Съпътстващи жертви (кадри на насилие!)

Запис от военна операция, в която са убити журналисти на Reuters
6 апр 2010 16:22,
471

В понеделник сайтът WikiLeaks.org публикува класифициран видеозапис от американска въздушна операция, при която са убити над десет души в предградие на Багдад. Според  WikiLeaks.org това е операцията, при която през 2006 година бяха убити и двама служители на Reuters.

Оттогава Reuters изисква видеото, позовавайки се на Закона за достъп до информация, но без успех. Записът е направен от хеликоптер „Апачи“ и ясно показва стрелбата срещу няколко мъже, които спокойно ходят по улицата.

При стрелбата са ранени и две деца, който били в бус, от който слизат хора и се опитват да спасят един от ранените. Срещу тях също е открита стрелба.

След като двамата служители на Reuters бяха застреляни, агенцията настоя за разследване на инцидента. Заключението след разследването е, че военните са действали в съответствие със закона и правилата за употреба на сила.  

WikiLeaks.org не съобщава как са получили видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
4
 
19
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Типични престъпници, никакви войници не могат бъдат. Иначе страхливии...ако нямат превъзходство 1:10 никога не воюват! В кръвта им е бъдат лешояди, два месеца преди капитулация Германии унищожили Дрезден, инак научих, че в Грузия имали "инструктори", които бягали и стреляли на посоки щом чуеле бучене наши танкове. В интернет има кадри убити американци в Ю.О.- заслужили опрделено своя съдба!
384
3
 
20
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Варварство и тероризм! Докато последна капка петрол не свърши Ирак нищо добро не може очаква. Това последствия от хегемония на Национална Американска Терористична Организация /НАТО/! Всъщност защо имат огромно количество ядрени бойни глави в Европа, включително Турция? Кога разкарат *** ядрено оръжие от Европа? Никой не се нуждае от него! Убийци, престъпници, и-насилвачи, това те!
383
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ВСИЧКО Е ВЛАСТ И ПАРИ
382
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква война е това бе Кънчо? Американците отидоха там да крадат! Егати войната! И американците обезглавяват, само че разликата е, че едните го правят в собствената си страна, а американците в чужди държави! Иракчаните са си в собствената страна, а тези убийци какво правят на хиляди километри от щатите? Крадат! И понеже срещат съпротива, убиват наред (както сам може да видиш)!
381
0
 
14
 
! Отговори
vasko преди 14 години
Vidiahte li zabavliavat se boklucite vse edno ne streliat po hora vijte na 2:32 edin ia kazva All right,hahahha,I hit,em.Nice good shoot Thank you,pozdraviavat se posle za kasapnicata,bravo stra6ni geroi ste mizernici skapani
380
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е варварство! Невероятно нечовешко! Даже май се кефеха... Noment
379
0
 
15
 
! Отговори
sof преди 14 години
Който намира това за нормално да се прегледа.
378
9
 
4
 
! Отговори
wrwer преди 14 години
Говорите така сякаш американците са знаели,че трепят журналисти от Ройтерс...дето част от тази компания е американска дугата част английска...Възприели са ги като врагове и са действали с/у тях като с такива.
377
2
 
7
 
! Отговори
преди 14 години
Когато гледах записа за първи път и аз помислих, че жертвите са с оръжие. Когато вече знаех, че са с камери и гледах втори път, видях, че не са с оръжие. Това е война и в една война неизбежно се случват такива неща. Армията има определена последователност от действия, които изпълнява. По скоро упрекът е към този, който започна тази ненужна никому война - Джордж Буш младши!
376
4
 
5
 
! Отговори
до 407 преди 14 години
Дотогава, докато децата, роднините и приятелите ви продължават да бягат в отвратителната Америка и Европа ,щото били много кофти. Блъскайте сега минуси!
375
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 14 години
abe hora nerazbrahte li,sledvali sa zapoved tva ne ti e bulgaria da ti kajat mirno a ti da si durji6 r1ceto v djoba
374
0
 
7
 
! Отговори
bizona преди 14 години
ako naistina oniq e nosel kamera a sa go ubili ... dori i se smeqt i gi trepat tolkova im e promit mozyka
373
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сафари.Американско сафари в Ирак,Афганистан,Сърбия и къде ли още не. До кога?
372
1
 
4
 
! Отговори
опечален преди 14 години
всъщност там видях баба си...
371
2
 
10
 
! Отговори
i преди 14 години
До тези, които ми хвалят войниците че били действали много професионално - кога ще проумеете, че думата ''професионално'' не е суперлатив. Тя е неутрална и изразява ефективно изпълнение на непосредствена цел. Да си професионалист не означава непременно че спазваш моралните норми - Джак изкормвача не е ли бил и той професионалист? А не са ли били "професионалисти" и всички големи престъпници и убийци в историята??
370
12
 
4
 
! Отговори
STFU преди 14 години
Военните са действали по протокол.Това са косвени жертви стига сте съчувствали все едно са убили баба ви...
369
1
 
5
 
! Отговори
жорж преди 14 години
Чекиджиа!Ходи да подпийваш и да дрънкаш глупости в кварталния гараж, нещастнико!
368
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
винаги при всички войни е било така, само че преди не е имало камери и записи. Не че ги защитавам американците, но когато един народ владее съдбата на друг на първия му е през оная работа за поробените. Турците нас са ни клали като пилци и са правели всичко което се сетят с нас, но тогава не е имало камери а сега сме първи дружки с Турция и филмите им дори са хитове. Така ще и с американците и иракчаните след време, дори ще ги смятат за освободители и ще ги обичат като позабравят малко мъртвите.
367
0
 
6
 
! Отговори
Чичолина преди 14 години
Ти си американец от ЦРУ, нали?Ще ти видим скоро сметката!
366
2
 
11
 
! Отговори
pfff преди 14 години
Ако дявола дойде на земята и вземе да си тренира своя армия - точно като тия в хеликоптера ще изглеждат.