Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!

Осъденият на 10 г. за опит за убийство в България е помилван
9 сеп 2009 13:00,
270
Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!
Снимка: liverpoolecho.co.uk

Британският министър на правосъдието Джак Строу помилва фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, съобщи ВВС.

Днес той ще бъде освободен от затвора.

22-годишният Шийлдс излежаваше 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година.

По време на последната среща на Строу със семейството на Шийлдс на 28 август министърът е посочил, че "са се появили нови важни доказателства по случая".

Министърът твърди, че тогава роднините на младежа му обяснили за съществуването на трети човек, което ден след боя над бармана устно си признал, че той е побойникът.

"Това, по мое мнение, съществено променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно се е случило в този случай. Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", каза Строу.

Британският запалянко бе арестуван преди четири години след сбиване във Варна, последвало победата на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Турция.

Той бе осъден на затвор и глоба от 90 000 паунда за това, че е ударил с тухла в главата българския барман Мартин Георгиев.

След като близките му внесоха част от сумата, на 23 ноември 2006 г. той бе преместен в затвор на Острова.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия – страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Още по темата

В началото на януари 2008 година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шийлдс.

Тогава изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава, потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври 2007 г.

След обявяването на решението за освобождаването на Шийлдс министърът на правосъдието Джак Строу публикува и официално изявление по казуса, в което се казва: 

„След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България.

Поради това препоръчах на Нейно величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек”.

„Ясно е, че жертвата в този случай – г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже кой е отговорен за това позорно нападение.

Това е въпрос от компетентността на съда в България.

Новите доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс, и последвалите проверки на полицията в Ливърпул са предадени на българските власти от британския посланик в София”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още повече, не може то така, да се опропастява живота да доброто британско момче, заради грешката му да осакати "някаквия", от "някаквата" бананова република, където още не са открили тока. Живота на "някакъв" от бананова република, не може ад бъде и на половина толкова ценен, колкото на "нашето" симпатично британско момче. УНИЗИТЕЛНО !При Дойран поне сме ги млатили, ама сега вече и армия нямаме. Някакви "пацифисти" с меки китки я ликвидираха, щото "не ни била нужна".
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"И английската правораздавателна система май е като нашата - пълна порнография!Англичаните яко се изложиха,като освободиха този *** от затвора,трябваше там да си изгние!"- Ооо, грешиш, грешиш ! Разликата мебду БГ и UK съдебната система е, че ако пострадалият също беше англичанин, НЯМАШЕ да му се размине на хулиганчето - ама хич ! Само че сега го освобождават, защото от тяхна гледна точка "техния сънародник" е осъден заради "дреболията", че осакатил "някакъв", в някаква бананова република.
245
0
 
0
 
! Отговори
РАСИСТА преди 14 години
ЦЯЛ ДЕН ПО ВСИ4КИ МЕДИИ В UK РАЗТРЪБЯВАТ ЗА СЛУ4АЯ И СЕ РАДВАТ ЗА ЩАСТЛИВИЯ ИЗХОД,И СИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСА ДАЛИ ТУХЛАТА СЕ Е СЧУПИЛА В ГЛАВАТА НА БЪЛГАРИНА?ДАНО ДА НЕ Е ТЪКА, ЦЯЛА ТУХЛА Е ТОВА
244
0
 
0
 
! Отговори
Позорно действие преди 14 години
Има нещо много сбъркано в теб. Ти изобщо в час ли си и осъзнаваш ли какво плещиш. Какво общо има делото Борилски с писмото на Гоцето. Ще ти го повторя пак да ти се набие в репата: ПРЕДАТЕЛСКО е Гоцето да праща писъмце до английските медии в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство. Ей, аман от комсомолци с промити мозъци като теб
243
0
 
0
 
! Отговори
Аннимен преди 14 години
Pewo е правНие сме в ролята на лъжливото овчарче! Понеже съдебната ни система е тотален провал, дори когато имаме право да осъдим един престъпник като това *** Шийлдс, решеният на корумпираният и без туй български съд, никъде не се зачитат! Овчарчето България вика сега: "Вълк! Вълк!" Но никой вече не ни вярва! Сами си го изпросихме, а *** Шийлдс спечели от това!
242
0
 
0
 
! Отговори
Isaac преди 14 години
И английската правораздавателна система май е като нашата - пълна порнография!Англичаните яко се изложиха,като освободиха този *** от затвора,трябваше там да си изгние!
241
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Twenty-two members of the IRA have been jailed for a total of more than 4,000 years following one of Northern Ireland's biggest mass trials. Ето ти за IRA
240
0
 
0
 
! Отговори
запалянко преди 14 години
Съдинка ,прашинка,знаеш ли ти ,че в самата Англия има много.много осъдени като *** Шийлдс за футболно хулиганство и на подълги срокове ите са против неговото помилване-не знаеш!Не бъркай политически процеси над невинни мед.сестри над Меграхи!Чети какво мислят запалянковците на острова за тази гавра с българското правосъдие...Манипулацията е тотална,дебилността безгранична!
239
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Сигурен съм че си плати, защото това беше условието да го пуснат да лежи в англия
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е платил!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Нашите п.тки го пуснаха преди да си плати...Italianski ili albanski metodi samo w tozi slu4aj pomagat
237
0
 
0
 
! Отговори
съдинка преди 14 години
Защо изощо се коментира? Либия ни изпрати едни мед. сестри, които бяха обвинени е са заразили повече от 400 деца със спин. Още налетището президента ги помилва. В очите на либийците те бяха виновни, независимо какво твърди бг президентът. Сега ние тук се ядосваме и сепеним за един английски хулиган, който беше освободен от английските власти. Англичаните, шотландсците и американците се ядосват за помилването на Меграхи.. и т.н. май кучетата си лаят, кервана си върви, а?
236
0
 
1
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
"И какво ? Твоя живот толкова ли струва ? Ако струва толкова да идват тука на сафари и да си правят кефа да те целят с тухли по главата.До сега плюеш съда, а сега си съгласен с него..... в странно писично състояние се намираш. "Първо кого е убил? 2ро къде съм напиосал да идват на сафари. Това че бг съда отсъди 220 000, англичаните ли да обвиняваме? ПЛАТИ ТОЧНО КОЛКОТО МУ ПОИСКАХА.
235
0
 
0
 
! Отговори
НЗОК преди 14 години
Дерзай бледни демократе,новото правителство е разпоредили специална клинична пътека за за евродемократясали умствени и хормонални сбърканяци!Няма страшнп момко ще те лекуват в майка България-така де заслужил си!И гледай новините за тези от ИРА може пък и нещо да влезе в киферицата ти..
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бягай си в Англия и се откажи от българското гражданство тогава !На който не му изнася да се изнася !
233
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Ако за теб самозаблуждаване че имаме съдебна система, достойна за уважение, е позитивноо мислене, не искам да мисля позитивно
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво ? Твоя живот толкова ли струва ? Ако струва толкова да идват тука на сафари и да си правят кефа да те целят с тухли по главата.До сега плюеш съда, а сега си съгласен с него..... в странно писично състояние се намираш.
231
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Да не би ИРА, да не ги преследват или вкарват в затвора? Знаеш ли колко членове на ИРА си лежат с доживотни присъди
230
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
"Нима животът и здравето на нашия сънародник не струват и пукната пара?"Плати 220 000, точно колкото постанови БЪЛГАРСКИЯ СЪД.
229
0
 
0
 
! Отговори
психиатър преди 14 години
221-ти си болен!Убийство заради слово-ти наораво си гениален в идиотизма си.Какъв срам и позор като твоите островни ченгета и до сега нямат никакви доказателства,че Марков е убит и то с отровата рицин и което е по-важно сбърканяко,ДО СЕГА НЕ СА ПРЕДОСТАВИЛИ ОФИЦИАЛНО НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВИНА НА БЪЛГАРИЯ!УДЪЛЖИХА СЛЕДСТВИЕТО ЗА ДА НЕ РАЗСЕКРЕТЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗАЩОТО ТЕ СА ГО УБИЛИ ***!
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе твърди се, че *** пикае права, но дали е така... никой незнае. Едно е доказано в съда престъпление, друго е твърдения във въздуха.... Ами запознай се с ИРА, възможно е да има убити и за слово знам ли.А като твърдят да покажат кой го е извъшил престъплението имаха колко години да го направят. А и не си мисли, че корупция нама в западна Европа. даже там е много по-голяма от тази тук. Докато не се научим да мислим позитивно в тази държава нищо добро не ни чака.