Москва: Проектът "Набуко" няма перспектива

Руските очаквания са "Северен поток" и "Южен поток" да изпреварят "Набуко"
Обновена: 22 окт 2010 17:20 | 22 окт 2010 17:20, Елка Василева
34
Москва: Проектът "Набуко" няма перспектива
Игор Сечин /ляво/ и Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Проектът за газопровод „Набуко“, по който се планира да се транспортира газ от Каспийския регион за Европа, като се заобикаля Русия, няма никаква перспектива, е убеден руският вицепремиер Игор Сечин, пише РИА Новости.

Предвид оценките на туркменистанската страна и на европейските експерти, и на световните експерти, текущата конюнктура на газовия пазар ни позволява да кажем – и аз казвам това без сарказъм, „Набуко“ няма перспектива, заяви Сечин пред журналисти.

„Няма перспектива за реално увеличаване на обемите (транспортиран газ), което прави невъзможно искането за реализиране на проекта „Набуко“. За това можем да забравим до определен момент на ръст на икономиката“, смята руският вицепремиер.

Райнхард Мичек, управляващ директор на консорциума Nabucco Gas Pipeline International GmbH., създаден за реализацията на проекта „Набуко“, заяви миналата седмица, че консорциумът разчита да започне строителството на газопровода в 2012 г. и първият газ по него да тръгне през 2015 г. По думите му участниците в проекта очакват значителни обеми газ от Азербайджан, Туркменистан и Ирак за запълване на газопровода.

От своя страна Сечин отбеляза, че „през това време ще започне да действа „Северен поток“, ще има напредък по „Южен поток“. При това „Южен поток“ по думите му „ще има приоритет по отношение на сроковете, източниците на доставките“.

„Изводът е следният: „Набуко“ няма перспектива“, подчерта Сечин.

Проектът „Набуко“, оценяван на 7,9 милиарда евро, предвижда газ да се транспортира от Каспийския регион, заобикаляйки Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Дългият 3300 км газопровод е планиран за пренос на 31 милиарда куб. м газ годишно, което ще представлява под 5% от нуждите на ЕС от газ през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
9
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
само изочна европа е изцяло зависима от руски газ. западна европа отдавна е диверзифицирала доставките си - норвегия има доста големи залежи от газ, както и северна африка. целта на набуко е да премахне вредния руски монопол върху енергетиката на държави, членки на ЕС и затова ще бъде построен. а путин да говори каквото си иска
12
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Da ima 14 Nabukovci,ama nito edno da ne minava prez Turcia,napuk na amerikancite i Osama Bin Laden.
11
9
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Da ima Nabuko,ama da minava prez centura na Moskva.
10
11
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Dano da nema Nabuko.
9
4
 
8
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Няма значение колко % от нуждите на Европа през 2020 ще е това. Важното е че България ще има втори източник, а не само един, който да диктува какво ще става. И Русия не е единственият източник на газ за Европа, и говорят така, защото виждат назряващата конкуренция, носеща проблеми за тях :)
8
8
 
12
 
! Отговори
русомраз преди 13 години
че малко ли са ти 5% от потреблението, то целият руски внос няма и 30%.От Русия зависят само *** руски губерни като България - белите хора в Европа никога няма да се оставят зависими от някакви руски диваци!
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май никой от Вас не прочете в ПРОЦЕНТОВО отношение какво количество ще се доставя до Европа през Набуко....едва под 5%!!!!!!Я сега вижте колко ще доставя Южен и Северен поток към Европа и после коментирахте дали и България има или няма нужда от Русия!!!!!Не защитавам никой, просто фактите говорят това.... цяла Европа е и ще е зависима от Русия!!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Руският вицепремиер може би има в предвид това,че частниците в проекта очакват ЗНАЧИТЕЛНИ обеми газ от ------,------ и ИРАК /Според него ползването на газ от Ирак може би е под въпрос за в бъдеще време/
5
1
 
8
 
! Отговори
Газопроводчик преди 13 години
Има как да няма, ще ни доставят топъл сгъстен въздух за ТЕЦ-овете.
4
16
 
7
 
! Отговори
преди 1 час преди 13 години
То и проектът Путин & Медведев не е перспективен, ама си го крепите във вашия край.
3
11
 
6
 
! Отговори
boza преди 13 години
to nie mai njamame polza ni ot Nabuko ,ni ot Severen ,ni ot Yuzhen ,ni ot ......,za nas vse ste ostane da go du......me .
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много си прав.
1
18
 
20
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Е, как ще има, нали заобикаля Русия, няма далавера, няма да можете да "диктувате" положението....как ще има песпектива...