Москва: Проектът "Набуко" няма перспектива

Руските очаквания са "Северен поток" и "Южен поток" да изпреварят "Набуко"
Обновена: 22 окт 2010 17:20 | 22 окт 2010 17:20, Елка Василева
34
Москва: Проектът "Набуко" няма перспектива
Игор Сечин /ляво/ и Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Проектът за газопровод „Набуко“, по който се планира да се транспортира газ от Каспийския регион за Европа, като се заобикаля Русия, няма никаква перспектива, е убеден руският вицепремиер Игор Сечин, пише РИА Новости.

Предвид оценките на туркменистанската страна и на европейските експерти, и на световните експерти, текущата конюнктура на газовия пазар ни позволява да кажем – и аз казвам това без сарказъм, „Набуко“ няма перспектива, заяви Сечин пред журналисти.

„Няма перспектива за реално увеличаване на обемите (транспортиран газ), което прави невъзможно искането за реализиране на проекта „Набуко“. За това можем да забравим до определен момент на ръст на икономиката“, смята руският вицепремиер.

Райнхард Мичек, управляващ директор на консорциума Nabucco Gas Pipeline International GmbH., създаден за реализацията на проекта „Набуко“, заяви миналата седмица, че консорциумът разчита да започне строителството на газопровода в 2012 г. и първият газ по него да тръгне през 2015 г. По думите му участниците в проекта очакват значителни обеми газ от Азербайджан, Туркменистан и Ирак за запълване на газопровода.

От своя страна Сечин отбеляза, че „през това време ще започне да действа „Северен поток“, ще има напредък по „Южен поток“. При това „Южен поток“ по думите му „ще има приоритет по отношение на сроковете, източниците на доставките“.

„Изводът е следният: „Набуко“ няма перспектива“, подчерта Сечин.

Проектът „Набуко“, оценяван на 7,9 милиарда евро, предвижда газ да се транспортира от Каспийския регион, заобикаляйки Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Дългият 3300 км газопровод е планиран за пренос на 31 милиарда куб. м газ годишно, което ще представлява под 5% от нуждите на ЕС от газ през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аха,май те радва това,а? Рязана бургия си ти май... Как ти е името? Фикрет?
32
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
*** future,ne ti minavat nomerata.
31
6
 
3
 
! Отговори
алоо Даскалеее преди 13 години
Има ли значение каква е граматиката. Да не съм на иСпит по бУлгарски Изик:))
30
4
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Футуре, не те разбрах. Не става дума за двойкаджийската ти граматика, а за това, харесва ли ти тази футура? Ако "да", обясни разбрано защо. А сега за Набуко. Такъв може и да има, ако Москва реши, че й е изгодно. Сериозно - там държат кранчетата. Руснаците много отдавна са сключили договори с Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан. Ние пък, за да сме независими от Русия, да внесем газ от Аляска или от Фолклендите (ако там разработят хипотетичните находища). Това е положението, sorry!
29
10
 
8
 
! Отговори
Future преди 13 години
*** и ги питай в Москва живеят ли спокойно..Чеченците просто им разказват играта.Чечения и Дагестан са втори афганистан за русия,с тази разлика че този път бойно поле е и Москва и другите големи градове на русия..Най-гоемия проблем за русия е арабизацията-радикализацията на 20-те милиона мюсюлмани на нейна територия,както и бързо нарастващият военен-икономически потенциал на Китай,който рано или късно ще предяви претенций към источен Сибир!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мине,не мине и хоп - по телевизията трупове на брадясали ***. А колко не ги показват по телевизията? За Ту-то си направих майтап,това да не са ти хамериканосите,да изтрепят 1 милион,защото ЦРУ се е объркало? Пък нали се сещаш,че може да има и балкански емират,Саудитска Арабия плаща като арабин.Ама знам ли,може да си *** и да се кефиш на разни емирати. Пък може и да си Атила...Хи-хи-хи!
27
4
 
7
 
! Отговори
Кавказ.ру преди 13 години
Е те колко пъти вече става го сравняват със земята тоя северен кавказ..И какво мине не мине време и хоп атентат я в метрото я някъде другаде..Спасение няма!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали се сещаш,че едно ТУ може да срине Кавказ с конвенционални бомби?
25
2
 
6
 
! Отговори
КОСМО-нафт преди 13 години
Русия доставя около 30% от газта на Европа.Другото го доставя Норвегия.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kade e niskoto kradlivo prasenze Lujo kva simpatiaga s taia debela chutora i opanatite mu ochichki tia dvamata na snimkata i te ne mi izglejdat mnogo chitavi i na toia Ruski narod mu e pisano da jivee v darjava upravliavana ot bandiagi Putin napravi malko dobro i tui beshe.
23
4
 
8
 
! Отговори
Europe преди 13 години
Просто последният коз от ръкава на джуджетата е този ГАЗ...Европа успеели да намери алтернатива на руския ГАЗ това би означавало само едно....The End Russia!
22
4
 
8
 
! Отговори
Кавказки емират преди 13 години
Проектът наречен Руска - федерация също няма перспектива!
21
2
 
8
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
какви американци все ви се привиждат на ***? явно още ви боли, треперите от страх, сънувате кошмари...
20
6
 
4
 
! Отговори
leko iznerven преди 13 години
както и платени роби на хамериканците и други "приятели"като гледам хората тук и на други форуми.....даже не им трябва да плащат доброволци много.....даже не е нужно да мислят прости треби да пускат подходящите коментарчета......нали зизле;)
19
4
 
9
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
безрезервни поклонници в България, които за благото на матушката продават и майките, и децата си
18
8
 
5
 
! Отговори
leko iznerven преди 13 години
жалкото дребно човече щракна с пръсти и реши проблема на родната АЕЦ:) иначе щахме да чакаме колко беше 6-8 месеца. зима+няма ток+няма износ=нема мъни=ГЛААААААДдали хамериканците ще направят нещо за нас ако недай се боже;) нема газ по набукото.реален руски газ срещу виртуален някакъв си от някаде си;)предпочитам някой който има интерес да съм добре за да печели отколкото друг които иска да печели на всяка цена
17
1
 
10
 
! Отговори
европеец преди 13 години
и ако само се "вържем" на южен поток, отново ще бъдем зависими до N-та степен
16
2
 
8
 
! Отговори
европеец преди 13 години
к`во друго да кажат за набуко, след като ги заобикаля, естествено, че ще кажат и ще направят всичко възможно да го провалят- това е!!!!
15
7
 
9
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
кой tочно е подлогата? или ако се навеждаш пред кремълските джуджета е братска дружба? путин е жалко дребно човече с големи комплекси, което щеше да бъде смешно, ако нямаше толкова безрезервни поклонници в България, които за благото на матушката продават и майките, и децата си
14
9
 
6
 
! Отговори
bg преди 13 години
do masonskoto 13----Vladimir Putin e nai-velikijat lider v suvremennata istorija na sveta.Neka da budem realisti,a ne gjauri-podlogi.