COP15 – последната надежда за света?

15 000 представители от 192 страни мъдрят сделка за климатичните промени
29 ное 2009 08:09,
112
COP15 – последната надежда за света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След седмица датската столица Копенхаген ще се превърне в екостолицата на света. 65 държавни ръководители, сред които американският президент Барак Обама и китайският премиер Вън Цзябао, ще се включат в дискусиите с още 15 хиляди официални лица за практическото „спасяване на планетата”. Звучи пресилено, но нещата наистина са по-сериозни, отколкото изглеждат. Не заради календара на маите, а заради безспорни факти.

Според последни проучвания вероятността човечеството да причинява глобалните климатични катаклизми в наше време е над 90%. Неконтролируемото изгаряне на изкопаеми горива (въглища, петрол и природен газ) прави все по-дебело „одеялото” от въглероден двуокис (CO2), с което е завита Земята. С други думи, все повече слънчева енергия остава затворена и затопля земната повърхност.

Изсичането на гори и изпускането на други парникови газове (метан) също допринасят за влошаващата се ситуация. Покачването в средните температури по света е пряк резултат от всичко това, но не и единственият – топенето на ледници, промяната в тенденцията на валежите, покачването на нивото на световния океан, драстичното увеличаване на температурната амплитуда между деня и нощта и още много други.

Този комплекс от последствия от човешката дейност получи етикета „климатични промени”, или по-точно казано – „антропогенни (причинени от човека) климатични промени”. Дългосрочните вреди и надвисналата опасност над планетата се свеждат до една-единствена дума – самоунищожение.

Не случано групата на малките островни държави иска спешни мерки за ограничаване на температурното покачване до 2 градуса над прединдустриалното време. Ако тази граница бъде премината (а на този етап това е твърде вероятно), световният океан ще залее тези държави в следващия половин век. Очевадно става въпрос за оцеляване, не просто за необосновани напъни на природозащитници.

Та световните ръководители решиха (доста време им трябваше), че е дошъл моментът да се предприемат наистина конкретни и решителни действия.

15-ата конференция на страните от Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН, наричана COP15, започва на 7 декември и приключва на 18-и. За по-малко от две седмици участниците трябва да намерят общ език по изготвянето на глобално споразумение за борбата с климатичните промени. Споразумение, което да е по-мащабно, по-ясно и конкретно от действащото в момента – Протокола от Киото, който развитите индустриално страни подписаха през 1997-а.

Според протокола в периода 2008–2012 година всяка страна трябва да намали с определен процент емисиите вредни газове, изпускани в атмосферата. Договорката беше пред провал, когато през 2001 година Джордж Буш оттегля САЩ от протокола. Все пак с подкрепата на Русия и още 142 страни по света, включително и България, Протоколът от Киото е задействан. Записаните в него ограничения обаче са значително по-малки от необходимите за постигане на резултати. Като прибавим и отсъствието на САЩ, които са втори по емисии парникови газове след Китай, става ясно, че този спогодба е неефективна.

Затова трябва нова. За съжаление обаче това е единственото нещо, по което има консенсус между различните групи, участващи в преговорите в Копенхаген. Богатите искат от бедните да се включат по-активно в съкращаването на вредните емисии и да положат повече усилия за преминаване към зелена енергия. Бедните контрират, че трябва да получат значителна финансова помощ от богатите, които всъщност определят и като главни виновници за климатичната криза.

Става въпрос за милиарди долари. И точно тук става ясно защо досега не е намерен изход от омагьосания кръг. И понеже надеждата умира последна, всички погледи се насочват към Копенхаген.

И за най-големите оптимисти е ясно, че конкретен договор с всичките му параметри едва ли ще бъде подписан. Това може да стане най-скоро идната година, коментират експерти. Но дори да се постигне само политическо единодушие, можем да говорим за значим успех.

Европейският съюз (с трети в света дял във вредните газове – 11,8%) пое ролята на „водач за пример” с конкретния ангажимент до 10 години да намали емисиите си с 20 на сто в сравнение с нивата от 1990-а. Това ще струва по 150 милиарда долара на година, но от Брюксел са готови и на по-драстични съкращения, ако останалите световни сили демонстрират адекватна ангажираност по проблема. „Ще преизпълним целите от Киото”, категоричен е еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.

Лидерът по парникови газове – Китай (20,7%), също обеща съкращения до 2020 година – 40-45% от въглеродния „интензитет” или количеството изпускан въглероден двуокис за всяка единица на брутния вътрешен продукт. Така формулирано обаче, съкращението ще е незначително, защото китайската икономика продължава да расте. И все пак стъпката е далеч по-голяма от очакваното. Вредните емисии ще продължат да растат, но с по-бавно темпо. Задният ход ще доведе до фактическо намаляване, но не по-рано от 2030 година.

Китай ще настоява и за по-голям ангажимент на Запада по отношение на развиването на нисковъглеродни технологии по целия свят. Освен това Пекин предлага всяка от богатите страни да заделя по 1% от своя БВП за адаптиране към зелената енергия на останалите държави.

Вторият най-голям замърсител (15,5%) – САЩ, обаче до този момент не показва конкретна инициатива. Думи, обещания и никакви цифри. Един от предизборните ангажименти на Обама беше за по-голяма ангажираност към климатичните промени и всички се надяват, че той ще получи реализация в Копенхаген. Но надеждите не са големи.

Развиващите се държави, водени от Индия и Бразилия, са категорични, че развитите държави са тези, които трябва да поемат голямата отговорност, а не да стоварват негативите от индустриалната си мощ върху малките страни и по този начин да спират икономическия им растеж.

Африканският съюз стига по-далеч, като заплашва с напускане на форума в Копенхаген, ако Западът не изпълни исканията за финансова помощ (при сериозно съкращаване на вредните емисии) в размер на 67 милиарда долара годишно за Черния континент.

Страните производителки на петрол пък се оплакват, че са най-застрашени икономически, ако се стигне до споразумение за явен преход от изкопаеми към алтернативни горива. ОПЕК и Саудитска Арабия настояват за финансови гаранции.

Как ще се оправят световните лидери с тази каша? В този момент едва ли някой има точен отговор. Но по-добре да го направят бързо и решително. Време няма...  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 14 години
гледайте и филма на Алекс Джоунс в youtibe FALL OF THE REPUBLIC там също се разкрива измамата за "глобалното затопляне"!Съд и затвор за Ал Гор и всички глобалисти ! Фактите разобличаващи лъжата са навсякъде и не аз а ти боравиш с клишена и заучени фрази и май май и представа си нямаш за какво става въпрос! Запознай се с тях не се излагай,започни от тук!
70
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Така е но не виждам кокво общо има човешката дейност с това при положение ,че слънцето е отговорно за температурите на земята и освен това климата винаги се е променял през епохите и не виждам как това ще се промени ако плащаме на *** като Ал Гор и подобни бандити!Всичкао е една схема за обиране на кинти и трансфер на благосъстояние!
69
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До Истината, повтаряш чути от някъде клишета и фрази. Истинскит учени видиш ли. Кои са тези истински учени? Кои учени са платени като всички капитали са в едрия бизнес с петрол газ и въглища. Ти знаеш ли за какви трилионни става въпрос? И извреднъж, тези дето нямат пари видиш ли плащат на хиляди учени. Айде моляте вземи потърси факти такива каквито са, а не такива които ти изнасят.
68
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Незнам за какво "болшинство" единствените учени подкрепящи лъжата наречена човешко предизвикано затопляне са платени и те са малцинство на фона на истинските учени които със истински факти и данни доказват ,че това е измама с цел въвеждане на нови данъци и такси и ограничения на хората пао света.Ал гор безброй пъти е хващан в изопачаване на фактите !Не чули за скандала със хакнатите имейли където беше разобличена цялата тази измама със това "затопляне" !
67
0
 
0
 
! Отговори
Лъжата преди 14 години
До Истината. Да ама виж времето навън. Месец ноември е а температурата е 20 градуса. Брат к'вото и да ми приказваш тва не е нормално. Преди години умирахме от студ по това време.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мисля, че повече трябва да се залага на слънчевата енергия.
65
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До Истината, болшинството от учените не са на твоето мнение. Според те има световна конспирация обхванала над 100 държави и над 70% от учените? Да предположим че е така. Е и ? Да си караме по старо му с петрола и газа?
64
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Да но работата е там ,че "фактите " в подкрепа на човешкото приченено "глобално затопляне" са манипулирани и даже измислени за да напаснат на псевдонаучната теория на Гор и останалите глобалистки престъпници които искат да напълнят джобовете от новите данъци за въглеродни емисии и не им пука хич за околната среда!
63
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Просто няма толкова суша на планетата че да покрием енергийно петрола. Обработваемата площ е около 10-11 милиарда декара. Възобновимите технологии са безалтернативни. Всяко отлагане и съпротивление в прилагането е във вреда на човечеството.
62
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Други казват че просто ще сменят на олио и ще си карат пак. За производството на биогориво от царевица например обаче отива прекалено много обработваема площ. Средния добив на декар е 300кг (често и по-малко). Около 3.3 кг отиват за литър гориво. Да ги сложим 3 за удобство. Значи 1 декар произвежда 100 литра годишно. Само годишното потребление на петрола (без газ и въглища) е около 3700 милиарда литра годишно. Значи ни трябват 37 милиарда декара обработваема площ...
61
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Доста често слушам, вместо да инвестираме в зелени технологии, дайте да инвестираме в атомни централи. Ами то вече има дефицит на уран. Сегашните централи се захранват с около 30% преработен уран от стари касети и бомби. Просто добива от рудници не може да покрие днешното търсене на горива. Енергийния дял на фосилните горива е толкова огромен че не можете да си го представите. Ще е нужно няколко години всеки ден по 1 атомна централа да се строи и планина от уран.
60
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Добре, да предоложим че няма глобално затопляне причинено от човека (въпреки всички факти в тази насока). Какво предлагате тогава? Да си го караме по същия начин н петрол, газ и въглища ли? Ми те се свършват бе хора. Купона ще свърши този век. Какво да изкопаме максимално и да се върнем във викторианската епоха. Айде мерси. Предпочитам сега да минем на възобновяеми източници на енрегия.
59
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Това твърдение за Американската подводница на 2+2 е родено от крайна необразованост. Ледът на северния полюс е доста динамичен. Лятото се топи голяма част от него, зимата се възстановява. Това което е характерното за днес е че е на път лятото да се топи целия. Но това не е толкова плашещо. По плашещо е топенето на ледници и ледът на сушата. Защото те прибавят към равнището на световния океан. А 40% от населението на планетата живее на кота 0. Пресметнете колко ще струва евакуацията на мегапол...
58
0
 
0
 
! Отговори
археоложката преди 14 години
Не сте разбрали, просто Инди спасявайки ме /русата археоложка/, не е прочел още една цифра-аз я открих след кото вятър му духна шапката и той хукна след нея- в календара на маите пише година 20012! Споко!
57
0
 
0
 
! Отговори
linka преди 14 години
George Carlin: The planet is fine! The people are fucked ... hahaha taka si e
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Все пак и въпреки всичко, айде да посадим по дръвче. Пък ако са две, няма да се прекъснем, мисля аз. Айде и малко по-разумно да потребяваме. И без това парите не ни бият през ръцете. В София квартално дърво и градинка не останаха. Къде ще играят децата?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
гледайте и филма на Алекс Джоунс в youtibe FALL OF THE REPUBLIC там също се разкрива измамата за "глобалното затопляне"!Съд и затвор за Ал Гор и всички глобалисти !
54
0
 
0
 
! Отговори
2+2 преди 14 години
линкът на 7 е наистина от най-готините
53
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 14 години
Браво! Много точен линк ;)
52
0
 
0
 
! Отговори
2+2 преди 14 години
в един от линковете по-долу, май вече изтрит, имаше хубава снимка на американска подводница на северния полюс през 1950 - никакъв лед няма наоколо... Я нека сега да пробват да отидат до Сев полюс... Количеството лед изобщо се увеличава, а на Антарктида е достигнало максимума измерван някога. Ал Гор трябва да бъде вкаран в килия с комунистите и с ония, които планират да чопнат стотици милиарди с лъжите си!