Белгийците небръснати – нямат си правителство

Цели 209 дни след изборите Белгия още няма нов кабинет
Обновена: 13 яну 2011 14:19 | 12 яну 2011 11:45, Елка Василева
33
Белгийците небръснати – нямат си правителство
Ин Льотерм. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Популярният белгийски актьор Бенуа Поелвоорде призова мъжете в Белгия в знак на протест срещу „безвластието“ в страната да не се бръснат, докато не бъде сформирано новото федерално правителство, съобщиха белгийските медии.

Белгия стана в събота европейски рекордьор по продължителност на политическа криза.

На 8 януари се навършиха 209 дни от провеждането на предсрочните парламентарни избори. Но франкофоните и нидерландскоезичните политици и до момента не могат да сформират новото правителство предвид разногласията помежду си.

Преди това съставянето на кабинет беше отнело най-много време в Холандия, където през 1977 г. сформирането на правителство стана 208 дни след изборите.

Белгия можеше да стане „рекордьор“ още през 2007 г., но тогава новият кабинет се появи след 197 дни преговори.

Световният рекорд по продължителност на процеса на създаване на правителство засега твърдо се държи от Ирак – през 2009 г. за тази цел бяха нужни 289 дни, пише РИА Новости.

Редица медии определиха създалата се вътрешнополитическа ситуация в Белгия като пълна безизходица.

В условията на криза продължава работа кабинетът на Ив Льотерм, чиято оставка стана повод за провеждането на изборите за парламент през юни 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: БелгияИв Льотерм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама защо си нямат правителство? нямат кандидати за власт ли? у нас - бол ! да им препратим !
31
0
 
5
 
! Отговори
SDS преди 13 години
А ние като имаме правителство-цъфнахме и вързахме!
30
1
 
8
 
! Отговори
Joe преди 13 години
Ами да се разпада, като е фалшиво създадена. И краля да си ходи в историята, там където му е мястото.
29
1
 
3
 
! Отговори
ехе преди 13 години
Братя европейци,братя белгийци ми кът ще да е тъй па ние по братски ше ви харижим наш Бойче.Управленец за чудо и приказ,цар на съръсътътъ,нищоправенето и нищоговоренето.Принца от Банкя ще ви завладее с харизмазата си и само за половин година ще ви остави без държавен резерв,но пък за какволи ви е имате си Бойче.Ще ви напечата винетки и ще оставиу депутатите ви да си кадруват по балкански.Аре елате си земайте пък после ний ша му мислим.
28
4
 
5
 
! Отговори
Николай Х преди 13 години
Президента на Европа е от Белгия и се казва Херман ван Ромпуй и има харизмата на мокър ***. То Белгия изобщо може ли да се нарече държава или зелева ливада.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
'Цели 209 дни след изборите Белгия още няма нов кабинет'- Щастливци!
26
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Приятелю, съгласен сън. Бюрокрацията им е тотална, бавна, мудна - съгласен. Но какво общо има правителството и политическата криза с цветнокожите!?
25
0
 
4
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Отговорът е в понятието "държавен служител". Нямам преки впечатления от белгийските,но доста живях в Германия и често имах ща, не ща срещи с германските им колеги. Там,а така е и другаде,да се докопаш до такава служба значи дълга и сигурна работа с всички привилегии чак до пенсия. Този който знае,че няма да бъде сменен след първите избори има стимул да работи добре за да си пази мястото.Затова и едно правителство не е най-важното там,където само служи на избирателите,а не на джоба си.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами нормално е все пак Белгия не е суверенна държава. Това е пример за останалите членки на ЕС - трябва да свикват с това да нямат собствено правителство :) И балгария общо взето е така
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"HAHAHA q mi kaji kakvo iznasq bulgariq ? I kakvo vnasq ? Q mi kaji edna svetovna BULGARSKA marka ? "*** и крадци на банкомати. И износа е на много добро ниво, според Дянков!
22
1
 
3
 
! Отговори
Do:живот на кредит преди 13 години
HAHAHA q mi kaji kakvo iznasq bulgariq ? I kakvo vnasq ? Q mi kaji edna svetovna BULGARSKA marka ?
21
3
 
2
 
! Отговори
Bibitko преди 13 години
pratete im Bibitko da gi opravi v ustataaa
20
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 13 години
ОК, прав си. Но *** в БГ са същия проблем, както и чернокожите и арабите в Белгия. И пак логичния въпрос - без правителство и с етнически проблем, коя държава е по-добре - България или Белгия?
19
3
 
7
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Мосю,да беше разказал и колко араби и тъмнокожи сънародници си имат местните белгийци. Кой точно им плаща социалните помощи,дали един от потърпевшите не си бил и ти? Аз бих казал,че по-добре е да не вземаме точно Белгия за пример,и нашите *** ни стигат.
18
2
 
22
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Хора, стига глупости. Това, че нямат правителство нищо не значи. Живея в Белгия и коментирах тази криза с белгийци. Казаха ми, че това не е нещо необикновено за Белгия. Просто самият апарат работи безпогрешно, защото при всяка смяна на правителство не се сменят изцяло и служителите по държавни институции. Какво от това като няма правителство, при положение, че всичко работи безотказно? В много държави има правителство, но не върви работата... Не ги мислете белгийците, екстра са си те
17
1
 
12
 
! Отговори
lisygera преди 13 години
Сега е време да я окупираме...
16
0
 
9
 
! Отговори
белгиец преди 13 години
Ее, ти си от бг елита, щом си стигнал да работиш там - говорим за НАРОДА. Виж в едно белгийско село как са измели пред къщите и в едно българско ***, а всички в кръчмата - ето това ще ти издаде разликата.Ти си бил просто ентусиазиран от благата среда и старите кучета са те приземили.А социализмът е само следствие - вирее само при колективистичните рзвейпрахльовци.
15
10
 
9
 
! Отговори
до №3-mery преди 13 години
Всички българи ще сме вечно благодарни на девер ти,че ни отвори очите...Защо не вземеш и ти да се окопаеш с него някъде и да ни отърваш от своите простотии :)) Аман от родоотстъпници които робуват на чужди господари а в България се държат като наставници.И добро и зло е било и пак ще бъде,но българите ще се справят и без нереализирали се в България "доброжелатели" Като искате Белгия-прав ви път,но само без съвети към истинските българи...
14
8
 
16
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ЖЕНИТЕ ИМ ДА СТАЧКУВАТ КАТО СИ БРЪСНАТ *** ХЕМ ЩЕ БЪДЕ ПО ХИГИЕНИЧНО
13
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
Супер! Белгийците ще се превърнат в талибани.