Ад очаква завърналите се в Москва шпиони

Това твърди руският дисидент Владимир Буковски
11 юли 2010 19:40,
271
Ад очаква завърналите се в Москва шпиони
Снимка: БГНЕС

Руският дисидент, писател и защитник на човешките права Владимир Буковски твърди пред британския в. "Дейли Телеграф", че животът на десетте шпиони, които се завърнаха в Русия след размяната със САЩ, ще бъде кошмарен.

Самият Буковски е прекарал 12 години в руски затвори и трудови лагери, настаняван е принудително за лечение в психиатрични клиники преди да бъде изпратен в Европа при размяна на затворници през 1976 г.

"Животът на руските шпиони, завърнали се в Москва, ще бъде кошмар. Някои от тях са прекарали 15 години в Америка и ще им бъде изключително трудно да се приспособят.

От охолен живот с истинска свобода те ще трябва да свикнат да живеят под постоянно наблюдение от руските тайни служби. Всяка тяхна стъпка ще бъде следена отблизо", смята Буковски.

"Когато са били арестувани от американците, вероятно са почувствали облекчение, че най-сетне излизат на светло. След което ги принуждават да се завърнат в Русия и да оставят удобния си западен живот.

Смятам, че най-трудно ще бъде на децата им. Децата биха ви простили, ако сте пияница или глупак, но не и ако сте ги лъгали. През целия си живот те са били лъгани.

Като тийнейджъри, свикнали с американския начин на живот, и като млади хора, Русия ще им се стори ад. За последен път бях там през март 2010 г. и не искам да се връщам.

Москва е като стара проститутка с много грим. Предполагам, че правителството ще ги пенсионира, отпускайки им малки пенсии, след което ще ги изпрати да живеят в някой отдалечен район.

Може да им намери спокойна работа. То ще иска от тях да си мълчат и да не се показват много", допълва Буковски.

Междувременно АФП съобщава, че децата на задържаните в САЩ руски шпиони също ще бъдат изпратени в Русия, за да се присъединят към своите родители.

В ефира на тв канала CBS генералният прокурор на САЩ Ерик Холдер заяви, че на децата, които са сметнати от властите за достатъчно зрели, за да вземат самостоятелно решение, е предложен избор да заминат или да останат. В качеството на „деца на шпионите” в делото фигурират 7 лица на възраст от 1 до 38 г. Повечето от тях са родени в САЩ.

Родителите им бяха депортирани и на 9 юли във Виена стана най-голямата от времето на Студената война размяна на шпиони. Десетте задържани в САЩ руски шпиони бяха разменени за четирима осъдени по-рано за шпионаж.

Списъкът с лицата за размяна е предложен от руска страна на Вашингтон. Задължително условие в сделката било присъствието на учения Игор Сутягин.

В обмена на „руски шпиони” са помилвани и изпратени в САЩ и бившите офицери на руските спецслужби Сергей Скрипал и Александър Запорожский както и ветеранът на руското разузнаване Генадий Василенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: шпионски скандал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами че те са шпиони, много добре са осъзнавали какви рискове поемат, като са ставали такива. Изобщо не ги съжалявайте.
5
13
 
38
 
! Отговори
kkk преди 13 години
ХОРАТА КОИТО НА ЗАПАД СА ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗРОТНИЦИ , ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ПОЧУСТВАЩ С ГОЛЯМ КЕФ , ДА РАБОТИШ НАЙ ДОЛНАТА РАБОТА ДОРИ ДА ВЪРШИШ РАБОТА НА СВОИТЕ КОЛЕГИ САМО ЗАЩОТО СИ ЕМИГРАНТ..
4
8
 
34
 
! Отговори
Фрунзе преди 13 години
Аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!!! Ubi bene ibi patria, деца мои...
3
21
 
54
 
! Отговори
! преди 13 години
Само един комунист може да продаде майка си и баща си! Хората които отиват на запад отиват за един по- добър живот! Там където можеш да кажеш каквото си пожелаеш без да се притесняваш, че ще свършиш в някоя дупка заради възгледите си! Само един *** комунист ще стои в жалката си дупка, умрял от глад и ще вика хвала на наште!
2
22
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От всички най мразя предатели като този западопоклонник, който така плюе родината си! За съжаление в България са много и ни излагат само в чужбина и са готови за пари и майка си и баща си да продадат.
1
23
 
57
 
! Отговори
!!??!! преди 13 години
Мдам. Много добро сравнение - "Москва е като стара *** с много грим"По-добре не бих могъл да го кажа!