Догодина броят българите в Македония

Всеки щял да може да се самоопредели както желае
13 сеп 2010 13:07, Елка Василева
117
Догодина броят българите в Македония
Снимка: БГНЕС

При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи. От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник „Вечер“.

През последните години нарасна броят на македонските граждани, които по различни причини взеха българско гражданство.

„Чрез отворените въпроси всеки ще може да се самоопредели както желае. Ако искат да се самоопределят като българи, те ще могат да направят това. От общия брой ще зависи дали те ще бъдат отделени като самостоятелна етническа група“, каза Благица Новковска, директор на държавния институт за статистика.

Още по темата

Държавната комисия по преброяването в сътрудничество с държавния институт за статистика ще проведе от 1 до 15 април догодина преброяване на населението, което ще се наблюдава от Евростат.

Резултатите ще бъдат обявени през юни 2011 г. Съставът на комисията за преброяването ще е мултиетнически. С преброяването ще се установи колко наброяват всички етнически общности в Македония, пише изданието. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
34
 
! Отговори
35 преди 13 години
Приятел- доминиращият елемент са славяните. Българската нация се образява, като се смесват славяни и прабългари, и вероятно и траки. Прабългарите дават името на нацията, но основният елемент при това смесване са славяните.
41
10
 
35
 
! Отговори
дО Македонец преди 13 години
Здравей, неграмотно човече! Макоденците са били траки, траките са българи, така че както и да го гледаш, всички са били и са българи! Да живее древна и нова България, родина на траките, македоните и другите отколе живели по нашите земи близкородствени племена! Да живее България, дала плът, четмо и писмо на Славянския /Тракийския/ свят!
40
8
 
32
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Ако смеам да подпрашам за рецептурата ?Иако сметам дека броот е многу преувеличан ама сепак да си прашам . На тие 100 000 *** колку славани доааат и дали тогашните *** дошле со жени и деца?
39
10
 
34
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Makedoniq skoro 6te bade podelena mejdu Albaniq i Garciq.A te neka si govorqt,4e Samuil e tehen tsar,4e nie sme tatari,ili ako 6tat,4e lunata e makedonska.4udno mi e edno ne6to-za6to musulmanskite strani i ob6testva sa po-edinni ot hristiqnskite?Turskite zavladqvat balkanskite strani to4no zaradi tova razedinenie.Na6ata darjavica sa6to e razdelena po desetki na4ini,koeto otnovo q pravi mi6ena za porobvane,kakto v kraq na 14-ti vek.Ako ne se osaznaem skoro,moje otnovo da badem robi za 5 veka.
38
9
 
37
 
! Отговори
До 36 преди 13 години
Ей, ти, да не си ги броил поименно, та изкара българите на Исперих някакви си 30 000 човека? Много си неграмотен, да знаеш! Вземи малко да се ограмотиш и като го направиш, ще се червиш от това, което си написал! БЪЛГАРИТЕ са били огромен народ, 30 000 е била само тежката му конница, друже! Време е да затвориш учебниците, които си чел, когато са те приемали в комсомола! БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ЕДИН ОТ НАЙ-МНОГОБРОЙНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ! И СЕГА СМЕ МНОГО, НО СМЕ РАЗДЕЛЕНИ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ!
37
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БЮРМ няма ИНСТИТУТ за статистика, вземете проверете официалните наименования - там има ЗАВОД за статистика. А самата дума е достатъчно показателна...
36
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веско-то и в Македония име разделение между скопие и провинция-българска работа. И в Скопие не обичат пришълците от тяхната провинция. В Скопие също се дразнят, че техните студенти от южна македония също не се връщат по родните им места. Българи са си като нас
35
9
 
41
 
! Отговори
маке преди 13 години
От Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море живее един народ - народа на БЪЛГАРИТЕ !
34
9
 
36
 
! Отговори
35 преди 13 години
Глупости! Македонските славяни и куберовите прабългари се смесват, така, както аспаруховите прабългари и славяните се смесват-и така се образува българската нация. нещо повече-Аспарух е дошъл с 30 000 прабългари, а Кубер с 70 000. вие македонските българи сте по-големи българи, от българите в България. А Македония става част от България по времето на Крум, и до 1018година-по време на първата българска империя. По време на втората българска империя-македония пак е част от българия
33
9
 
32
 
! Отговори
Веско преди 13 години
У нас не съм забелязал някакво разделение на етнически признак между българите (изключвам Софиянци - селяни). Ти говориш за регионален, докато там ще се определят хиляда души като българи и веднага ще станат втора ръка хора, доколкото съм чувал от нашта пропаганда де. Останалите ще са "истинските" наследници на Александър.Пък какво да кажем ние гагаузите, деъ хич ни няма в списъка:(
32
19
 
34
 
! Отговори
Македонец преди 13 години
Македонците не могат да бъдат българи, защото никога не е имало движение на население от България към Македония. Едва през 30-те години на Х части от Македония са присъединени за няколко десетилетия към българската държава от кан Пресиян, но и тогава българското присъствие в Македония се е ограничавало само до администрацията областните управители и градоначалниците с техните дружини.
31
8
 
33
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Именка а не придавка , е македонецот во мене.
30
9
 
35
 
! Отговори
6677 преди 13 години
Ти македонски българин ли си
29
10
 
38
 
! Отговори
гого преди 13 години
Ми те всички са българи, освен албанята.
28
8
 
34
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Умриах од смех.
27
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елена Ристеска, най-голямата поп звезда на Р. Македония, е с българско самосъзнание, но няма как да го признае, защото ще подрони репутацията си. В тази държава да се признаеш за Българин е сериозен риск.
26
8
 
37
 
! Отговори
опа преди 13 години
Всички без шиптарите и ***.
25
9
 
38
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
фюРом и това ще фалшифицира. Много Българи ще се самоопределят, но проблемът е, че данните ще бъдат манипулирани.ГАРАНЦИЯ!
24
9
 
37
 
! Отговори
българи преди 13 години
а мнозинството граждани на Македония какви са етнически?
23
8
 
34
 
! Отговори
Добруджанец преди 13 години
Веско, абе то и нашето ще се отрази ужасно. Ще има голямо разделние и тук между българи и добруджанци (съптветно мизийци, тракийци, шопи...)