Политически натиск върху журналисти в Македония

Правителството на Груевски отрича обвиненията
30 юли 2010 10:28, Елка Василева
66
Политически натиск върху журналисти в Македония
Никола Груевски Снимка: БГНЕС

Не приемаме диктат от властта – така обясняват уволнението си част от групата македонски журналисти, които тези дни без мотиви бяха уволнени от мениджърите на телевизия Канал 5.

С половин черна страница в знак на протест и подкрепа към колегите си излизат днес печатните медии в Македония.

За натиска в телевизията първа проговори дългогодишната журналистка Весна Ковачевска Тръпчевска, която в открито писмо директно се обърна към македонския премиер Никола Груевски с обвинения срещу властта, пише на сайта си телевизия А1.

„Имаше ситуации, когато журналист отива на събитие, обкръжението на премиера научава каква е темата на въпросите, след това се обажда на ръководството на телевизията и шефът на медията нарежда този въпрос да не бъде задаван. Така е направен списъкът на неблагонадеждните журналисти.

Имаше ситуации, когато по интерфона чуваме как Мартин Протугер (началник на кабинета на Груевски) задава как определена тема да се обработва цяла седмица или дори и по-дълго. Нашето непослушание беше, че нямахме директен контакт или не искахме да имаме директен контакт с шефа на кабинета на премиера Мартин Протугер“, казва Весна Ковачевска Тръпчевска, бивш журналист в телевизия Канал 5.

За начините на натиск примери дават и по-млади журналисти. Наказвали ги, като им орязвали заплатите, когато отказвали да интервюират правителствени функционери, които без причина искали да бъдат включени в определени теми.

„Когато поставих този въпрос на една от планьорките в редакцията, завоалирано ми беше обяснено, че всъщност трябва да бъда за пример за всички в редакцията, че ако някой от високопоставените функционери поиска от нас да го включим в някоя тема, ние не бива да отказваме. И че всъщност моята глоба, с която се намаляваше заплатата ми, трябва да е пример за всички останали в редакцията“, казва Христена Антовска Йованчева, бивш журналист от Канал 5.

Правителството отрича всички обвинения, а от редакцията на Канал 5 заявиха, че журналистите не са били уволнени, а им е било предложено да напуснат по взаимно съгласие.

Допълнително в съобщението се казва, че „разбираме, че Ковачевска е самотна майка и ние поемаме пълната отговорност да се грижим за малолетното й дете, когато това й е трудно“.

Интерес към случая прояви посолството на САЩ в Скопие, където вчера се е състояла среща с уволнените журналисти. А че ситуацията в медиите е страшна, коментират и други журналисти.

„Аз бях в подобна ситуация, така че много добре ги разбирам. И аз си отидох от Канал 5, тогава нямах и подкрепа от колегите си в редакцията, но им се случи същото. Отиваха си един по един по същата причина и затова ги подкрепям, защото знам аз през какво преминах“, казва Ида Протугер от телевизия Алфа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
1
 
! Отговори
мјау преди 13 години
Вива ле Татарии
29
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Единственият начин за македонците да оцелеят и отрезвеят е доброволно да се присъединят към родината си България. Който пише минуси е предател към народа си.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
верно е. И ние БГ си го знаеме. Не можете да ни изненадате
27
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Мисля това лято да ида до Скопие и да купя един учебник по история на "македонски". После ще го публикувам във в. "Стършел" с оригиналният им правопис. Още сега се хващам на бас че тиража му ще се вдигне няколко пъти.
26
2
 
8
 
! Отговори
1234 преди 13 години
На тия смешници от бюрм измислиха ли им име на държавата ? Голям смях !!! Србежите така са им промили мозъците че не знаят какви са
25
8
 
1
 
! Отговори
mjau преди 13 години
Боко Борисов-мафиаш
24
2
 
5
 
! Отговори
данни 2007-ма преди 13 години
30 % от населението на Македония исповядва исляма.
23
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
??Абе с кви неща ви пълнат главите?Медиуми, турци, ДПС - некъв кошмар ви мъчи....Турците са станали по-принципни от всички европейци заедно - виж как се държат на международните търкания с Израел и Иран.А вие още "мостове взривявате" (това е от един виц, може и да не го знеш)
22
4
 
3
 
! Отговори
предложение преди 13 години
Една мини-атомна бомба в Скопие!
21
4
 
1
 
! Отговори
ЗНС-А.С. преди 13 години
do OK. От ДПС ? тва кога си го чел преди 2-3 години ли ? Или сега се е появило в ''македонските медии'' ? Бъркаш са маке , и айде не ми обяснявай ти на мене , нашия национален герой поне не е хомо , и държавата не ни е създадена като ваща още преди сътворението на света , нали така го изкарахте.Лошо много лошо за вас един ден ще се осъзнаете ама ще е късно :)
20
2
 
5
 
! Отговори
н преди 13 години
'МекедонJa' е 0,01% от 'цела Европа' и освен от тебе май не се знае в останалата част....
19
2
 
6
 
! Отговори
ЗНС - А.С. преди 13 години
Ок ли си мок ли си , тва къде си го прочел не знам ама не ти е вярна информацията , ама то няма и как да е вярна то след тая цензура на медиите в Западна България няма и от къде да знаеш мойто момче :)
18
2
 
12
 
! Отговори
Смешки преди 13 години
Главите им в облаците,пък гащите им изути!....Само претенции от тях.Хем не искат да са българи,хем крадат българска история,език,национални герои и фолклор.Хем албанските шиптъри са ги завзели отвътре,хем имат абсурдните претенции за Пирин...Сърбите са им изпили мозъците...
17
2
 
14
 
! Отговори
za 20 преди 13 години
ti shto pleshtish po tatarski be ***?
16
2
 
4
 
! Отговори
бг преди 13 години
RE: 15Сигурно си чел от родната преса дето се коментира по-горе :)Не четеш ли че ви промиват мозъците.Как можеш да кажеш на черното - бяло (т.е на *** - българин)А!?
15
2
 
4
 
! Отговори
бг преди 13 години
ти това на какъв език го прочете? Да си видял 'българин' да праби биваци?
14
3
 
12
 
! Отговори
До Маккуин преди 13 години
Тия във Франция са български граждани, но не са българи, а роми.а вие в македония не сте бъларски граждани, но сте чистокръвни ***.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не можеш ли да четеш - Тия со от Тетово .
12
3
 
16
 
! Отговори
Аз до МакКуин преди 13 години
Алоу бюрмаджийчето,Верно ли че на Санде Великиот баща му е от Пловдив?
11
3
 
18
 
! Отговори
бг преди 13 години
Тези дето ги гонят от Франция са толко българи колкото вие сте македонци :)