Безредици в Швейцария заради депортирането на чужденци с присъди

52,9% подкрепиха екстрадирането на чужденци, извършили престъпления
Обновена: 29 ное 2010 15:16 | 29 ное 2010 15:15,
38
Безредици в Швейцария заради депортирането на чужденци с присъди
Снимка: БГНЕС

Безредици избухнаха в няколко града в Швейцария, след като станаха известни резултатите от референдума, на който швейцарците трябваше да гласуват „за“ или „против“ екстрадирането на чужденци, извършили престъпление.

На вота в неделя 52,9% от швейцарците подкрепиха закон, според който чужденци, срещу които има издадена присъда, ще бъдат автоматично депортирани от страната.

Сега парламентът трябва да изработи списъка с престъпления, за които ще важи законът, затова влизането му в сила може да стане факт едва след пет години.

След края на гласуването в много градове на Швейцария имаше протести срещу новия закон.

В Берн и Цюрих късно вечерта се стигна до безредици, в които полицията се намеси с гумени патрони и сълзотворен газ.

Гневът се насочи срещу офиси на Швейцарската народна партия – крайнодесните са инициатори на закона и референдума.

Повечето швейцарски медии определят резултата от вота като израз на несигурността на обществото, което е изправено пред много бърза промяна.

Андреас Ауер, професор по публично право в университета в Цюрих, смята, че от много отдавна в швейцарското общество има настроение срещу чужденците.

„От повече от 30 години има инициативи, насочени срещу чужденците, които досега бяха отклонявани, но сега една успя да пробие“, коментира професорът.

Според юристи Европейският съд за правата на човека в Страсбург може да определи закона като нарушаващ Европейската конвенция за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Швейцариядепортиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
14
 
! Отговори
генади преди 13 години
"В Берн и Цюрих късно вечерта се стигна до безредици, в които полицията се намеси с гумени патрони и сълзотворен газ. "- Били са АНТИФА, разни организацийки за защита на емигрантите и педерастите.... Воините на Израел са се активизирали...Умират от яд ***, че европейците почват да се събуждат и да прочистватглавите си от всичките тия либерало-левичарско-марксистки /***/ ***
16
2
 
11
 
! Отговори
nabludatel преди 13 години
Браво така трябва да е браво това е държава преди години не клекнаха на ***утите и не върнаха една стотинка от нацисткото злато сега взеха мерки пак предварително така трябва да е
15
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 13 години
НИКАКВА ЕКСТРАДАЦИЯ -СМЪРТ
14
1
 
13
 
! Отговори
F-Luzern преди 13 години
bravo taka i trqbva, ima dosta Albancui tuk ,koito zaslujavat da si se vurnat v ciganskata si durjava..:)
13
1
 
9
 
! Отговори
Константин преди 13 години
Ти пък за какво чакаш Цветанов да ти оправи живота?Глава на раменете нямаш ли?Що не вземете да си избиете от главите,че някой друг трябва да ви бърше насраните г*зове.Никой политик не може да оправи някоя страна-той може само да помогне или затрудни гражданското общество да си свърши работата.Все Цветанов е виновен.Ама да седите у вас и да чакате наготово,някой с власт да ви плати сметките,да ви отгледа децата-това го можете.На калпав водолаз,водораслите му пречат.
12
0
 
15
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Ако във всички държави се постъпи по същия начин - ще настъпи един истински ХЕЛУИН на немилите и недрагите ---- Идеята е добра, но въвеждането й ще стане много мудно
11
1
 
23
 
! Отговори
gtf преди 13 години
тая конвенция си я заврете ****. Във все повече нормални бели страни ще се проявяват националистически настроения и изяви. Като неможеш да се впишеш в дадено общество, да спазваш нормите и законите му - нямаш място в него.
10
0
 
3
 
! Отговори
Gotin преди 13 години
JALKO 6TE NI VURNAT MA***LITE DAO NE SE USETAT I DRUGITE DURJAVI 4E TOGAVA 6TE VIDIM ZOR
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не я разбирам тая дума демокрация. Уж 52% гласували "За", т.е. това е ВОЛЯТА НА НАРОДА (демо кратос), а пък щели да го обявят за нередовен заради някаква конвенция.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я се виж ти бе ***!Изяж се от яд, ха ха ха.Швейцарците са наред, а ти бъхти в ***!
7
9
 
6
 
! Отговори
НЕКА! преди 13 години
...разградиха ли ви дворчето швейцарци? Елате на психоложки курс за преодоляване попадането в състояние на бедност, като нас. Ще карате 6-а употреба коли или ще треперите над фирмените всеки ден да не Ви убият на улицата, ще ядете *** (химия) и отрови от магазините, от които по пет дни ще Ви реже стомаха после. Като знам и колко българки що народ оправиха само и само да живеят там. Хак да Ви е сега. Ама споко-все някак ще преживеете... Яко дупе, яко работи...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За себе си швейцарците са прави, но за нас тяхното решение не носи полза - лишава ни от възможността да се отървем поне от една част от нашите ***. Тъкмо плъзнаха по света ...
5
1
 
20
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Европейска конвенция зя правата на .... престъпника .ХА ХА
4
3
 
11
 
! Отговори
Ksenon преди 13 години
Швейцария се бунтува против закон ощетяващ престъпниците???А ние чакаме министър Цветанов да подобри нещо в жалкия ни живот?...Явно парите са наи-голямата власт, всичко друго са празни приказки.
3
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 13 години
Апсолютно. Напоследък правозащитни организации защитават предимно престъпници. Това само стимулира престъпленията. Май правозащитниците повече нарушават човешките права
2
0
 
25
 
! Отговори
И.Семов преди 13 години
Напълно съгласен съм с прокарания закон,дори мисля,че 5 г. е прекалено дълъг период да влезе в сила.Тази фалшива "демокрация",която дава права на престъпниците,а в същото време оставя напълно беззащитни гражданите трябваше да получи урок.Живея в западна Европа вече 10 г. и имам лични впечатления по въпроса.ВСИЧКИ държави в Европа трябва да приемат подобни закони..
1
0
 
29
 
! Отговори
Константин преди 13 години
Какви права на човека,какви 5 лева?И при нас трябва да се прокара такъв закон.Щом чрез действията си са навредили на правата на други хора,много ясно че ще ги екстрадират.