Догодина броят българите в Македония

Всеки щял да може да се самоопредели както желае
13 сеп 2010 13:07, Елка Василева
117
Догодина броят българите в Македония
Снимка: БГНЕС

При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи. От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник „Вечер“.

През последните години нарасна броят на македонските граждани, които по различни причини взеха българско гражданство.

„Чрез отворените въпроси всеки ще може да се самоопредели както желае. Ако искат да се самоопределят като българи, те ще могат да направят това. От общия брой ще зависи дали те ще бъдат отделени като самостоятелна етническа група“, каза Благица Новковска, директор на държавния институт за статистика.

Още по темата

Държавната комисия по преброяването в сътрудничество с държавния институт за статистика ще проведе от 1 до 15 април догодина преброяване на населението, което ще се наблюдава от Евростат.

Резултатите ще бъдат обявени през юни 2011 г. Съставът на комисията за преброяването ще е мултиетнически. С преброяването ще се установи колко наброяват всички етнически общности в Македония, пише изданието. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
21
 
34
 
! Отговори
Баба Хакерка преди 13 години
Пълни глупости Няма българи в Македония
21
9
 
34
 
! Отговори
PIRINEC преди 13 години
tova nikoga nqma da stane .. vse pak na prebroqvaneto shte se zapisvat vsichki lichni danni .. i pri edno samoopredelqne za Bulgarin ... SHTE IMA ZNACHITELEN NATIS VYRHU TQH !!!
20
11
 
34
 
! Отговори
Веско преди 13 години
И това преброяване налива вода в мелницата за разделянето на българи и македонци.
19
9
 
35
 
! Отговори
21 преди 13 години
Много е важно-графа българи ще има ли, или в графа "други" ще си вписват какви са. Бъдете сигурни-ако има графа българи(а още по-добре графата да е "македонски българи")-резултатът българи ще е срантително висок, а ако е в графа "други" -почти никой няма да се пише българин
18
9
 
37
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
до 18 Наистина, в Бесарабия никога не е било проблем, но това е защото просто България няма как да има териториални претенции към Молдова и бългрите не са заплаха. Аналогично с арменците в България. За Македония това да има примерно дори сами 4-500 000 самоопределящи се като "българи" е голям проблем, защото като сложим и албанците, ще се окаже, че "македонците" са по-малко от половината в страната
17
9
 
48
 
! Отговори
форк преди 13 години
Най-вероятно малко ще се самоопределят като българи. Поставете се на тяхно място. Ако са родени след 1945г. в главите им от малки им е наливано, че са "македонци", в училище половината история, която са учили е лъжлива, подрастващи са учили за лошите български "окупатори" и т.н. Какъвто и да си, като израстнеш в такава сърбоманска среда, шансовете да мразиш България са големи. А това е жалко, много жалко.Дано в Македония скоро осъзнаят, че България е единственият им истински съюзник!
16
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до номер 13-българите в бесерабия винаги са били признати за малцинство, и никога , в последните 20 години не са имали проблеми, при преброяването да се декларират като българи. Дори и техния брой е официално признат от молдовските и Украйниските власти.Виж- в Македония рискът е огромен-питам аз -ако някой българин от македония се декларира като българин-дали на другия ден няма да го арестуват!каква е гаранцията за тяхната сигурност. И да се чувстват българи-пак ще се пишат македонци
15
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в одесса има български кулгцент,всяка година там има събор на българите от цяла украина,молдова казахстан,русия.преди,понеже съм 1978 родена,в акта за раждане ми пиши,майка и баща-българи.
14
8
 
38
 
! Отговори
БГ преди 13 години
По принцип можеш да се самоопределиш както ти е кеф. Такъв е закона. Може и за антична тракийка наследница на Севт III да се самоопределиш.
13
8
 
36
 
! Отговори
До 13 преди 13 години
В Украйна няма признато българско малцинство ли ?
12
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
догодина като почнат да броят българите у нас,и без това *** ни ще се самоопределят като французи,може ли аз да се самоопределя като швейцарка?
11
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що не преброят българите в молдова и украина.там са колко един благоевград БАРАБАР със студентите.пове же съм от украина,мога да кажа,ЧЕ ТАМ ГОВОРЯТ ИМЕННО БЪЛГАРСКИ,ТРАДИЦИИТЕ СА ЗА ПАЗЕНИ,В УЧИЛИЩЕ СЕ ИЗУЧАВА БЪЛГАРСКИ,ЛИТЕРАТУРА,МУЗИКА,ПЕСНИ,ХОРА,ОБСОЛЮТНО ВСИЧКО.ДО КОЛКОТО СЪМ ВИДЯЛА И ЧУЛА,НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ,ОСОБЕННО СУДЕНТ ТУК НЕ ИСКА И ПОЧТИ НЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ.
10
8
 
43
 
! Отговори
аз преди 13 години
съдейки по факта, колко коли там са с БГ регистрация, никак не са малко. в Крива Паланка всички номера започват с КН
9
8
 
51
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
до 4. Населението им е 2 000 000. Ако 500 000 са Албанци, то познай другите 1 500 000 какви са, колкото и да не си го признават вътрешно знаят че няма какви други да са освен наши братя и сестри.
8
8
 
47
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 13 години
ПО ВРЕМЕ НА ПРЕБРОЯВАНЕТО В МАКЕДОНИЯ ЩЕ ИМА ЛИ НАБЛЮДАТЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ?
7
8
 
43
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Щокотлива тема.Някой вярва ли в достоверността на данните при преброяването ?
6
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочетете статията на Ванче Михайлов-"Като съм българин, не съм ли македонец"-лесно се намира с гугъл. Македонец това е българин от географската област македония. И да се декларират като българи, и да се декларират като македонци-няма разлика-българи са си!
5
8
 
39
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Във всяко стадо си има ***, включително и в българското за съжаление :)
4
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 200 000 ?
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
makedonzite sa i tako i ovako kadeto e po-udobno. triabvat li ni takiva "balgari"?