Десетки хиляди протестират и в Йемен

Искането е за оставка на президента Аби Абдула Салех
Обновена: 3 фев 2011 11:54 | 3 фев 2011 11:54, Елка Василева
29
Десетки хиляди протестират и в Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетки хиляди души протестират в столицата на Йемен – Сана, предаде АФП. Сред тях има както противници, така и привърженици на властите.

Масовите антиправителствени акции в Йемен започнаха на 27 януари. Те избухнаха след вълненията в Тунис и Египет.

Хиляди се включват в протестите с искане за оставка на президента Али Абдула Самех, който е начело на страната повече от 30 години.

На 2 февруари Абдула Салех фактически се съгласи с исканията на демонстрантите, отказвайки да се кандидатира за следващите президентски избори.

Освен това държавният глава заяви, че не се кани да предава властта на сина си, както и обеща да върне ограничението за броя президентски мандати.

Следващите избори за държавен глава в страната ще се състоят през 2013 г.

Абдула Салех дойде на власт в Йемен през 1978 г., пише Lenta.ru. Йемен е една от най-бедните страни в арабския свят.

Безработицата е 35 процента, а доходите на 40% от населението не надвишават два долара на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЙеменАли Абдула Салех
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
..... преди 13 години
Дайте всички заедно да станем единни и ние да излезем на протест както Египет, Йемен, Гърция. Ние можеби сме единствените които неможем да се протинопоставим срещу наще управници които си пълнят джобовете за сметка на народа.
25
0
 
6
 
! Отговори
Новия ред преди 13 години
Един по един..1,2,3 на чичо Сам ти посвири :)
24
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: нервнаСъс съжаление трябва да призная, че мисля че си права.За повечето арабски или ислямски държави вариантите са два: Диктатура или ислямска революция.Единственият успокоителен донякъде факт е в това, че тази тенденция засяга предимно бедните държави, докато по-богатите арабски държави нямат тези проблеми.
23
0
 
6
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Няма да има мир на земята докато "вие" не се откажете от вашите дяволски методи на управление господа.Оставете хората да си отдъхнат.Вратата между вас и нас е здраво залостена от ваша страна.Вие сте обречени да живеете с проклятието на всички онези които погубихте с вашата сатанинска политика,с вашите болни амбиции за власт над света.
22
1
 
7
 
! Отговори
M. преди 13 години
MNOGO STRANNO KAK IZVEDNAJ MARZELIVITE ARABI POLUDIAHA I OZVERAHA ... E,ZNAEM KAK STAVA...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европа трябва да си изиграе картите много добре тук, ако не си замълчи където трябва, ако не подкрепи когото трябва - гори. 1 е прав, че накрая ние ще изпатим от грешките на САЩ, защото сме по-близо. То американците не могат непрекъснато да им завземат самолетите - тия които са по-близо тях ще гърмят, първо Западна Европа, после нашествие и към нас. Нашите управници, които често са продажници на българския интерес, ще се втурнат да защитават Европа и САЩ - те дали ще ни защитят нас, обаче?
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредните *** простотии
19
1
 
1
 
! Отговори
иван преди 13 години
Поздравления1 Най-после да прочета смислено ,аргументирано, трезво и логично мнение !
18
1
 
4
 
! Отговори
стнв преди 13 години
Вярно, е че това е и удар по САЩ. Но после идват ислямистите и..........
17
5
 
5
 
! Отговори
7777 преди 13 години
Ционистките олигархически кръгове в САЩ губят от тези протести защото след падането на сегашните президенти които работееха за САЩ,Израел,Франция,Англия и станаха милиардери за сметка на народа.Израел ще първата която ще пострада
16
0
 
10
 
! Отговори
M преди 13 години
POGLEDNETE GI - I TUK, I V EGIPET ARABITE SA KATO DROGIRANI I ZOMBIRANI. A IMA MNOGO NACHINI TOVA DA SE NAPRAVI.
15
3
 
11
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Крайно време е ,да се отърси света от това злобно, примитивно, мисилманско робство!
14
4
 
13
 
! Отговори
Prophet Mango преди 13 години
Огнения обръч около саудитска арабия и турция,все повече се затяга!Като домино плочки, ще се срутят всички халифати,емирати,султанати и шейтанати!
13
0
 
12
 
! Отговори
до нервна преди 13 години
Много си права. Така започна и в Иран някога, и знаем до какво доведе.Ако и тук стане така, ще има отново разделение на света, по-лошо то онова, преди 1989г.
12
3
 
25
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Въпросът е какво следва след това? Пак светска автокрация или ислямска революция? Изходът май клони към второто.Истинска демокрация по западен маниер в арабските страни никога няма да има,защото масата не е узряла за това. Демокрацията се гради от инициативни и креативни народи, а при арабите водеща е религиозната доктрина,съчетана с ниската образованост и пословичния им мързел.
11
4
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Спомнихси, че преди доста време някой е предрекъл, че следващият господар ще бъде жълтата раса ----- Предстои да видим как ще стане това /ако сме живи/ ---- Аз лично съм любопитна и нямам нищо против - само ако може да стане някак си без войни ----- Постепенно начинът на живот да го наложи, нещо от рода на максимата за търсенето и предлагането
10
2
 
10
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Ционистките олигархически кръгове в САЩ,използват популярните социални мрежи в интернет,с цел всеобща манипулация и подтикване на населенията в различни арабски държави към "протести на гнева",спрямо тамошните правителства.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много *** много нещо - и все ислямизирани.
8
4
 
8
 
! Отговори
БУНТ преди 13 години
БУНТ - позравява целия ЕКИП НА ДНЕС.БГ.нАЗДРАВЕ, ДОБЪР ВИ Е САЙТА МЛАДЕЖИ!БРАВО!УРА!
7
11
 
9
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
И Саудитска арабия као се разбунтува, хамерика ще загубят вече тотален контрол над региона, а Израел....ще им се наложи да напусснат окупираните територии по не малко да съкратят насилието.