Германия още плаща за Първата световна

91 г. след края на войната данъкоплатците не са приключили сметката
14 дек 2009 16:09,
48
Германия още плаща за Първата световна
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от 91 години са минали от края на Първата световна война, но германският данъкоплатец все още плаща последствията.

Въпреки че репарациите са платени отдавна, германският бюджет все още плаща за поражението на страната през Първата световна, съобщава Die Welt.

Финансовото министерство на ФРГ и тази година ще плати лихви по финансови инструменти, които са резултат от войната и това ще продължи най-рано до 2 октомври 2010 година.

Дотогава Германия ще е платила деветцифрена сума. Става въпрос за плащания предимно към частни инвеститори.

Като директно следствие от член 231 от Версайския мирен договор, според който вината за Първата световна война е изцяло на Германия, Ваймарската република поема задължението да изплати сума, която първоначално не е записана. Тя се договаря с план за репарации през през 1924 година, а след това е редуцирана при втори план от 1929 година.

Двата документа предвиждат годишно изплащане на репарации на победителите във войната, както и емитирането на ценни книжа в полза на германската икономика. Идеята е, че само работеща икономика е в състояние да плаща репарациите.

При две операции са емитирани първо облигации за 800 милиона марки при 7% лихва, а след това – за 300 милиона марки при 5,5% лихва.

Още през февруари 1933 година Хитлер спира плащането на лихви и главница по по-голямата част от тези облигациите.

През 1949 година ФРГ формално поема наследството на Райха, включително и външния дълг.

Все пак сумата е намалена, защото демократичната Федерална република не бивало да се обезкървява финансово, а да бъде силен партньор на Запада в конфликта с комунистическите диктатури.

Херман Йозиф Абс, най-влиятелният германски банкер за столетието, водел преговорите от името на федералното правителство по Лондонското споразумение, с което са уредени дълговете към 70 държави при значително намаляване на сумата.

В това число влизали и специалните облигации, пуснати след Първата световна война. По тях до 1980 година финансовото министерство на ФРГ е изплатило сума, равняваща се на 670 милиона евро.

Не били обслужвани обаче два инструмента. За тях имало клауза, че ще бъдат обслужвани при евентуално обединение на страната, което през 50-те, когато е договаряно Лондонското споразумение, изглеждало като „необозримо бъдеще“.

През 80-те сертификатите за тези облигации имали само колекционерска стойност, защото никой не очаквал обединение на страната през ХХ век. Така те минали през много ръце, а последните извадили късмет, защото с обединението през 1990 година клаузата от Лондонското споразумение влязла в сила.

Собствениците на тези книжа получават от 1990-а годишно лихви и главница. Падежът на книжата е следващата година – тогава собствениците им ще са получили 68 милиона евро лихви към 125 милиона евро главница.

За част от книжата обаче още не са се появили собственици. Формално те губят стойност на 3 октомври 2010 година.

Германското финансово министерство обаче обявява, че ако и след тази дата се появят купони, е възможно и за тях да се договори плащане. Министерството не иска да рискува доброто име на Германия като коректен платец заради няколко милиона евро. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
32
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Абе, кой ви е напомпал главите с антиеврейски щуротии? Ако можехте да имате 1/100 от еврейската солидарност, нямаше да сте на този хал.За разлика от българите, евреите се подкрепят навсякъде по света. Логиката е проста. Ти го подкрепяш, после той тебе или подкрепя друг. И го правят доброволно.За разлика от вас, страшно ценят образованието.Най-престижни са еврейските училища.Вместо да ги псувате, учете се от тях.
25
8
 
33
 
! Отговори
belle преди 14 години
А Турция кога ще плати за геноцида тук?
24
8
 
32
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Твоята информираност е безгранична. СССР е фактическият създател на Израел. Англия и САЩ са били против.
23
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А за ангорският договор който имаме с турция, наще *** защо мълчат и не го споменават дори,а иначе нашият външен дълг си расте и народа ще плаща тарикатлъците на някои хитреци като милен велчев и много други,които са за растрел,кръв,кръв трябва да се пролее в тази държава за да се управим и тръгнем на чисто,това е изхода от полужението в което сме сега,растрел и затвор.
22
8
 
32
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 14 години
Чакай да си пребера милиончето сега :D... аз черпяаааааааааааааа :D
21
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За част от книжата обаче още не са се появили собственици. Формално те губят стойност на 3 октомври 2010 година.Германското финансово министерство обаче обявява, че ако и след тази дата се появят купони, е възможно и за тях да се договори плащане. Министерството не иска да рискува доброто име на Германия като коректен платец заради няколко милиона евро.България изгуби същото това добро име през 1990-91 година, а то се връща обратно много трудно.
20
8
 
32
 
! Отговори
Виктор преди 14 години
Тук евреите нямат нищо общо със статията, необразовани ***. Става дума за това, че ако Версайските договори не са били съставени по този безумен начин, то и Втора световна война нямаше да има, защото е факт, че както германците, то така и българите още си теглим от безумията на тогавашната дипломация.
19
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дядото на *** Буш младши ,Прескот Буш е снабдявал и въоръжавал нацистите!!!
18
8
 
33
 
! Отговори
към 13 преди 14 години
Историята по учебниците всички сме я чели. От кого се пише тази история? Да не говорим,че литература защитаваща тезата, че Холокоста е изфабрикуван има, но тя естествено не е толкова разпространена. А да си чувал колко хора изследвали темата, доказалия и т.н. са били заключени и след това самоубити. Цензура има навсякъде. На някои им е по-изгодно хората да са с промити мозъци.
17
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бла.. вие явно не сте имали досег до по-нормалните евреи, които не са банкери или шефове на корпорации.. щото, о изненада - има евреи, дето не са банкери или шефове. И са си нормални хора като нас. А многото пари на никой не прощават - и българин да си като се опаричиш повечко ставаш ***. А за това, че са толкова сплотен народ мога само да кажа де да бяхме и ние като тях. Щото един евреин като се издигне в обществото гледа да помогне и на други евреи да се издигнат. Ние що да не си помагаме?
16
8
 
33
 
! Отговори
Кайзер преди 14 години
уф съгласен съм че ги мразим повече от ***...вие знаете за кого говоря :)
15
8
 
33
 
! Отговори
Vapros преди 14 години
A koga Turzija shte izplati na Balgarija obeshtetenie za 500 godini robstvo i opit za islamilizirvane !???
14
8
 
33
 
! Отговори
до 13 преди 14 години
че има статии, има. ние хубаво ще ги про4етем, ама защо не си зададеш въпросът КОЙ Е НАПИСАЛ ТЕЗИ СТАТИИ, И ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТ?
13
9
 
32
 
! Отговори
haha преди 14 години
Вие нормални ли сте ? Измислили холокоста ? Прочетете малко история глупци.Колко *** *** има в тази България ? Ходете си пийте ракията и хапвайте салатката, че за друго не Ви бива !
12
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До колкото знам, Германия още не е изплатила задълженията си към България във връзка с договора за доставка на храни и суровини за германската армия през Втората световна война...
11
8
 
33
 
! Отговори
Тонеф преди 14 години
Еврейската пумия няма край,вече взех да ги мразя повече и от *** ...
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
холокоста е изфабрикуван от тях. с цел по-лесно и бързо създаване на Израел. Щаб квартира от която идват поръчките за световните дела. Израел е изкуствено създаден с огромната помощ на САЩ. и чрез консорциумите и наследниците на Ротшил и Рокфелер.
9
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ето защо е измислен и холокоста
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да едно от наказанията е да плаща тока на полувината европа....
7
9
 
32
 
! Отговори
видял преди 14 години
знам че плащахме на Гърция репарации до 1973-4 год. със сигурност , а по - нататък не знам и това благодарение на Симеончовия татко