Русия трепери над плахата близост с Полша

Трагедията може да спре подобряването на обтегнатите им отношения
12 апр 2010 16:00,
98
Русия трепери над плахата близост с Полша
Снимка: БГНЕС

Нелепата смърт на полския президент на руска земя вдигна Кремъл по тревога. Двете страни тъкмо се бяха сближили след дълго противопоставяне. Сега президентът Дмитри Медведев и премиерът Владимир Путин на всяка цена искат да предотвратят връщане назад.

Черни ленти се веят на знамената пред полското посолство в Москва. През целия ден московчани минават край него, оставят цветя и палят свещи.

Някои търсят думи за съболезнования, които оставят на картички, пише Der Spiegel. На тях е формулирано желанието двата славянски народа да стигнат един до друг, минавайки през тази трагедия и гробовете на историята.

„Не ни оставяйте да чакаме още дълго да се харесваме“, пише на една от тях, „защото напускаме света толкова бързо“.
 
„Трябва да решаваме много тъжни проблеми“, казва московският кмет Юрий Лужков в неделя, едва 24 часа след катастрофата.

Той ръководи кризисния щаб в града – пред него е идентифицирането на жертвите и изпращането на тленните останки.

Близките пристигат с чартърни полети. Иначе дългото и сложно получаване на виза директно е премахнато от руските власти, автобуси и полицейски ескорт очакват роднините. Спешно са събрани преводачи и  психолози, в хотелите са  резервирани стаи – общо 400 легла.

Според информация от полския здравен министър до момента е установена самоличността само на 14 от загиналите. Други 10 вероятно ще бъдат разпознати по особени белези. За всички останали случаи ще са необходими ДНК анализи.

Русия жали с Полша и семействата на загиналите от самолет Ту-154, който в събота сутринта се разби при кацане до град Смоленск с критично настроения към Русия президент Лех Качински на борда. Единствено неговите тленни останки бяха изпратени в неделя във Варшава.
 
Държавният глава и други високопоставени представители на полския политически и военен елит идваха за поклонението пред жертвите на Катинското клане. Всъщност церемонията тази година трябваше да бъде знак за помирение. Сега много хора се притесняват за леко подобрените отношения между двете страни.

Още по темата

Макар незабелязано, Русия коригира курса си към Полша. През 2009 година Путин осъди в „Писмо до поляците“ пакта между Сталин и Хитлер, който през 1939 година води до разделянето на Полша.

В средата на миналата седмица се осмели да коленичи пред полските жертви в Катин. В горичката там през април и май 1940 година съветските тайни служби разстрелват 4000 полски пленници. По това време по заповед на Сталин са избити повече от 20 хиляди полски офицери, духовници и интелектуалци.

Престъплението първо било потулено от Съветския съюз. След края на войната за него е обвинена нацистка Германия.

Това били „цинични лъжи“, каза Путин в сряда при посещението си в Катин с полския премиер Доналд Туск.

Правозащитникът Арсений Рогински определи речта на Путин след церемонията като „стъпка в правилната посока“. Рогински ръководи неправителствената организация „Мемориал“, която се занимава с престъпленията на сталинизма и от години настоява руското ръководство да се извини за клането на поляците.

Сега, след смъртта на президента Качински, Рогински казва: „Катин е трагично съдбовно място за поляците“.

Руското ръководство сега прави всичко, за да не навреди на плахото сближаване. В събота вечерта президентът Медведев застана пред камерите на държавната телевизия и се обърна към полския и към своя народ.

Премиерът Путин отиде в неделя на мястото на катастрофата, застана отново рамо до рамо с колегата си Туск и оглави лично комисията за разследване на причините за инцидента. Понеделник е ден на траур в Русия.

Обединен, както рядко се случва, руският политически елит изказва съболезнования за полските жертви. Сергей Миронов, председател на Съвета на Федерацията, обобщи: „Зная, че всички мои колеги и всички мои съграждани споделят моята тъга“.

Дори лидерът на националистката Либералдемократическа партия – популистът Владимир Жириновски, който през 2008 година наруга Качински, наричайки го „резултат от неуспешна бременност“, говори за катастрофата като за „ужасна трагедия, тежка загуба и изпитание за целия полски народ. Приемете от моята партия и лично от мен най-дълбоките ни съболезнования“.

Само руските комунисти, които и днес носят портрети на Сталин на шествията си, подозират зло. Имало сили, които се опитват „да използват тази трагедия като параван да разпалят тлеещия руско-полски конфликт и дори конфликт между Русия и Запада“.

Константин Косачов, председател на комисията за външна политика и депутат от партията на Кремъл „Единна Русия“, говори за „шок и трагедия“. Особено трагично е, че се случило с тези, „които идват за траурна церемония. Катин иска още жертви“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
6
 
! Отговори
zicosilistra преди 14 години
zad vsicko stoi amerika tova e tyhna rabota
91
2
 
1
 
! Отговори
hihihi преди 14 години
Абе днес.бг по-голяма глупост не бях чел. Ако не ми вярвате ами пожелавам ви да се отнесът с вас като с поляци на руската граница тогава мое и да ми повярвате.
90
5
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 14 години
Явно това вестниче е за БСПесчета- комунистчета-кантонерчета
89
4
 
9
 
! Отговори
Пак СРАНЖА преди 14 години
Пак лешоядът СРАНЖАТА е тук кръв и изгоряло месо! И пак руснаци! Съвсем по профилирането! Слушай, govneau, само не споменавай южнокорейския смолет има предостатъчно публикации за тази гигантска провокация на американците! Съвместен полет на корейския лайнер с голям разузнавателен самолет, разлайване на цялата далекоизточна съветска РЛ-система случайно съвместено по време снишаване на спътник Нимбус и като бонус свален мирен корейски самолет!
88
2
 
1
 
! Отговори
Батко преди 14 години
Ало, конспираторите... изпийте си хапчетата и по леглата!
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти били, щото отдавна знаем, колко обичаш *** бургии!А *** бургии, ние пък ги знаем к'ви са!Тръгнал тука мальчик Странджа, да се прави на патрипутка!
86
4
 
10
 
! Отговори
амфитеатър преди 14 години
това същото се отнася и за тебе гъзоблизецо на черни г....ве
85
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
до Менката:Мальчик,имам един един въпрос към теб - така между другото - би ли употребилтолкова енергия, толкова плам и жар, би ли имал такава самоувереност, акотрябваше да защитиш и своята Родина - знам каузата на русофилите - първоРусия - после Родината, но просто питам???...
84
6
 
7
 
! Отговори
Чучолигов преди 14 години
Русия неможе да се страхува от Полша ако поляците се развалнуват или почнат да буистват много бързо ще стане веселбата .Нека незабравяме че Русия е единствената страна която може да се мери с могъщество и военна сила на САЩ и всичките им *** . А Северен поток заобикаля Полша и пибалтиските републики умишлено заради добра политика ще лапат трухи . Политиката става доста интресна напоследък
83
4
 
11
 
! Отговори
Шматков преди 14 години
СТига сте гадали и писали глупости . Качински се е изживявал като гуро . Нека да кажа че същия тоз велик президент който деиствително имаше авторитет преди година УВОЛНИ пилотите си за това че им заповяда да кацнат в Тбилисии а те кацнаха на друго летище пак поради гъста магла . Явно тези пилоти не са удържали на желанието на президента и са решили да кацат за което виждаме резултатът .
82
7
 
11
 
! Отговори
,., преди 14 години
през 1983г ЦРУ жертва самолета за да види как действа съветската отбрана.... тогава сенатската комисия изведнъж спря разследването,има американски филм за това
81
4
 
15
 
! Отговори
ТТТ преди 14 години
Ината и високомерието на Лех Качински погуби толкова хора.Четете и мислете преди да пишите глупости като болния "странджата".
80
4
 
2
 
! Отговори
логично мислещ преди 14 години
това си е само твое мнение.Всеки има право на мнение.Ти също
79
5
 
3
 
! Отговори
2222 преди 14 години
Това вече е слабоумие......
78
8
 
4
 
! Отговори
логично мислещ преди 14 години
Научи се да мислиш критично и самостоятелно.Официалната версия най-често е далеч от истината.Особено при крайно комплицираните полско-руски отношения.В подобен случай се пита с древната римска максима-кому е изгодно?Полша е била под руско робство.Руска колония и Русия има интерес да си я върне отново.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо от една грешка на пилотите,грешка,затова,че са следвали тъпите наставления на Качински трябва да се прави политика?
76
7
 
4
 
! Отговори
Менката преди 14 години
Ти май си участвал в заговора, а? Знаеш неща, които ние не знаем. Сподели де, не бъди толкова срамежлив. Да не би да си превишил дозата си дневни транквиланти? Май имаш нещо болно в главата.
75
3
 
3
 
! Отговори
Менката преди 14 години
Какво им обясняваш! Не виждаш ли, че повечето драскачи са безмозъчни твари.
74
11
 
3
 
! Отговори
логично мислещ преди 14 години
ами Русия ликвидира с един удар целият полски държавен и военен елит.И никой не би заподозрял руснаците точно защото е паднал на тяхна територия и точно заради честванията на Катин.Идеална възможност.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
деца,аре легаите че нещо много зехте да халюцинирате.