащи се от балконите, защо тук да е изключение ???? Балък си ти. Никой не ти се бърка като се друсаш с алкохол, не се бъркай и ти на тия, които си пушат трева.
117
0
 
0
 
! Отговори
дим преди 14 години
да 103 рискови са,не твърдя обратното,но сравнение на пиян и напушен водач не може да се прави,макар и на много автомобили да има надпис"ЗАЩО ДА ПИЯ И ДА КАРАМ СЛЕД КАТО МОГА ДА ПУША И ДА ЛЕТЯ"-това не е така
116
0
 
0
 
! Отговори
до: 107 преди 14 години
Добре де, ами тогава какво пречи да разрешат свободната продажба и употреба на морфин, кокаин, маркаин, хидразин, цианид и други подобни и когато някой се опитва да се самоубие, например да скочи от 8-мия етаж, или пък се нагълта с някакви хапчета, да не викат полицията, пожарната и Бърза Помощ да го спасяват, ами да му разрешат да си умре спокойно?
115
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Леки наркотици:Производни на канабиса- марихуана, хашиш, хашишово маслоНикотин-цигари и тютюнКофеин- чай, кафе, какао, кола
114
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Тежки наркотици:Опиати-морфин, хероин, кодеин, метадонАлкохол- Всички видове спиртни напиткиАмфетамини- амфетамин,метаамфетамин, екстазиХалюциногенни- ЛСД, паркизан, гъбиИнхаланти- ацетон, бензол, хлороформБарбитули- барбитал, диазепам, фенобарбиталКокаин- листа от кока, паста от кока, кокаин, крек
113
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Наркотик: доста неуточнено понятие, безкрайно разтегливо, което се употребява за назоваване на няколко различни неща:1. опиат;2. всяко вещество, предизвикващо зависимост;3. всяко психоактивно вещество (ПАВ), забранено от закона;4. всяко ПАВ, приемано просто, за да бъде изпитано въз-действието му.Дрога е всяко вeщество променящо психиката и физиката на човека
112
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Абе от къде ги четеш тия глупости? Да не би ти да халюцинираш нещо?
111
0
 
0
 
! Отговори
Чикатильо преди 14 години
Ти психолог ли си,или психопат?
110
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Еее не! Тук лаиците нямат смършване! Халюцигенните наркотици са LSD, кактус Пейот, жабата Буфо-буфо, лепилото и т.н... марихуаната, хероинът, коката, амфетамините и т.н. НЕ СА ХАЛЮЦИНОГЕНИ!