Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир

Лиу Сяобо излежава 11-годишна присъда, защото поиска демокрация
Обновена: 8 окт 2010 13:27 | 8 окт 2010 13:25,
44
Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир
Снимка: БГНЕС

Излежаващият 11-годишна присъда китайски дисидент Лиу Сяобо получава Нобеловата награда за мир за 2010 година.

Изборът на Нобеловия комитет в Осло със сигурност ще разгневи Пекин, който вече предупреди за последствията от отличаването на дисидента.

Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд заяви при обявяването на избора, че Лиу Сяобо е „най-яркият символ на борбата за спазване на човешките права в Китай“.

Преди официалното обявяване на лауреата председателя на Нобеловия комитет потвърди, че изборът ще предизвика противоречия. „Ще разберете, като чуете името му“, каза Ягланд на репортерите, отразяващи събитието.

При представянето на тазгодишния лауреат на наградата за мир Ягланд коментира, че заради новия си статут в света Китай „трябва да има нови отговорности“. Свободите, описани в китайската конституция, на практика били „значително свити за някои китайски граждани“.

Лиу Сяобо беше осъден на 11 години затвор миналата година заради написването на „Харта 08“, в която иска многопартийна демокрация и спазване на човешките права в Китай.

Външният министър на Китай предупреди миналия месец Нобеловия комитет да не избира Лиу за носител на наградата, защото ще наруши принципите на Нобел.

Пекин гледа на 54-годишния активист като на престъпник и обяви, че награждаването му би накърнило отношенията между Китай и Норвегия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Китайнобелови награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Направо съм потресен от долните коментари.Явно прекалено са ни дошли 45 години тоталитаризъм и 20 години промиване на мозъците от червено-жълтите медии.Жалко.
21
0
 
4
 
! Отговори
д-р Иванов преди 13 години
Наградата за мир се дава в Норвегия. Останалите 5-6 /физика,химия,медицина и физиология,икономика,литература...да не пропуснах нещо?/се дават в Швеция.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай днес е новия световен хегемон благодарения ,на това ,че там не минават номерата на юдео-масонските *** с така наречената (демократция),при която държавни предприятия се продават за 1 долар(гад зееви и бга балкан).. толерира се безнаказано *** престъпност и по улиците се развяват голи педераски *** и всичко това подкрепено и щедро подплатено с финикииски знаци от соровските отровни общества и hellзински комитети,чиито главна цел е унищожаване на християнските ценности.
19
3
 
10
 
! Отговори
Чан Кай /май?/ преди 13 години
Как пък светя оцеля някак си без китайска стока докъм 1975 г.?! Защитниците на великата китайска цивилизация ще се зарадват ли,ако някой им отреже интернета само защото може да прочетат нещо неприятно за него? Питайте германските работници в Рюселсхайм доколко примират от кеф,когато си губят работата заради китайчетата които дъмпингово бачкат от тъмно до мрак.
18
7
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
А ти защитнико на комунизма , да си чувал за многобройните жертви по строежите , и робоския труд за стотинки .....хайде скрйий се ама дълбоко под земята
17
4
 
12
 
! Отговори
Фред Астор преди 13 години
Американците са в паника,нищо не може да спре напредъка на Китай.Вече не им минават номерата с предизвикване на бунтове в Тибет и Синдзян автономен окръг.А юнака дисидент е по скоро бизнесмен,срещу 1 милион $ рискува да лежи 10години,заслужава си.Китай е вече втора икономика в света и то с БВП изчислен по методика която представя Китай в неблагоприятна светлина.Много специалисти са на мнение че по БВП създаден от реалната икономика Китай отдавна е номер 1.Ако Америка не ги спре сега ,след 7-15 год Китай ще бъде убедително номер 1.ДА учм китайски език ,това ще е езика на бизнеса а англииски ще говорят само слугите.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай не е просто друга държава. Китай е отделен свят, отделна цивилизация, Китай съществува като държава от 4000 години. Китай има своя култура и свои традиции и те не се влияят от западните държави и вземат от запада само това, което им е нужно. Западът се опитва да дезорганизира Китай и да ог отслаби, защото о вижда като заплаха за господството си, както вижда като заплаха ислямския свят, Русия и Индия.
15
1
 
11
 
! Отговори
liki преди 13 години
"че награждаването му би накърнило отношенията между Китай и Норвегия"между Китай и Швеция .
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако в Китай има демокрация, то Китай веднага ще се разпадне.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво, според теб ние сме роби и дай сега да рипнем всички да заврещим в един глас и да се тръшкаме и да ревеме от недоволство, да си разрушим държавата, да си подпалим къщите и да си потрошим колите за да настъпи демокрацията. Така ли предлагаш???????????? Така ли изглежда свободата, а синя медуза слузеста???????
12
7
 
3
 
! Отговори
.. преди 13 години
ужасно си прав!
11
7
 
5
 
! Отговори
отговор преди 13 години
Ти колко *** комунист си.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
haha nali sq si svoboden be mujki ? Imash zapadna kola na 30 godini qdesh zapadna harana GMO , Imash markovi drexi - ot turciq :)) pei surce
9
13
 
15
 
! Отговори
пфу преди 13 години
да ви имам и смешните комунистически коментарчета. Хора, които мечтата им е да са роби - е това са българите. А почитате титани на свободата като Левски и Ботев - направо егати куриоза!
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОЧАКВАМ КИТАЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ ГО ПРЕМЕСТИ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ НЕЗАБАВНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все едно на Петър Стоянов да я дадат. Къв принос има туй мумчье за световния мир ? Май никакъв.
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нобеловите награди отдавна са станали политиченски инструмент ....
5
7
 
32
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
И ние -искахме демокрация а то ко стана Анархия.смятайте в китай какво чудо ше е демокрациата
4
14
 
22
 
! Отговори
1 преди 13 години
Не дисидент а Китайски предател, защото той е такъв. Китай от векове се стреми към обединение, и с идването на комунизма в Китай, явно успяха. А предатели винаги ще има..
3
21
 
17
 
! Отговори
бончо преди 13 години
Скандинавските *** май ще духат супата.......