Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир

Лиу Сяобо излежава 11-годишна присъда, защото поиска демокрация
Обновена: 8 окт 2010 13:27 | 8 окт 2010 13:25,
44
Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир
Снимка: БГНЕС

Излежаващият 11-годишна присъда китайски дисидент Лиу Сяобо получава Нобеловата награда за мир за 2010 година.

Изборът на Нобеловия комитет в Осло със сигурност ще разгневи Пекин, който вече предупреди за последствията от отличаването на дисидента.

Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд заяви при обявяването на избора, че Лиу Сяобо е „най-яркият символ на борбата за спазване на човешките права в Китай“.

Преди официалното обявяване на лауреата председателя на Нобеловия комитет потвърди, че изборът ще предизвика противоречия. „Ще разберете, като чуете името му“, каза Ягланд на репортерите, отразяващи събитието.

При представянето на тазгодишния лауреат на наградата за мир Ягланд коментира, че заради новия си статут в света Китай „трябва да има нови отговорности“. Свободите, описани в китайската конституция, на практика били „значително свити за някои китайски граждани“.

Лиу Сяобо беше осъден на 11 години затвор миналата година заради написването на „Харта 08“, в която иска многопартийна демокрация и спазване на човешките права в Китай.

Външният министър на Китай предупреди миналия месец Нобеловия комитет да не избира Лиу за носител на наградата, защото ще наруши принципите на Нобел.

Пекин гледа на 54-годишния активист като на престъпник и обяви, че награждаването му би накърнило отношенията между Китай и Норвегия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Китайнобелови награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
21
 
20
 
! Отговори
Аналитик преди 13 години
Норвежците още веднъж доказаха, че не стават за нищо. Ако тия петролни лентяи си мислят, че държава с 1 300 000 000 население се управлява като норвегия, МНОГО СЕ ЛЪЖАТ.
1
5
 
41
 
! Отговори
Лин Бяо преди 13 години
Лошо! Ще спрат вноса на китайски гуменки в Норвегия и скандинавците ще умрат боси в снега.