НАТО запазва тактическите ядрени арсенали

Ръководителите на северноатлантическия пакт ще се срещнат в Лисабон
Обновена: 7 ное 2010 10:12 | 7 ное 2010 08:14,
54
НАТО запазва тактическите ядрени арсенали
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Снимка: БГНЕС

Ръководителите на НАТО едва ли ще се съгласят да намалят тактическите ядрени арсенали на пакта по време на срещата си по-късно този месец, заявиха представители по отбраната.

Ръководителите се срещат в Лисабон на 19-20 ноември, за да набележат бъдещето на 61-годишния алианс. Руският президент Дмитрий Медведев също ще присъства на преговорите, които се очаква да засегнат ракетната отбрана.

Ядреният арсенал в Европа остава източник на напрежение с Русия и вътре в НАТО – Германия, Полша и Швеция призовават за по-голям ангажимент от страна на пакта за ядрено разоръжаване, на което се противопоставят Франция и САЩ.

По всяка вероятност обаче няма да стане дума за американските ядрени оръжия в Европа, първоначално предназначени да въздържат руско нахлуване, според представители по отбраната.

"Докато светът е ядрен, (НАТО) трябва да задържи ядрените си оръжия", заяви на конференция по сигурността в Халифакс, Канада, Стивън Абрайъл, върховен главнокомандващ, за трансформиране на пакта.

Канадският министър на отбраната Питър Макей заяви по-рано пред всекидневника Globe and Mail: "Мисля, че е малко вероятно да станем свидетели движението за неразпространение да набере скорост, докато не е налице желание и от двете страни".

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Майкъл Флорной междувременно отбеляза, че нов Договор за съкращаване на стратегическите оръжия, договорен по-рано тази година, ограничава Русия и САЩ до максимум 1500 разположени бойни глави всяка, съкращение с около 30% от тавана, установен през 2002.

Същевременно през април държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, изглежда, изключи ранно изтегляне на около 240 американски ядрени оръжия, разположени в натовските държави Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция – оръжия, които ще бъдат транспортирани от бомбардировач.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
15
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
Честит ни празник другари!!!93 години от НАЙ ВЕЛИКОТО ТВОРЕНИЕ на ЧОВЕЧЕСТВОТО-Великата Октомврииска Социлистическа Революция!!! СМЪРТ за САЩ,смърт за НАТО!!!!