Шпионски скандал ала Студената война

10 души в САЩ са обвинени в събиране на секретна информация в полза на Русия
29 юни 2010 09:58,
235
Шпионски скандал ала Студената война
Домът на двама от арестуваните в САЩ. Снимка: Getty Images

Арестът в САЩ на група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, стана топновина в света и предизвика аналогии с времената на Студената война.

10 души са обвинени, че са шпионирали в полза на Москва. Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете не групата са били двойки от години. 

Обвинени са в конспирация и в това, че са действали като незаконни агенти за чуждо правителство. За това престъпление са предвидени пет години затвор, пише ВВС.

Девет от арестуваните се очаква да бъдат обвинени и в организиране на престъпна група за пране на пари. Присъдата по това обвинение може да бъде 20 години затвор.

Има и единадесети заподозрян, но той не е арестуван и не са му повдигнати обвинения.

Според съобщение от съда те са заподозрени, че са събирали информация по теми, включващи ядрено оръжие, позиции на американската армия, Иран, слухове от Белия дом, промени в ръководството на ЦРУ и за американските политически партии.

Още по темата

Американското правосъдно министерство съобщава, че осем от заподозрените са прекарали „дългогодишна служба под „дълбоко прикритие“ на американска земя“, като са имали обикновени граждански професии, за да не правят впечатление.

Предполага се, че са били обучавани от руските тайни служби да се инфилтрират в политически кръгове и да събират информация, пише в документи, предадени на съда в Ню Йорк.

Повечето американски издания акцентират върху „шпионските детайли” – използване на морзова азбука, невидимо мастило и други трикове, по-известни от детективските филми от времената на студената война. Всички те са описани в обвиненията.

„Не, това не е сюжет от романа на Джон льо Каре, това е реалност. Проникването на руските шпиони в САЩ не е параноя от Студената война”, твърди каналът CBS.

„Обвиненията просто шокират – четири двойки са живели в САЩ, както се твърди, под измислени имена и са шпионирали тайно в полза на Русия в продължение на дълъг период и под дълбоко прикритие, за да доставят информация за ядрено оръжие”, е заключението на тв канала ABC.

ФБР допуска, че е възможно арестуваните „да са вербували източници в политическите кръгове в Америка”.

Голяяяяма тайна

Сериозните американски издания веднага отбелязаха, че ФБР, описвайки завладяващо „шпионски детайли”, не съобщава какви точно „секрети“ са предавали на Русия арестуваните.

На заподозрените не е повдигнато обвинение в шпионаж, отбелязва New York Times.

„Предявени са им обвинения в такива престъпления като липса на регистрация като агенти на чужда държава и пране на пари – по-сериозни обвинения няма”, се казва в сайта на изданието.

Вестникът подчертава, че от публикуваните материали по обвинението не става ясно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им някаква вреда на интересите и сигурността на САЩ.

„Прокуратурата не обвинява групата в получаването на секретна или чувствителна за правителството на САЩ информация”, съобщава Wall Street Journal.

Стъпка „Презареждане”

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря само няколко дни след като президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев, приятелски делиха трапеза в една американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане”.

Засега Външното министерство на Русия отказва коментар по арестите. В Москва събират информацията, която пристига от САЩ, но за момента я смятат за противоречива, съобщава Интерфакс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
излагация, стана ясно на всички че путин и компания все още си мислят че има Берлинска стена
204
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 13 години
изтекли са им визите и те се предали да не се връщат ....... ама те пак ще ги депортират
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата работа е в стила на оня виц:Кой,бай Иван Шпионина?Той живее на последния етаж!
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей сега вече си разплетах чорапите и ще направя харакири със студена бира пред телевизора.............
201
3
 
2
 
! Отговори
Всичко е с цел преди 13 години
Всичко е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!"Ядрените оръжия насочени към САЩ от Иран" "хванатите шпиони" "опасноста от ядрена атака към Америка" всичко е с цел Америка да бъде жертва в очите на хората.
200
3
 
2
 
! Отговори
Измислица на САЩ преди 13 години
То е ясно,че всичко е измислица на американците.Така от измислица на измислица американците промиват мозъка на хората по цял свят.Колко били добри и велики,а в същото време те не са спрели да воюват
199
1
 
4
 
! Отговори
измислици,пропаганди преди 13 години
Американците продължават в същия дух,измислици,пропаганди,подхвърлят нещо и почват война.Те така действат.Нагли американци.Студената война продължава,за тези,които знаят какво означава.
198
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рисия - империя на злото
197
1
 
0
 
! Отговори
strina GANA-USA 2:1 преди 13 години
Towa e otgovoryt na anti Obamistite sled shota koito Prezidentyt na US bi na onia general. i aide po-umno be. kakwo taino mastilo be kauni? horata rabotiat s Elki, ha ha ha. iavno material4eto e systaveno ot usacec koito oste zivee v 195601961 i 1968. dnes sme 2010- digitalnite tehnologii otdavna sa sritali broiat na spionite do nekakv minimum. sega moskovcite ste arestuvat 10 us spionina koito sa zaloveni systo da pisat na morzova tik-taka. prosto smeh, smeh smeh- a lelia GANA gi tresna 2:1-t
196
1
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Koi im e dal grajdanstvo na tezi?Dali sa jivqli poslednite 5 godini tam?Pak i dori da sa s dvoino grajdanstvo-te sa 4ujdenci i ne sledva da se dopuskat do darjavni taini,ili sekretni slujbi.Osven tova sledva da polojat kletva za vqrnost kam vaprosnata strana,ako iskat da rabotqt v podobni otgovorni sferi.
195
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шпонска мрежа от 10 души - явно военните в русия страдат по прекрасното минало.
194
4
 
1
 
! Отговори
КУКУ РУ КУКУ преди 13 години
Вчера гледаг едно клипе там един крещеше Берите конституцию КОНСТИТУЦИЯ ОДНА А ПУТЕНУ ХРЕНА
193
2
 
2
 
! Отговори
Шматко преди 13 години
Обвинение в пране на пари бива може и да се докаже ако е имало такова нещо .Въпреки че това на всеки брокер може да се повдигне . А това с шпионските афери си е маитап направо . Явно вече се чудят накъде да го избият да си направят някъква реклама прравителството на САЩ види се че политическата и икономическата мощ се топят като сладолед на юлско слънце после само маже и прави мръсно . Дано наще да се осетят накъде духа вятъра че да може да изкяри народа . Мериканците и базите ще си закрият скор
192
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сталин умира през 1953.Путин се ражда 1952.
191
3
 
1
 
! Отговори
едва преди 13 години
Самият Сталин заявява на един от конгресите, че едва 8 - 9 % от населението са в ГУЛАГ.
190
4
 
10
 
! Отговори
мисли с главата си преди 13 години
Да Живее ВЕЛИКА РУСИЯ! Тя ще победи и пребъде! МИР!СВОБОДА!ХЛЯБ! - Не на войните за поробване и ограбване природните богатства на народите! НЕЕЕЕЕЕЕЕ!
189
1
 
2
 
! Отговори
лагерите преди 13 години
Въпросът е, че с построеното от затворниците е положен инфраструктурният фундамент за бъдещия ръст на съветската икономика. Те строят пътища, канали, най-големите заводи, добиват злато и играят ключова роля в изковаването на ядрения щит на страната.Може да се твърди, че без концлагерите нямаше да се появи съветската промишленост, за създаването на която мнозина днес са готови да простят на Сталин греха на кървавите репресии, обобщава Троицкий.
188
1
 
2
 
! Отговори
В. Н. преди 13 години
До Българин:Колкото и да ми е тъжно, да си призная ти наистина си един типичен пример за българин. Силно ограничен, без общата визия, гледащ да кяри. Бай *** както те е описал Алеко. Типичен ***. Както цялата държава ти скачаш от цвят на цвят като само това което виждаш е правилно. Русофилите *** - Американците за какво тогава ? Начина ти на изказ, повърхностен, изпълнен с цветни изрази, прилягащи на наистина 'интелЕгентен' човечец който крие гняв в себе си. Лае без да хапе. *** ....
187
1
 
0
 
! Отговори
лагерите преди 13 години
ГУЛАГ обаче си остава икономически неефективен до края. За кратък срок робският труд може да даде видими резултати, но продължителната експлоатация е безсмислена. Според руски икономисти мрежата от лагери средно е давала не повече от 3% от БВП на СССР.В края на 40-те години вече е ясно, че ГУЛАГ работи на загуба, но машината е набрала такава скорост, че спирането й става чак след смъртта на Сталин през 1953г.
186
1
 
0
 
! Отговори
лагерите преди 13 години
И до днес се спори колко хора са минали през ГУЛАГ. Ако се вярва на архивите, между 1930 и 1953г. там са попаднали около 6.5 милиона души. Между 25 и 33% от тях са били политически затворници. Не е спрял и дебатът за жертвите, но има консенсус, че поне 600 000 са загинали от глад, болести и нечовешки условия за живот.