Ад очаква завърналите се в Москва шпиони

Това твърди руският дисидент Владимир Буковски
11 юли 2010 19:40,
271
Ад очаква завърналите се в Москва шпиони
Снимка: БГНЕС

Руският дисидент, писател и защитник на човешките права Владимир Буковски твърди пред британския в. "Дейли Телеграф", че животът на десетте шпиони, които се завърнаха в Русия след размяната със САЩ, ще бъде кошмарен.

Самият Буковски е прекарал 12 години в руски затвори и трудови лагери, настаняван е принудително за лечение в психиатрични клиники преди да бъде изпратен в Европа при размяна на затворници през 1976 г.

"Животът на руските шпиони, завърнали се в Москва, ще бъде кошмар. Някои от тях са прекарали 15 години в Америка и ще им бъде изключително трудно да се приспособят.

От охолен живот с истинска свобода те ще трябва да свикнат да живеят под постоянно наблюдение от руските тайни служби. Всяка тяхна стъпка ще бъде следена отблизо", смята Буковски.

"Когато са били арестувани от американците, вероятно са почувствали облекчение, че най-сетне излизат на светло. След което ги принуждават да се завърнат в Русия и да оставят удобния си западен живот.

Смятам, че най-трудно ще бъде на децата им. Децата биха ви простили, ако сте пияница или глупак, но не и ако сте ги лъгали. През целия си живот те са били лъгани.

Като тийнейджъри, свикнали с американския начин на живот, и като млади хора, Русия ще им се стори ад. За последен път бях там през март 2010 г. и не искам да се връщам.

Москва е като стара проститутка с много грим. Предполагам, че правителството ще ги пенсионира, отпускайки им малки пенсии, след което ще ги изпрати да живеят в някой отдалечен район.

Може да им намери спокойна работа. То ще иска от тях да си мълчат и да не се показват много", допълва Буковски.

Междувременно АФП съобщава, че децата на задържаните в САЩ руски шпиони също ще бъдат изпратени в Русия, за да се присъединят към своите родители.

В ефира на тв канала CBS генералният прокурор на САЩ Ерик Холдер заяви, че на децата, които са сметнати от властите за достатъчно зрели, за да вземат самостоятелно решение, е предложен избор да заминат или да останат. В качеството на „деца на шпионите” в делото фигурират 7 лица на възраст от 1 до 38 г. Повечето от тях са родени в САЩ.

Родителите им бяха депортирани и на 9 юли във Виена стана най-голямата от времето на Студената война размяна на шпиони. Десетте задържани в САЩ руски шпиони бяха разменени за четирима осъдени по-рано за шпионаж.

Списъкът с лицата за размяна е предложен от руска страна на Вашингтон. Задължително условие в сделката било присъствието на учения Игор Сутягин.

В обмена на „руски шпиони” са помилвани и изпратени в САЩ и бившите офицери на руските спецслужби Сергей Скрипал и Александър Запорожский както и ветеранът на руското разузнаване Генадий Василенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: шпионски скандал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
33
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Медведев е виновен това е отмъщението на Обама!При посещението си в САЩ Медведев първо се е видял с Арнолд Шфарценегер след то е обиколил няколко технологичини предприятия направил си е акаунт в ТУИТЪР ,и чак тогава се е сетил да се срещне с Обама седмица след това арести на шпиони!САЩ нямат полза да залавят шпионите по-добре да ги наблюдават и маниполират така ,или иначе на тяхно място ще дойдат нови.
25
13
 
35
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Ми то бягането е личен избор. Като искаш бягай за да можеш да кажеш мнението си, но ще трябва да приемеш доста други неща. Никой не трябва да си прави илюзията, че като замуниш една утопия с друга ще постигне душевно равновесие. Проблемът е да намериш компромисният вариянт. Аз съм в хармония със себе си и ми харесва където и да съм, защото знам, че трябва да спазвам порядките там, където съм. Т.н демокрации бомбандираха Сърбия, окупираха Афганистан, Ирак и т.н. Това да не би да е честно!!??
24
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Твърдението, че между САЩ и Русия няма разлика не е вярно. Да и в САЩ и в Русия следят хората, но за разлика от Русия, в САЩ обикновените хора имат много по-добър живот, стандарта им е в пъти по-висок от този на руснаците, изключвам богаташи и олигарси, имат добро соц. осигуряване, децата им имат много възможности за стипендии, навсяъде има спортни и плувни центрове, за разлика от руснаците американците, особенно пенсионерите пътуват свободно по целия свят, а пенсиите на руснаците са малки.
23
17
 
39
 
! Отговори
redordead преди 13 години
искам, само да попитам феновете на *** - някой от вас, би ли живял с 500-700 долара заплата в един от най-скъпите градове в света? ако ви е толкова на сърцето мадъ раша, що не си биете камшика натам, да въртите свистоци на ***?
22
10
 
38
 
! Отговори
така така преди 13 години
прав си! газпром са номер 1 - само да те предупредя да не се чудиш есента като пак ти вдигнат сметките за парното, водата и т.н. кой пуска газта за България ;)
21
15
 
44
 
! Отговори
redordead преди 13 години
ми в Русия, средната заплата е 550 долара, а в щаттие е около 2500, ти какво, в Русия не си плащат сметки ли? Да не говорим, че *** бягат към щатите, а не те натам...
20
11
 
40
 
! Отговори
така така преди 13 години
Внимавай! те и тук те следят! чудил ли си се, дали дори когато не си си включил камерата на компютъра, някой все пак не те гледа през нея? американците вече отделят милиярди долари, за да следят такива, като теб по форумите...друга работа си нямат...
19
17
 
38
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тишина съветски гражданчета пишманци безсрамни!
18
10
 
35
 
! Отговори
norm преди 13 години
9,колко време живя в Щатите,че си запознат така подробно с порядките там.Май не си и в мечтите си прелитал океана,но иначе си всезнайко.
17
13
 
46
 
! Отговори
! преди 13 години
Не съм малък. За съжаление. И съм живял в утопия. ДОбре, че имах възможност да отида, да видя и да пипна така наречение "лош" свят, че да излезна от летаргията! По лошо от комунизма няма! И когато човек не може да каже нещо в собствената си родина а му се налага да избяга на запад за да си каже мнението е жалко! Това е смелост! Да! Предпочитам да избягам за да мога да кажа това което мисля! Не да стоя на стола и да си чопля носа!
16
13
 
38
 
! Отговори
lкл преди 13 години
как го изчисли че с 3-4 заплати си купуваш кола като си платиш наема и токове , ти остават пари за мизерно съществуване , не можеш и свястн цигари да си купиш ми свиваш тютюн, ако случайно излезнеш някъде да пиеш едно кафе ще е в Магдонлдс понеже е най-тънко .. Ще виждаш на отсрешната маса как родителите пресипват колата в бутилка на дете което не могло да си я изпие. Ако решиш да си вземеш кола ще е на изплащане..
15
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ни пробутвай работи от преди 30 години, в момента Москва е супер лъскав град, а Газпром е обявена за най печелившата компания в света т.е. тепърва тези милиарди, които печелят ще се влагат именно в Москва, а Америка, вече *** и латиносите са колкото белите, те са най новата латиноамериканска държава...особенно след като си сложиха африканец за президент
14
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мале и Ленин ли е бил на делото :))))Вижте какво, какво се делим все на западопоклонници и на русофили, ТЪПО Е! Аз съм благодарен на руснаците, за това, което са направили за нас, но да не ги мислим ВЕЛИКИТЕ сили, те си знаят, дайде да помислим за България! Как да се отървем от нарастващата ***, простотия и беднотия и да превърнем България в силна държава!
13
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много си заблуден малкия. Много години още ти трябват за да разбереш някои неща....дотогава, живей в утопия.
12
13
 
44
 
! Отговори
redordead преди 13 години
където и да живееш, те следят, така че, по-добре да живееш на лъскаво място, лъдето с 3-4 заплати си купуваш чисто нова кола, отколкото на място, където събираш 10 години за лада нива...
11
11
 
42
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
да ву кажа внимавайте какво пишете за САЩ по форумите че ЦРУ всичко знае и всичко следи , сгадата на американското посолство е по-голяма от министерския съвет на БГ и 6 етажа под земята. Може да влезете в посолството за виза и повече да не излезете като онзи студен кандидаствал за виза за бригада.
10
14
 
43
 
! Отговори
шпионин преди 13 години
хората са шпиони не предатели. ... Руснаци са и са работили за своята родина.... Докато шпионите на САЩ които са разменени 4 са руснаци т.е. предатели...
9
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали арестуваха един българин, че рисувал свастики!!!!!!!! и го тикнаха в затвора затова!В Ню Уорк стана това
8
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само ти така си мислиш! В САЩ всичко се записва от е-майлите, телефонни разговори и така нат. Там не не се позволява да се мисли! Изобщо не е по различно от Русия!А си написал черен *** в някой блог, а си арестуван на др ден, освен това те имат най мн агенции за следене на населението в целия свят!Освен ЦРУ и ФБР още няколко са.Единственото им предимство е, че еврейските милиардери са направили страната доста лъскава, но това не е повод да си продадеш зад...ника и да им слугуваш
7
9
 
44
 
! Отговори
2010 преди 13 години
Така,никъде не обичат предатели.