Мубарак, иди си – крещят 2 милиона в Кайро

САЩ: Мубарак да предаде властта на армията
Обновена: 1 фев 2011 16:43 | 1 фев 2011 16:33, Елка Василева
41
Мубарак, иди си – крещят 2 милиона в Кайро
Площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА

Два милиона египтяни са се събрали на площад Тахрир и в центъра на Кайро, предаде телевизия „Ал Джазира“. Хората скандират: „Отивай си, отивай си, отивай си!“

В града се носят слухове, че президентът Хосни Мубарак вече се е отказал от властта, но тази информация не е официално потвърдена.

Муатаз Салахидин от щаба на опозицията съобщи в пряк ефир за създаване на национална коалиция за промени, която по думите му ще запълни политическия вакуум в случай на падане на режима на Хосни Мубарак.

В коалицията влизат най-старата в страната партия „Вафд“, Национално обединение за промени, Демфронт, демократичното движение „Кифая“ и „Мюсюлмански братя“.

За основни цели са обявени приемане на нова конституция и създаване на национално правителство, пише ИТАР-ТАСС.

Лидерът на египетската опозиция, бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей призова във вторник президента на страната Хосни Мубарак да подаде оставка и да напусне обхванатата от безредици страна, за да бъде избегнато кръвопролитие, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия „Ал Арабия“.

В големите градове на Египет и по-специално Кайро и Александрия във вторник се провежда „поход на милионите“ – най-голямата акция на опозицията с искане за оттегляне на президента на Мубарак от власт.

Ел Барадей, който пое функциите на опозиционен лидер, заяви във вторник, че преговори на протестиращите с властите могат да започнат само след като президентът напусне поста си.

„Диалогът е възможен, но само след като бъдат изпълнени исканията на народа, главното от което е оставка на президента Мубарак“, цитира агенцията думите на Ел Барадей.

Бившият директор на МААЕ изрази надежда, че борбата на египтяните за права ще премине без кръвопролитие.

„Първото, което е нужно за целта, е президентът Мубарак да си замине. Ако президентът Мубарак си отиде, всичко ще се развива в правилната посока“, каза лидерът на египетската опозиция, пише РИА Новости.

Засилва се усещането, че промените в Египет са неизбежни: много бързо и то много неща се случиха, предаде кореспондентът на ВВС в Кайро.

Още по темата

В момента в страната няма интернет, а мобилните връзки са ограничени.

Компанията Google пусна система, която дава възможност на египтяните да публикуват съобщения в Twitter по телефона, като за целта трябва да бъде избран определен номер и да бъде оставено гласово съобщение.

Междувременно в Египет пристигна американският специален представител, бивш посланик в Кайро и бивш американски посредник за Косово Франк Уизнър, който планира да се срещне с президента Мубарак.

САЩ смятат, че Хосни Мубарак трябва да напусне поста си и да предаде властта на армията, която да поддържа реда до провеждането на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2 милиона ? Че те три милиона и половина са бездомните в Кайро.
15
4
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Истината е следната западните разузнавателни служби създават и спонсорират исламистки терористични организации и после ги използват ,като оправдание за античовешките им грабителски войни в близкия изток и налагането на полицейщина в европа и сащ.Това е тактиката на новият световен ред създава се проблем ,после лидерите на западния свят излизат с "решение" и постигат целите си.Това се нарича още Хегелова диалектика!
14
2
 
9
 
! Отговори
15 преди 13 години
Нормално. Че Ал кайда и Бен Ладен от кой бяха създадени :). Кой обучаваше муджехидини (свещенни войни), че да трепят руснаци. Нали самите те реват, че навремето ги обучавали, а сега като няма рашъни трепят хамериканци :)
13
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Мириканците си играят с огъня - какво ще стане, ако армията изпусне контрола и ислямистите вземат властта?
12
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 1 - За тази цел има и други начини / справка коментар 5 /
11
0
 
4
 
! Отговори
9 преди 13 години
Да, напълно си прав. Тези тенденции в Египет са от десетина години, а в последните пет доста се радикализират. Но това е резултат от въвиждането на американските ценности. Преди пет-шест години ислямът беше доста либерален, но от тогава нещата се натягат. Преди нямаше проблем да видиш мюсулманка без забрадка или в по-нормални дрехи, сега вече това е невъзможно. Лошото е, че тази страна е мултинационална и ако мюсулманите вземат превес ще стане страшно.
10
1
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
"Ислямското братство" е проект на английското разузнаване,именно англо-американската терористична *** спонсорира и подкрепя исламистки фанатици виж Алкайда!
9
1
 
8
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ей, големи разбирачи! САЩ докараха на власт Мобарак и той е един от най-големите им подръжници. В случая целта на братята хамериканци и тихо-мълком да го подменят с друг техен човек, защото просто за 30 г. управление в интерес на хамериканците хората в Египет живеят доста мизерно.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са ли мюсулманските братя най - подкрепяните и с най - големи шансове да вземат властта? Освен това гледам, че Иран пускат призиви, че Мубарак трябва да си ходи, а САЩ мълчат
7
5
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
сащ майстори на манипулациите и дестабилизациите на суверени и независими държави!
6
4
 
18
 
! Отговори
dd преди 13 години
Браво на Египет! Да живее Революцията!Богаташите най-много от това се плашат от гнева на народа.Защото когато гилотината почне да играе - спасение няма.
5
0
 
5
 
! Отговори
ЧОПЪР преди 13 години
ЕЛ БАРАДЕЙ, Н КОЯ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ПАРТИИ Е ЧЛЕН ИЛИ РЪКОВОДИТЕЛ? ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ ДЪЛГАТА РЪКА НА САЩ Е ПАК ЗАМЕСЕНА В АРАБСКИЯ СВЯТ.А МЮСЮЛМАНСКИТЕ БРАТЯ ИМАТ НАЙ-МНОГО ПРИВЪРЖЕНИЦИ.ИРАН ГИ ПОДКРЕПЯ.ИМА ВРЕМЕ ,ЗА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СЕ РОДИ-ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ НОВА 30-НА ДИКТАТУРА.
4
6
 
16
 
! Отговори
до "ех" преди 13 години
Ти да не мислиш, че като ги "превземат" САЩ - там ще стане като 42-и щат?Не - ще ги използват за бунище за ядрени отпадъци, ще ги насъскват да се бият едни с други, та да могат да им продават оръжие и ще им пускат от време на време по някоя болест за да си пробват новите "лекарства". А...и ще точат евтин петрол, понеже са подпомогнали "революцията". Единствената що-годе развита африканска държава ще си такова таковата. Вземи се събуди.
3
18
 
17
 
! Отговори
ех преди 13 години
кога ли САЩ ще ни превземат и нас,стигат ни толкова комунисти и техните гербави мутри
2
3
 
32
 
! Отговори
новия ред преди 13 години
бил съм на този площадЦифрата е силно преувеличена разбира се. Дори Червения площад или Тянънмън не могат да съберат 1 милион човека, пък камо ли 2 милиона. Вече почвам да вярвам на това, което се говори - че американците (или по-скоро масонско-илюминатските среди) са подготвяли дълго този "преврат". Ел Барадей изненадващо се отказа от председателството на МААЕ преди повече от година и всички се чудеха какво ще прави. Да не забравяме, че му дадоха даже Нобелова награда за мир...като Обама;)
1
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честито на САЩ превзеха още една държава....поне този път не избиха милиони невинни както в ИРАК!!!!!