Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!

Осъденият на 10 г. за опит за убийство в България е помилван
9 сеп 2009 13:00,
270
Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!
Снимка: liverpoolecho.co.uk

Британският министър на правосъдието Джак Строу помилва фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, съобщи ВВС.

Днес той ще бъде освободен от затвора.

22-годишният Шийлдс излежаваше 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година.

По време на последната среща на Строу със семейството на Шийлдс на 28 август министърът е посочил, че "са се появили нови важни доказателства по случая".

Министърът твърди, че тогава роднините на младежа му обяснили за съществуването на трети човек, което ден след боя над бармана устно си признал, че той е побойникът.

"Това, по мое мнение, съществено променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно се е случило в този случай. Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", каза Строу.

Британският запалянко бе арестуван преди четири години след сбиване във Варна, последвало победата на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Турция.

Той бе осъден на затвор и глоба от 90 000 паунда за това, че е ударил с тухла в главата българския барман Мартин Георгиев.

След като близките му внесоха част от сумата, на 23 ноември 2006 г. той бе преместен в затвор на Острова.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия – страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Още по темата

В началото на януари 2008 година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шийлдс.

Тогава изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава, потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври 2007 г.

След обявяването на решението за освобождаването на Шийлдс министърът на правосъдието Джак Строу публикува и официално изявление по казуса, в което се казва: 

„След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България.

Поради това препоръчах на Нейно величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек”.

„Ясно е, че жертвата в този случай – г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже кой е отговорен за това позорно нападение.

Това е въпрос от компетентността на съда в България.

Новите доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс, и последвалите проверки на полицията в Ливърпул са предадени на българските власти от британския посланик в София”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
И какво беше това ново и очевадно доказателство, че Шийлдс не е виновен? Ако не се лъжа, родителите му споменаха, как в неофициален разговор, някой, чието име не знаят, бил казал, че не синът им, а той бил ударил нашия сънародник, но от страх от наказателно преследване, не смеел да се афишира... Така и аз бих могъл да оневиня всеки познат и приятел, ако се окаже в подобна ситуация!.. Подиграват се с правосъдието ни! Нима животът и здравето на нашия сънародник не струват и пукната пара?
226
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Димитре, ти мислиш ли че съдебната ни система е, айде да кажем горе-долу добре?
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами сега Бг да посика онзи дето си 'признал' да бъде екстрадиран за просец в Бг..И ордителите на барнмана да платят за сицилианско правосъдие..Криза е, хора има...
224
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Чувал съм за ИРА и кво?А за Шийлдс - не пренебрегвайте следните две обстоятелства: -... -англичаните го държаха в затвора дълго време; - твърди се, че е невинен и друг е извършил престъплението. Ами ако второ е вярно?
223
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Като си българофоб и не харесваш България прав ти път към Англия. Как искаш да ни уважават тъпите англичани, като ние не си уважаваме държавата ?
222
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Абе нямам познание за поводите за убийства на острова, но ако си средно интелигентен човек ще си чувал за групировката ИРА предполагам.
221
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Дай една причина да ни зачитат съда? Нима българското "правосъдие" не е подигравка с правото? А вие какво отношение искате към България от страна на Великобритания, при положение че България там е покрита със СРАМ И ПОЗОР? Заради убийството на един писател (Георги Марков) - заради слово! Във Великобритания подобни деяния (убийство заради слово) не се толерират и никога няма да се толерират и забравят!
220
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Абе ти знаеш ли Ал Капоне за какво са го осъдили ? хахаххахаИ като какъв се явяваш ти да раздаваш присъди ? Вярно в съдебната ни система има глупави присъди, но не е виновна тя, а са виновни законотворците. Проблемът ни е НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
219
0
 
0
 
! Отговори
кинжал преди 14 години
Абе,почвате от а и стигате до у!Случаят с Митьо Очите няма нищо общо с Шийлдс!Въпросът е след като островните *** не зачитат напият съд и освобождават един доказан престъпник,как нашата държава трябва да се отнася към колониалното ангкийско правосъдие!Разбирате ли защо тези негодници още се ошптват да се правят на световни ментори-защото има евродемократски еничари в България.Справка-сайта!
218
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Колко лежа в затвора мутрата, скачала върху главата на скандинавски турист? Там опитът за убийство беше успешен. Вбесих се на изявлението на епископа на Ливърпул,че българския процес бил "подигравка с правосъдието"! Но след като ми попремина, се сетих, че лично аз - както и много други - съм изразявал подобно мнение за нашенските процеси... За съжаление ДНЕС съдебната ни система е подигравка с правосъдието! ПРОСТО ТАКА СМЕ СИ ПОСТЛАЛИ!
217
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Димитър,Колко получи Очите? 4,5г. Туй хулиганче да не е по виновен от него? Изкара ли 4г? Плати ли си глобата? Колко престъпления въобще не стигат до съда? маргините осъдиха ли ги? Барона осъдиха ли го? Ми много ясно че няма да зачитат нашите съдебни решения.
216
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Какво е предназначението на подлогата?Ти си знаеш!Къде да падаш след като си в евродемократски партер?Сбърканяко дали ще има коментар от сините юристи от "Раковски"134-съмнявам се!Дали *** Бойко ще се изкаже-ослушай се.Кретенче,дали си чувал за делото Борилски?Едва ли!Самото решение на английският ***,който го е освободил говори,че островните негодници не зачитат решението на българският съд!А сега пак цуни кралицата ***..
215
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Твърдиш, че туристите за свой кеф трябва да ни трепят по курортите ли ? Да идват тук на сафари за да трепят хора ли ???Именно защото е с вековна история това, че освободиха Шийлдс е жалко, грозно и смешно.
214
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Питам аз, защо въобще има смисъл да се коментира английското правосъдие, което е с вековна история, при условие, че си припомним случая с убитото момче в Париж и оправдателната присъда на нашия съд (на няколко инстанции), въпреки предоставените от Франция ДНК-доказателства. Нека не се правим на по-католици от папата - съвсем ясно е, че българските съдилища са най-мръсното и корумпирано място в ЕС.
213
0
 
0
 
! Отговори
Pewo преди 14 години
Не мога да разбера защо повечето псуват Англия, а не подкупната БГ съдебна система? Нима е справедливо за побой да се дават 15 години, а за убийство и половина - визирам случката с пияния кънкьор Ставийски - да се дава условна присъда? Рижавият скаузър излежа почти 5 години - защо да не бъде амнистиран? Освен това, си плати обезщетението.
212
0
 
0
 
! Отговори
Позорно действие преди 14 години
дръж се прилично и не избивай комплексите си по форумите. Аз ти говоря че можеше да се мине и без това унизително писмо от гоцето, червено подлого. У тебе има нещо доста мазохистично щом го защитаваш толкова неистово. Нема да падам толкова низко като теб. Сам си знаеш чий ще го целуваш
211
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Президентът заяви,че не може да помилва Шийлдс и че след като по евродоговорите той е в английски затвор те са отговорни за излежаване на присъдата му!Крете,Шийлдс се опита да пробута и на нашият съд,че друг е ударил барманът но английските *** нито му снеха покаказания нито разрешиха да бъде изпратен в България.Това е истината ***!А сега цуни кралицата по дъртият *** демократясал сбърканяк!
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някой знае ли глобата от 90 000 паунда каде отива? За потърпевшия или за държавата.
209
0
 
0
 
! Отговори
бияч преди 14 години
Тоя английски *** ако се появи някъде наблизко ще му забия една тухла в главата. Па после да разледват дали е виновен или не.
208
0
 
0
 
! Отговори
скандал преди 14 години
ДО 202/фекалия на евродемократският преход,президентът няма такива правомощия бе сбърканяк!Няма да те питам за конситуцията и евродоговорите на България и задълженията по глава правосъдие,защото в празнатати креатуна няма нищо и никога няма да има!