Полша не знае такава трагедия

Нашият народ загуби 88 от най-добрите си синове и дъщери, коментира Gazeta Wyborcza
10 апр 2010 15:50,
306

Мястото на трагедията. Снимка: БГНЕС

 

Невъобразима трагедия в Смоленск. Такава трагедия полската история досега не познава. Нашият народ загуби 88 от най-добрите си синове и дъщери.

Така престижният полски всекидневник Gazeta Wyborcza съобщава новината за разбилия се в Русия Ту-154.

Президентът Лех Качински, съпругата му Мария и още редица високопоставени полски официални представители загинаха при самолетна катастрофа в Смоленск (Западна Русия).

На борда на самолета са пътували общо 96 души, от които 88 са били членове на полската делегация за възпоменателна церемония в Катин.

Лех Валенса: Невъобразимо нещастие!

Полската делегация включвала началника на президентската канцелария Владислав Сташак, началника на генералния щаб на въоръжените сили Франтишек Гонгор, бившия министър на националната отбрана Йежи Шмайджински, управителя на централната банка Славомир Скшипек, заместник-министъра на външните работи Анджей Кремер, представители на полското духовенство, съобщава Polskie radio. Загинали са и 15 депутати от Сейма и сенатори.

Поляците са в шок. Не могат да повярват какво се е случило.

Сред имената на загиналите военни фигурират генерал Бронислав Квятковски, началник на оперативните сили на Полша, генерал Тадеуш Бук, командир на сухопътните сили, Анджей Бласик, командир на ВВС, Войчех Потасински, командир на специалните части,  вицеадмирал Анджей Карвета, командир на ВМС.

В полската войска ще има смяна на поколенията. Процесът вече започна, но съдбата го ускори, коментира политологът Лена Коларска-Бобинска.

Онлайн изданието на списание Wprost обобщава новините от последните часове така: Поляците са в шок. Не могат да повярват какво се е случило.

Wirtualna Polska излиза със следното заглавие: Безпрецедентна трагедия. Черен ден за поляците.

Исусе, Света Дево, това е невъобразима трагедия, невъобразимо нещастие! - това извика Лех Валенса след новината за катастрофата в Русия.

Преди 70 години в Катин Съветският съюз елиминира полския елит. Днес полският елит погина там, докато отиваше да отдаде почит на поляците, убити през 1940 г. - отбеляза първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша.

Полша ще проведе собствено разследване

Премиерът на Полша Доналд Туск свика спешно заседание на правителството. В страната е обявен едноседмичен траур.

Полша очаква Русия да й предостави цялата информация от разследването на причините за трагедията, заяви Павел Коч, прессекретар на полското посолство в Москва.

Полша ще проведе собствено разследване, заяви междувременно във Варшава генералният прокурор на страната Анджей Шеремет.

След трагедията функциите на президента поема, както е по конституция, маршалът на Сейма (председателят на долната камара на парламента) Бронислав Коморовски.

До 14 дни той би трябвало да обяви кога ще са изборите за нов президент.

В Полша ще бъдат произведени предсрочни президентски избори след гибелта при самолетна катастрофа на държавния глава Лех Качински, потвърди говорителят на правителството Павел Грас.

Версии за трагедията

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник Gazeta Wyborcza. Вестникът се позовава на полски военни източници.

15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия.

Четири опита за приземяване

В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.

Грешка на пилота е възможна причина за разбиването на самолета на Лех Качински, допусна днес говорител на регионалните власти в руската Смоленска област.

Той обясни, че пилотът е бил посъветван да се приземи в Минск, но решил да кацне в Смоленск.

Според руската агенция Интерфакс пилотът е направил четири опита да приземи самолета.

Руските медии съобщават, че самолетът Ту-154 е закачил дървета при приземяването си и падайки е избухнал в пламъци.

Президентският Ту-154, който е съветско производство, е бил на най-малко 20 години.

През последните няколко години неведнъж беше съобщавано за произшествия със самолета на Лех Качински, припомня радио Гласът на Русия.

През декември 2008-а президентският Ту-154 излезе от строя в Монголия - нощният студ изведе от строя механизмите за управление на крилото.

Скъпи приятелю, потресен съм от новината

Светът скърби

Българският министър-председател Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до премиера на Република Полша Доналд Туск във връзка с трагичния инцидент, в който загина президентът на републиката Лех Качински.

В текста на премиера се казва: „Потресен съм от новината за трагичната гибел на дълбоко уважавания от мен господин Президент на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и придружаващите го лица. В този тежък за Полша момент, приеми скъпи приятелю, моите, на правителството на Република България и на приятелския български народ искрени съболезнования и солидарност с правителството и народа на Полша. Моля, предайте на близките на всички загинали нашите най-дълбоки съчувствия и подкрепа”.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования за гибелта на президента на Полша Лев Качински. От името на НАТО и от мое лично име изразявам най-дълбоки съболезнования на народа на Полша и на семействата на президента и на г-жа Качинска, както и на семействата на всички, които загинаха в ужасната катастрофа, заяви той в съболезнователна телеграма.

ЕС и редица европейски държави поднесоха съболезнования за гибелта на полския президент.

Испанското ротационно председателство на ЕС изрази солидарност с Полша и нейния народ.

Съболезнования поднесоха също германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Гордън Браун, министърът на външните работи на Италия Франко Фратини.

Още по темата

Руските държавни ръководители Дмитрий Медведев и Владимир Путин също поднесоха своите съболезнования.

Лех Качински е роден на 18 юни 1949 година във Варшава. Той е юрист по образование. В периода 2002-2005 година е кмет на Варшава. 

Качински бе един от лидерите на партия “Право и справедливост”.

През октомври 2005 година е избран за президент на Полша.

Сюжет с продължение: Неудобните въпроси след трагедията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
clearly преди 14 години
Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент да не каца, съобщава вестник "Газета виборча", като се позовава на полски военни източници.15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия. В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.Пилотът на самолета на Качински също е получил препоръка да не каца. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка..Машината се разбилала при четвъртия опит да кацне. Какво е казал един пилот на Ту 154 ?Това е една от най-трудните летища .Повече за това от тук tvn24.pl/-1,1651655,0,1,pilot-tu_154-to-jest-jedno-z-najtrudniejszych-lotnisk,wiadomosc.html
200
2
 
0
 
! Отговори
Niki преди 14 години
A i hvani se nauchi da pishesh, gramatikata e visoko cenena, kogato se opitvash da zashtitish poziciq ...
199
0
 
1
 
! Отговори
Niki преди 14 години
Az sam vijdal mn polqci i pak ne shvashtam zashto da im se polaga? Moje li da mi raziasnish, kato si takav nacheten chovechec ?
198
0
 
6
 
! Отговори
2010 преди 14 години
Пилот прееме окончателно решение.Соболезнование на поляците.
197
6
 
6
 
! Отговори
Ники Лауда преди 14 години
който е виждал поляк е много добре запознат с причините половината форум да реве "така им се пада". некой нещо каза ли за бомбардировката над щутгард и десетки други немски градове, при които са засипвали жилищни квартали с запалителни бомби трепейки деца и старци? не. не обаждайте се като на барабан палката
196
18
 
8
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Поляците са глупав народ и русите и го доказаха нагледно
195
1
 
2
 
! Отговори
Cyrex преди 14 години
"Решението за кацане, отказ, прекратяване или насочване към резервното летище е на командира." - МОЖЕ ДА РЕШИ САМ! А ТИ СИ ЗАТВОРИ УСТАТА,НЕ ТРЯБВА ДА ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ,ПРЕДИ ДА СИ ЗАПОЗНАТ! РАЗБРА ЛИ "другарю"???
194
2
 
25
 
! Отговори
winny the pooh преди 14 години
Не съм от привържениците на различните форуми, но днес за първи път се зачетох по-подробно и съм изумена от нивото на сънародниците си. Как е възможно да нямат елементарни познания по история и да смесват по толкова циничен начин различни по същността си неща . Как изобщо на нормален човек може да му хрумне да напише, че така им се пада на поляците! Това е нечовешко и нехристиянско.
193
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
РУСНАЦИТЕ 1000 ПЪТИ СЕ ИЗВИНЯВАХА НА ПОЛША ЗА ИЗБИТИТЕ ОТ ГРУЗИНЕЦА СТАЛИН 30-40 000 ПОЛЯЦИ В КАТИНСКАТА ГОРА В РАЗГАРА НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ДЖОРДЖ ДАБЪЛ Ю БУШ КАЗА ЧЕ НЯМА ДА СЕ ИЗВИНИ НА ЯПОНЦИТЕ ЗАРАДИ УБИТИТЕ С ДВЕ АТОМНИ БОМБИ 300-400 000 МИРНИ ГРАЖДАНИ-ЖЕНИ,ДЕЦА И СТАРЦИ ПРЕЗ 1945Г АПОНЦИТЕ НАСТОЯВАХА ЗА ИЗВИНЕНИЕ А ЯНКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СЕ ИЗВИНЯТ. ТОВА Е ЩОТО СА ЦИВИЛИЗОВАНИ И СПАЗВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, А РУСИЯ Е ЕДНА ДИВАШКА СТРАНА НАСЕЛЕНА С ДИВАЦИ
192
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За съжаление поляците показаха пример на изключителна глупост - всички яйца в една кошница и ... на пазар в Русия. Бог да прости загиналите, а живите да си имат обица.
191
0
 
3
 
! Отговори
Borman преди 14 години
До 188 .Ти Батман ли си или БУДАЛА.
190
1
 
1
 
! Отговори
ку-ку-ку-ку преди 14 години
до 193да,опряли са пистолет на тилът му
189
10
 
3
 
! Отговори
васо преди 14 години
Това е заради католическите попове - педофили , които са били на борда !
188
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АМЕРИКАНСКИТЕ ДРУГАРИ ХВЪРЛИХА ДВЕ "МАЛКИ" БОМБИЧКИ НАД ДВА ЯПОНСКИ ГРАДА ПРЕЗ 1945 Г. НО ТОВА НЕ СЕ БРОИ НАЛИ? ЗАГИНАЛИ СА ТАМ "САМО" НЯКАКВИ СИ 300-400 000 ЖЪЛТИ МАЙМУНИ. АМА НЕ СА НЯКАКВИ "СВЕЩЕНИ" ПОЛСКИ ВОЙНИЧЕТА Я. И ИЗОБЩО БЕЛИ ХОРА. ТЕ СА СИ ЖЪЛТИ НАЛИ? САМАТА ИСТИНА,ЖЪЛТИ СА И НЕ СА БЕЛИ, А БОМБИТЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ И ТОВА Е УТЕХА ЗА ИЗБИТИТЕ. НЕКА *** ЖЪЛТИТЕ ДЯВОЛИ,НЕКА!
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Явно са принудили пилота да направо това по някакъв начин!
186
0
 
0
 
! Отговори
Blabla преди 14 години
Vse trqbwa nqkoi i na teb da podragawa, nali :P
185
3
 
7
 
! Отговори
Мимоходом преди 14 години
Абсолютна небрежност и липсваща превантивна прозорливост лъха от организацията на цялата процесия - в една от последните самолетни катастрофи ме впечатли простичкото решение на едно семейство - НИКОГА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО НЕ ПЪТУВА В ЕДИН ПОЛЕТ - бащата с едно от децата пътува с един полет, а майката с другото дете в един от следващите, така, че ако се случи някаква трагедия в авиотрафика, да оцелее един от родителите, за да се погрижи за децата. И всичко това е продиктувано от любов, загриженост и отговорност. Такива в национален мащаб дали съществуват? Докато светува традицията "показност", при която целият елит да "отдаде" почетност и "поклон" на мъртвите в случая /или друго там събитие/, ще светуват и други такива национални "обезглавявания". Дали във въздуха или на земята, дали случайно или умишлено, такива трагедии винаги могат да се случат. Това трябва да бъде "обеца" на секюритата, когато трябва да осъществяват безопасност наимеющите власт. Друг е въпросът, защо Съдбата допусна това да се случи. Няма събитие от ежедневието ни, което да не е проекция от извършени действия /грехове/ в миналото. Това е поредно историческо събитие и не е зле да се помисли по-задълбочено върху причинно - следствената връзка в духовно измерение...
184
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе как може да сте такива в злобата си! за някой то вас винаги руснаците са виновни, както в Македония винаги българите са виновни! стига беееееее, толкова ли нямате мозък да мислите! Днес съм отвратен от тази помия която изляхте във форума, тази жлъч, тази злоба! Фенове на америка ли сте, десни ли сте, нацисти ли сте, не ви знам, но сте много МНОГО МНОГО ЖАЛКИ ЧОВЕЧЕТА!
183
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Президентът им загина тъкмо за да присъства на място и събитие,което той самият раздуха до степен на истерия. Стана жертва на собствената си омраза и расизъм,които раздухва вече десетилетия. Стана жертва на антируската истерия,ксенофобия и расизъм.То бива,бива,ама това вече надмина всякакви граници.И полския католически господ едва ли би понесъл толкова много омраза и ксенофобия.Нека се замислят поляците по какъв път вървят
182
20
 
4
 
! Отговори
Батман преди 14 години
"Пилотът е бил посъветван да кацне в Минск, но е решил да се приземи в Смоленск" - Съветските другари започнаха с нескопосаните си простотии. Да се чуди човек, как е възможно още да не са излезли от ерата на комунизма. Пилотът не може сам да реши да се приземи в Смоленск, ако не са му потвърдили от земята, че приемат да се приземи точно там и да му посочат къде точно да го направи. Освен това, длъжни са от земята да дават указания за посока и височина до приземяване. В мъглата просто съветските другари съвсем леко, но фатално са объркали полския екипаж и те ти тебе ново изтребване! Черната кутия е отишла немедленно в ръчичките на съветските другари-автори на избиването и да ходят да гонят михаля после полските разследващи! Както се случи с избиването на 22 000 поляци за една нощ с куршум в челото в Катинската гора, а после едва след 1990 година съветските другари признаха пъкленото си дело. Червено ли е, добро не чакай!