Жената на Бут: Виктор беше предаден от Русия

САЩ правят каквото си искат в цял свят, твърди още Алла Бут
Обновена: 18 ное 2010 14:34 | 17 ное 2010 11:05, Елка Василева
5
Жената на Бут: Виктор беше предаден от Русия
Снимка: БГНЕС

Руският гражданин Виктор Бут, който беше екстрадиран от Тайланд в САЩ в понеделник по обвинение в търговия с оръжие, е откаран в следствения арест в Ню Йорк.

Възможно е още през следващите часове да бъде изправен пред федералния съд на южния окръг на Ню Йорк, съобщи РИА Новости.

Арестът, в който се намира известният като търговеца на смърт Бут, е наричан затвор за интелигенти. В списъка на известните обитатели на този арест са „мошеникът на века“ Бърнард Мадоф, организаторът на неуспешния опит за атентат на Таймс скуеър Фейсал Шахзад, босът на мафиотски клан Гамбино Джон Готи, пише NEWSru.

Засега руските журналисти не могат да влязат във връзка с Бут, но затова пък неговата съпруга активно коментира случващото се.

Още по темата

Според Алла Бут нейният съпруг има пълното морално право да отмъсти на изоставилата го Русия, като издаде на американците тайните, които знае.

Тя определи екстрадирането на мъжа й в САЩ като провал на руската външна политика.

„Екстрадицията показа, че Русия в този регион не играе никаква роля, че САЩ са по-силни, САЩ правят каквото си искат по цял свят. Смятам, че Виктор просто беше предаден, продаден, обменен – каквото искате, но с него постъпиха не така, както трябва да се постъпва с руски гражданин. Мисля, че всички руски граждани трябва да знаят, че в тежки ситуации не могат да разчитат на помощ от своята държава“, заяви Алла Бут за „Комерсант“.

Според нея Русия е имала шанс да размени Виктор Бут за сваления при преврат и задочно осъден за злоупотреби бивш премиер на Тайланд Таксин Шинаватра, който през тази пролет намери убежище в Русия.

„Е, щом Виктор се е оказал по-нужен на американците, отколкото на своята страна, сега нека да прави всичко, което искат те от него, за да оцелее“, казва Алла Бут.

Дали това означава, че Виктор Бут, който беше преследван от американските власти за незаконна търговия с оръжие в страни от Африка, при подозрения, че чрез него тя е била извършвана от руските власти, сега е готов да даде показания, засега не е ясно.

Но повдигнатите му в САЩ обвинения го заплашват с доживотен затвор, който той може да избегне само ако сътрудничи на властите.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули заяви, че при екстрадирането на Бут САЩ действат в рамките на международното право и са убедени, че тази история няма да повлияе на отношенията с Русия.

От своя страна руското външно министерство обвини американците в оказване на безпрецедентен политически натиск върху правителството и съдебните власти в Тайланд. „Цялата тази история е образец за въпиеща несправедливост“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Алла БутСергей Лавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
...... преди 13 години
!!!!!!!!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Патицата се опитва да оправдае това, което е неизбежно - Бут в момента е най-информирания човек в оръжейния бизнес и като бивш кадър на ГРУ е сладка плячка за ЦРУ. Ще го изстискат като лимон. Пък и ЦРУ има да му отмъщава заради стари сметки от 95-та :)
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и все пак