4-годишната Мадлин: Починала в инцидент, а не отвлечена

Това е категоричното заключение на португалската полиция
13 яну 2010 16:01,
47
4-годишната Мадлин: Починала в инцидент, а не отвлечена
Мадлин се превърна в световна новина от деня на изчезването си. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Четиригодишната Мадлин Маккан, чието отвличане занимаваше световните медии дълго време, е починала в апартамента, който родителите й наели за почивката си в Алгарве, Португалия, пише в днешния си брой The Telegraph, цитирайки показания на свидетели в португалски съд. 

Смъртта й е настъпила вследствие на инцидент, а родителите й са се уплашили, че ще бъдат обвинени в небрежност, и са измислили историята с отвличането.

41-годишните Кейт и Гери Маккан присъстваха на съдебното заседание, по време на което разследващите обясниха защо смятат, че родителите на Мадлин са прикрили истината. 

„Тя е умряла в апартамента вследствие на трагичен инцидент. Родителите са симулирали отвличане заради страха от обвинение, че не са успели да осигурят сигурността на детето им“, заяви Таварез де Алмейда, бивш главен детектив към полицията в Портимайо.

„Това бяха и заключенията в полицейския доклад, подписан от мен на 10 септември 2007 година“, допълни той. 

Обвиненията срещу Кейт и Гери бяха представени по време на съдебно изслушване по дело, насочено срещу публикуването на книга за случая с Мадлин. Книгата е написана от друг детектив, работил по отвличането – Гонсало Амарал. 

Амарал е бил начело на екипа, който е достигнал до заключението, че родителите са отговорни за смъртта на Мадлин. Адвокатите му призоваха няколко свидетели, които да потвърдят написаното от него в книгата, наречена „Истината за лъжата“.

Кейт и Гери официално бяха обвинени през септември 2007 година – четири месеца след изчезването на дъщеря им. 10 месеца по-късно – през юли 2008 година, главният прокурор на Португалия свали обвиненията поради липса на доказателства. 
 
50-годишният Амарал е водил разследването от деня на изчезването й от апартамента им – 3 май 2007 година. В момента когато детето е изчезнало, родителите му са вечеряли с приятели в намиращ се наблизо бар. По-късно Амарал е отстранен от случая, който пък остава официално неразкрит.

В книгата му, публикувана през юли 2008 година, се твърди, че Мадлин е умряла в апартамента. В нея Амарал се отнася и доста скептично и въпросително към показанията на родителите й за събитията през въпросната вечер.
 
„Истината за лъжата“ се превръща в тотален бестселър в Португалия през 2008 година. От нея са продадени над 200 000 копия, публикувана е на шест езика и е станала основа на документален филм. 

След едногодишна борба семейство Маккан успява да издейства временна заповед, която забранява по-нататъшните продажби на книгата, която пък е изтеглена от пазара миналия септември. В момента те водят дело за клевета и казват, че книгата пречи на издирването на дъщеря им с твърденията си, че детето вече е мъртво.
 
Очаква се те да поискат около 1 милион лири обезщетение, с които ще плащат за собствено издирване на дъщеря им. Кейт и Гери продължават да твърдят, че тя е отвлечена и е държана насилствено някъде. 

Пред съда Таварез де Алмейда, бившият главен детектив към полицията в Портимайо, който защити твърденията на колегата си Амарал, заяви:

„Винаги сме твърдели, че става въпрос за трагичен инцидент, не за убийство. Родителите не са убили Мадлин, но са скрили тялото й“. 

Самият Алмейда също е бил оттеглен от случая през септември 2007 година. По думите му родителите са обвинени, след като специални кучета, докарани от Англия в Португалия, са надушили и идентифицирали кръв и мирис на човешки труп в стаята на детето, както и в дневната на вилата, в която е отседнало британското семейство. 

Животните са реагирали и на следите по парче от дреха на Мадлин във вила, която родителите й наели, след като напуснали апартамента, откъдето е изчезнало детето. Кучетата са надушили същата миризма и в кола, взета под наем няколко седмици след изчезването на момиченцето.  
 
Алмейда призна още, че усилията на португалската полиция да разследва родителите на Мадлин били осуетени от британските им колеги. „Беше ни казано, че Великобритания няма да приеме никакво разследване на семейство Маккан. Просто нямаше сътрудничество по този въпрос“, заяви той в съда. 
 
По-късно обаче британските следователи стигнали до същото заключение – че родителите са покрили смъртта на Мадлин.  
 
„И това не беше нещо, което Амарал целеше да постигне с книгата си. Бше заключение, до което стигна както екип от португалски следователи, така и британската полиция“, коментира Алмейда. 
 
Съдебното изслушване, което бе проведено този вторник в португалската столица, протече с изказване на свидетел, който обясни, че нещото, което е обърнало хода на разследването, е телефонно обаждане от страна на Кейт. 

В разговор с полицията тя обяснила през сълзи, че е сънувала, че Мадлин се намира на някакъв хълм, и обяснила на следователите къде да търсят трупа. 

Инспектор Рикардо Пайва, който изпълнявал ролята на посредник между родителите и португалската полиция в първите дни след изчезването на Мадлин, заяви, че е получил обаждане от Кейт в края на юли 2007 година. 
 
„Кейт ми се обади, беше сама, Гери го нямаше. Тя плачеше и каза, че е сънувала как Мадлин е на някакъв хълм и трябва да я търсим там. Създаваше впечатлението, че знае, че детето е мъртво. Това беше моментът, в който нещата за нас се обърнаха“, заяви той пред съда. 

Детективите са претърсили посочения от нея район, но не са открили нищо. „Тогава решихме да изпратим специално обучените кучета. Британската полиция ни беше обяснила, че са способни да надушат миризмата на труп“, каза още Пайва. 
 
Той допълни, че полицията е била подозрителна към родителите от самото начало на разследването. „Не се подчиниха на искането ни да пазят в тайна подробностите за изчезването на дъщеря им, докато ние разследваме. Вместо това превърнаха случая в медиен цирк и това ни даде храна за някои подозрения“, заяви той. 

Според него семейството е трябвало да бъде обвинено за това, че е оставило детето си самичко. „Трябваше да бъдат обвинени в небрежност. В края на краищата хора биват арестувани и за далеч по-невинни неща – дори и във Великобритания“, добави Пайва.

Съдебното дело продължава и в момента. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
5
 
! Отговори
flo преди 13 години
Майката на детето по професия е анестезиолог ...
44
4
 
2
 
! Отговори
с. преди 14 години
Антончо,много си застрелян братко!Направо си за ожалване!Бог да пази Кралицата и Висшата лига!:)
43
3
 
2
 
! Отговори
ba6gad преди 14 години
Не,Антон.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
как е истинското ти име? васил ли е казваш?
41
2
 
2
 
! Отговори
Сър Гей преди 14 години
Анонимнико, тука е важен принципа дет го посочва човека относно големината на торбето с багажа на джънкитата, в граматиката дори и да има грешка, то тя идва на втори план, какво си заиздребнявал? Или и ти крещиш в несвяст "чукай ме" кога та чукат?!
40
3
 
3
 
! Отговори
dobre be vseznaiko! преди 14 години
Глупчо, я бързо взимай учебника по английски.Тe не крештят *** my, a *** ME!!!! Разбра ли сега? ако не си разбрал my-мой ,me-мен. И ако пак не си разбрал даже и ще ти го преведа макар, 4е това което си написал се превежда долу горе така-чукай мой , а правилното ,което написах аз се превежда- чукай ме!Що така се събличаш като хич те няма в плуването?
39
3
 
6
 
! Отговори
ba6gad преди 14 години
За пореден път АЛКОХОЛИЗИРАНИ англичани,убиват/ нещо/ докато са на почивка в по ''низша''страна.В БГ и по цял Свят англичани пренасят хероин и дроги,роби,***,злато,тафтаци и какви ли не ***.В Китай очистиха един английски *** за трафик на херца,а сънародниците му ревнаха в глас че трабва да го пожалят.Чест им прави на китайците как отговориха-С хероина пренесен от англичанина,могат да се убият 20.000 души.Само така с пияната нарко нация GB=shit
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ми то май работата е ясна.още тогава намериха кръв на Маделин в квартирата но англичаните им затвориха устите.а пък родителите гушнаха милиони дарения за търсенето.И НЕВИННИ И МИЛИОНЕРИ
37
4
 
3
 
! Отговори
s. преди 14 години
Абе и вие като почнете!Откъде сте сигурни че това е вярно!?Намерен ли е трупа на детето!?Нещо доказано има ли!?Може и така да е станало наистина!Но това е просто недоказано предположение на този етап!И веднага се почна какви *** били родителите!То така се крие труп!Особено в чужда държава,където не познаваш нещата и местата като вкъщи!Не бързайте толкова с заклеймяването на някого!А и тия веднага и книга и филмче за да изкарат някоя кинта!Не може разследването да тече,а на пазара книжка!
36
2
 
4
 
! Отговори
Бг преди 14 години
Още в началото имаше такива предположения.Чудя се как може да има такива родители да вдигнат на крак толкова много хора ,а да инсценират отвличане на горкото дете.....
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
LIARS!!!Tell us what you know you goddamn liars!You know very well what happened to your child,so CONFESS you bloody murderers!Confess!!!LIARS!!!CONFESS!!!
34
2
 
3
 
! Отговори
viali преди 14 години
JIVEIA V UK OT GODINI.POZNAVAM DOBRE PSIHIKATA I NA4INA NA JIVOT NA HORATA TUK.POVE4ETO OT TIAH IMAT PROBLEMI ,GLAVNO S ALKOHOLA, OT TAM IDVAT I SEMEINITE NEVOLI-SAPRUG,DECA I TN.ZAKONA E KATEGORI4EN V TOVA OTNOSHENIE-OT PROBACIA DO OTNEMANE NA RODITELSKI PRAVA.STIGA SE I DO ZATVOR ZA NEMARLIVI RODITELI.OT PARVIA DEN NA TAZI SLU4KA BIAH UBEDEN,4E RODITELITE NESHTO KRIAT,TOVA E VIDIMO OT TEHNOTO POVEDENIE I IZLA4VANE. MNENIETO E I NA POVE4ETO MI POZNATI TUK V UK.
33
3
 
4
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Англичаните са най-голямата *** на този свят. Бог да прости горкото дете!
32
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Izvinete za latinicata!Jiveia v Portugalia i prejiviah sluchaia ot samoto nachalo,molila sam se i sam plakala za tova dete,sajaliavah i sachuvstvah na roditelite,no poviarvaite mi kolkoto i da ne mi se iska da poviarvam i da si go priznaia,sled vsichki dokazatelstva i uliki si mislia i pochti sam sigurna ,che roditelite sa vinovni za smartta na Madlen!Dano gospod im prosti
31
2
 
3
 
! Отговори
ne govorete gluposti преди 14 години
в ирландия до 15 години по закон детето нетрябва да се оставя само, иначе родителите носят отговорност, невярвам в англия да е по различно, нали са им задният двор. всичко копират. така че е напално възможно да е исценирано, за да избягат от отговорност
30
2
 
6
 
! Отговори
надя преди 14 години
Какви са тия глупости - бестселъри ,детективи ,пълни глупости !СТАВА ДУМА ЗА ЖИВОТА НА ЕДНО ДЕТЕ!
29
2
 
3
 
! Отговори
MUERTE преди 14 години
10x grandma
28
2
 
5
 
! Отговори
bond преди 14 години
Родителите са виновни при всички случаи!Но по скоро е убийство ,отколкото нещастен случай.Не бих лъгали толкова упорито ако можеше да из се размине с оправданието,че е нещастен случай.По скоро са му дали приспивателни и момиченцето не се е събудило.На острова и в някой други страни, имат такава привичка да укротяват децата си с успокоителни.Добре, че у нас тази практика не е навлязла поне за сега.
27
2
 
2
 
! Отговори
Бабчето :)) преди 14 години
напиши си го в програмата Word (там дето си пишеш стиховете) и после си го прехвърли тук...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво си очаквал от хора които докато правят секс само крещят '' *** my , *** my '' - Хора за които казват че са '' emotionanaly dead''...