Светът през бурка

Повечето жени, които носят бурка във Франция, са родени там и сами са приели исляма
9 апр 2010 15:24,
240
Светът през бурка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Франция е една от няколкото европейски страни, в които ислямските була, закриващи изцяло лицето, може да бъдат забранени съвсем скоро, пише ВВС.

В малък парк в Авинон, Кенза Драйдер, на 31 години, тича по неподдържания тенис корт и насърчава противника си, като размахва ракетата. Играта не би направила впечатление на никого, ако Кенза Драйдер не представляваше доста необичайна гледка.
 
Семплата й синя дреха стига до земята. На главата си има дълъг сив шал, покриващ косата и раменете. И най-впечатляващото от всичко е, че носи бурка, която покрива всичко, освен дълбоките й кафяви очи.

Госпожа Драйдер, родена във Франция в семейството на имигранти от Мароко, е една от малкото мюсюлманки във Франция, които носят бурка. Според официалната статистика те са не повече от 2000 от над 5 милиона мюсюлмани в страната. Но през последната година точно върху тях беше фокусиран дебатът за интеграцията на мюсюлманите и това какво означава да си французин.

Парламентарна комисия препоръча да се забрани забулване на лицето при ползването на обществени услуги – социални служби, болници, транспорт.  

Въпреки предупрежденията към правителството, че пълна забрана ще бъде незаконна, то планира да приеме закона, който ще наложи ограничение за носенето на бурка в близките седмици.

„Защо трябва да се връщаме към средновековни традиции“, пита Андре Жерен, председател на парламентарната комисия. „За мен було, което напълно покрива на лицето, е жена в подвижен ковчег“.

Жерен първи започна да говори открито за забраната на тези дрехи по времето, когато като кмет на предградие на Лион виждал все повече жени, които ги носят. Той е убеден, че го правят по нареждане на, както ги нарича, фундаменталисти.
 
„Тези жени са контролирани“, смята депутатът.

Кенза Драйдер се смее на подобни твърдения. Почивайки си на пейка в парка в Авиньон, майката на четири деца разказва как си купила своята бурка преди около 11 години. Дори не казала на мъжа си, докато не го сложила един ден, когато тръгнали на пазар.

„Той много добре знаеше, че не зависи от него дали ще излизам така“, разказва тя, спомняйки си как мъжът й реагирал с просто: „Окей, да тръгваме“. Оттогава тя носи никаб.  

Казва, че повечето жени, които носят бурка, са родени във Франция и сами са приели исляма. „Това е лично решение, тяхната свобода да направят това, което искат".

Аргументите срещу носенето на бурка не са само феминистки и не се отнасят само до статута на жената.

Никаб, казва водещата феминистка във философията Елизабет Бадентер, е „тотална противоположност на трите принципа на Френската репулика“.

Тези принципи – свобода, равенство, братство, са написани или издълбани на фасадата на всяка административна сграда.

„Криейки лицето си“, обяснява Бадентер, отпивайки от кафето в елегантния си парижки апартамент, „нарушаваш принципа за равенство. Тя, която крие лицето си, е в превъзхождаща позиция спрямо мен. Тя ме вижда, но отказва реципрочност“.

Освен това тук е и ревниво пазената във Франция идея за секуларизма – абсолютното разделяне на религията от държавата, кореняща се в революцията от 1789 година и закриляна от закона от векове.

„Можеш да имаш каквато си искаш религия“, казва  Бадентер, „но тя трябва да си стои в личната ти сфера“.

Проблемът е, че много френски мюсюлмани гледат на това не само като на отхвърляне на тяхната религия, но и като игнориране на съществуването им във Франция.

Предградията с висока концентрация на мюсюлмани от Северна Африка от поколения имат ниво на безработица далеч над средното за страната. Нивото на образование повсеместно е ниско, а бедността е истински проблем.

Според Кенза Драйдер „не чужденците не искат да се интегрират, а държавата не иска да ги интегрира – има голяма разлика“.

Тя, както и много други мюсюлмани, обвиняват правителството, че не успява да отговори на социалните и икономическите проблеми на новодошлите. И има послание към депутатите, които искат да я спрат да ходи забулена на определени публични места – няма да се подчини.

„Депутатите, които говорят за свобода, равенство, братство, не разбират истински Френската република“, казва тя, вече в апартамента си в Авиньон, където в присъствието само на семейството и други жени маха булото и прави вечеря на децата.

„Свобода означава свобода на съвестта и на себеизразяването. Равенство означава да не съдиш чужденеца, а братство означава подкрепа от французите към френските граждани“.

Думите й са знак за растящото предизвикателство пред дългогодишните ценности и принципи на Франция, след като все повече мюсюлмани пускат корени в страната. Бурката е само видимата страна на усилието да се дефинира какво вече означава да си французин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Знам едни които си имат "бурки" на колите. Ние им викаме "буркани". Фърчът наляво надясно, глобяват хора и т.н.
152
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"никой терорист не е истински вярващ"Тук грешиш. Според исляма вярващ е този които "убива неверника" и води "Свещенна война". Затова бих казал че християнството е доста по-хуманна религия. Ако намираш "кусури" на християнството то е повече заради хора които са го използвали за прикритие или за собствени цели. Примери има много съгласен съм.
151
1
 
37
 
! Отговори
"култура" преди 14 години
Е-е-х, 141. Операта, театърът, литературата, казват ли, че жените трябва да изглеждат безформени и без лица. Представям си жена в бурка - прима-балерина или да изпълнява салта в цирка? И как се възхищават Шели, Байрон, Есенин от жена, навряна в бурка. И как Рубенс, Гойя рисуват красиво женско тяло, замотано в бурка. А как плуват бътерфлай жени в бурка! Или само, как пеят народни песни и танцуват народни танци на мегдана, не в харема - там господарят спи с 20 жени, от свян, а? Злостно ЛИЦЕМЕРИЕ!
150
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДА СЕ ВЪВЕДЕ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ИЗВЪН АРАБСКИЯ СВЯТ ЗА БУРКИ И Т. Н.
149
1
 
39
 
! Отговори
st.anger преди 14 години
добре де, а какво би станало питам се, ако християните в Пакистан например започнат да искат от държавата да им строи църкви, да обяви християнските празници за официални и т.н. , все специфични искания , които не се споделят от по- голямата част от народа? а?
148
2
 
41
 
! Отговори
7777 преди 14 години
На Европа им писна от мюсюлманите!!!На паспорта им освен очите,нищо дрyго не се вижда,как да регистрирст ниндja!!!Европейските гени ги задължават да носят було на тяхната територия,дори стюардесите като кацат на техните аеропорти.Да се махнат от Европа всички мюсюлмани,ако не спазват и уважават нашата религия и закони
147
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как ща интегрират,***, кат си съ зачулила с тоа чаршаф?
146
2
 
21
 
! Отговори
до 147 преди 14 години
Не казвам че са били вярващи - никой терорист не е истински вярващ, каквито и глупости да си мисли той, но са били кръстени в източно-православната вяра като всички българи по онова време, което ги прави източно-православни християни.Половината от нашите попове също не вярват в Бог, но са християни нали?
145
4
 
24
 
! Отговори
Дявола преди 14 години
Нема да се карате че ще ви горя всичките
144
1
 
19
 
! Отговори
за 137 преди 14 години
Грешиш, всезнаещи, грешиш. Онези не са били християни, вярващи, може и да са били българи, но не са били вярващи християни. А този акт е бил в спиралата от двустранни злочинства и като отмъщение за зверски политически убийства дори на невинни хора (прочети, макар и в Уикипедия)
143
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Светът през буркаВСИ4КИ ЗАБУЛЕНИ МАИМУНИ ДА ГИ ДЕПОРТИРАТ В ЕВРЕИСКА-САЩ,ТАМ Е ПРИЮТА ЗА ИЗМЕТА НА СВЕТА
142
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нинджа от клана на мароканските нинджи
141
3
 
28
 
! Отговори
Пульо преди 14 години
Не бе, просто имат *** на лицето си
140
2
 
32
 
! Отговори
Lex dura sed lex преди 14 години
Тази жена с бурката изглежда все едно ще ходи на погребение.Ако всеки ден така е облечена ...тъжно , много тъжно , видът й ме депредира. Предполагам ,че го прави ,защото се срамува от външния си вид или я мързи да си направи тоалета.Което и да е,обаче, това не е правилно заради престъпността ,която би възникнала , ако всички можеха да са така анонимни на улицата. Сами виждаме анонимността (дори само в интернет) какви последици носи , само че интернет не убива ,за разлика от реалността.
139
2
 
23
 
! Отговори
До 137 преди 14 години
Съгласен съм с теб но християнството не проповядва "убии неверника" или "спаси Израел от ръцете на покварата" или там в каквото точно вярват исляма и юдаизма.
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е зле да си повишиш малко общата култура. Без да се обиждаш.
137
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си приятелю, религията отдавна няма нищо общо с Бог. Има още святи хора, но като цяло религията винаги е работела за своя изгода.
136
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бог е част от религията не можеш да ги разграничиш напълно. И аз не вярвам в църквата но вярвам в Бог и донякъде в религията.
135
2
 
23
 
! Отговори
чудесия преди 14 години
Сигурно са много грозни и уродливи, за да крият лицата и телата си под тези чулове. Все пак са съвременни жени и би трябвало да знаят, че модерната козметика и медицина правят чудеса, дори и при големи дефекти.
134
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти май още не си разбрал че Аллах и Бог е едно и също нещо - просто му викаме с различни имена. А религиозен тероризъм ще има винаги, пълно е с ***, но не е виновен исляма. Преди 11 септември, рекорда в Гинес за най-много жертви се държеше от атентата в Света Неделя, извършен от православни християни, Израел също е граден с тероризъм в името на Бог. Терористите са едни скапани *** *** без значение от коя религия са.