Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция

Единият от заподозрените искал да избяга от САЩ
30 юни 2010 07:52,
105
Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция
Снимка: Getty Images

Скандалните арести на 10 души, обвинени в шпионаж в полза на Русия, не са били планирани от ФБР и са извършени в резултат на съобщение, че един от заподозрените възнамерява на 27 юни да напусне САЩ, съобщава РИА Новости, като цитира New York Times.

Името на този човек не се назовава, но се отбелязва, че той щял да отпътува не за Русия, а за друга страна. Спецслужбите обаче били сигурни, че този човек иска да избяга от САЩ, и не искали да изпуснат нито него, нито останалите заподозрени, твърдят източници от ФБР пред изданието.

Министерството на правосъдието на САЩ задържа в неделя 10 души, подозирани в шпионаж в полза на Русия. Заплашва ги затвор до 25 години. Групата се състои от 11 души, но 11-ият обвиняем бил задържан в Кипър.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви на брифинг, че операцията по задържането на заподозрените е проведена коректно и в момент, определен от правозащитните органи.

Външното министерство на Русия отвърна, че тези граждани не са извършили никакви действия, насочени против интересите на САЩ. Ведомството изхожда от това, че на арестуваните ще бъде осигурено нормално отношение и че американските власти гарантират достъп до тях от страна на руски адвокати.

Още по темата

Москва разчита, че „американската страна ще прояви в дадения случай необходимото внимание, включително изхождайки от характера на последния етап на развитието на руско-американските отношения”.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на визита в Близкия изток, изрази надежди, че Вашингтон ще излезе с обяснение на случая.

От изнесените обвинения не ставало ясно точно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им вреда на сигурността на САЩ. Моментът с „шпионския скандал” в САЩ е „избран с особено изящество”, заяви Лавров във вторник.

Преди няколко дни президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев беше на визита в САЩ, в хода на която проведе преговори с американския си колега Барак Обама.

Робърт Гибс съобщи, че Обама е в течение на събитията, но отбеляза, че Белият дом не е в правото си да дава подробности по разследване, което се провежда от Министерството на правосъдието и ФБР.

Експерти на САЩ и Русия призовават да не се драматизира ситуацията и се надяват, че изясняването на отношенията между спецслужбите няма да засегне политическите интереси между двете супердържави, които се смятат за стратегически партньори по редица въпроси на световната сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На руснаците не им стиска да хванат един чеченец, а какво остава за американски шпиони.Съдбата на Русия ще бъде както на Югославия.
15
0
 
8
 
! Отговори
шпионин преди 13 години
Сега руснаците ще задържат 10 американци,защото и в русия има шпиони и накрая ще си ги разменят.
14
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
..."Руснаците са свестни хора"... - руснаците са само свестен и дори идеален електорат /по-добър от този на Ахмед Доган дори/ - търпеливи, непретенциозни,страхливи, манипулируеми - кой би отказал да язди такъв народ?...
13
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
ГЕРБ наистина малко е прекалил и е по краен в изказването си..., но всъщносттова, което той желае - изтреблението на руснаци никога не е спирало, дори и вмомента, а при трите големи преустройства на Русия /СССР/ при Петър първи, Екатерина Велика и Сталин - населението е намалявало или на половина или седна трета...
12
2
 
7
 
! Отговори
Killuminati преди 13 години
шшшшшшш Гербер ти добре ли си ве? Може ли такива просташки изказвания и невежество - прочети малко книжки първо за да разбереш за величието на този народ и после говори.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците са свестни хора, но от 1918 ги управляват болни хора. Комунизмът не прощава - лагери, безследно изчезнали, изселвания. Нищо добро не очаква руския народ. Югославския сценарий е много вероятен за Русия и дори всичкия газ и злато на планетата да притежават това няма да ги спаси.
10
2
 
9
 
! Отговори
Rad преди 13 години
Цялата им работа на янките е като тази в Ирак-измишльотини и насаждане на антагонизъм. Лошото е че не си взеха поука нито от Виетнам, нито от Ирак
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аматьори
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хващаи самолета за Пхенян и не се обръщаи назад,,,,
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2, а ти какъв си по произход? щото ние тук сме повече славяни/поне като такива се водим от историч.гледна точка/
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 1 -СЛУШАЙ /CNN/. ТЕ НЕ СА ГРАЖДАНИ НА РУСИЯ, ЗА ДА ИМ СЕ ПРЕДОСТАВИ АДВОКАТСКАТА ЗАЩИТА ОТ РУСКАТА СТРАНА, А И КАТО ТАКОВА ИЗСКАЗВАНЕ НЕ СЪМ ГО ЧУЛА...
5
10
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
а кога ще задържът сър Гей , р.овч,,и цялата плеяда руски шпиони у нас нанесли неимоверни вреди на страната...Че и днес нашите спец служби са бъкани с руски агенти....
4
1
 
7
 
! Отговори
Джери преди 13 години
ГЕРБ, много грубо от твоя страна.Аз не виждам връзка с темата, само злобно и неподготвено изказване.Запази я за себе си.Нека компетентните органи вземат решението.Трябва да съдим първо себе си, преди да насочиме обвиненията си към някой друг.Много незряло изказване.
3
3
 
9
 
! Отговори
Джери преди 13 години
Разработките на ФБР и други ведомства, не винаги са обективни.Какво точно се е случило не мога да кажа, защото не се споменават никакви подробности, но единият е заловен в Кипър, което показва връзка със заподозрените в шпионажа.Американците могат да направят от мухата слон,стига да е в техен интерес.Ще стане ясно след няколко дни, защото още не са готови да дадат информация.Но според мен няма да има обвинени по случая, щом руското правителство отказва твърденията.
2
34
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Това са руснаци (славянски ***) и трябва да бъдат изтребени без съд!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Външното министерство на Русия отвърна, че тези граждани не са извършили никакви действия, насочени против интересите на САЩ. Ведомството изхожда от това, че на арестуваните ще бъде осигурено нормално отношение и че американските власти гарантират достъп до тях от страна на руски адвокати." Това не е ли косвено признание, обвинението не е без основания?