Европейски лидери призоваха за незабавни промени в Египет

ООН евакуира 350 свои служители от страната
Обновена: 3 фев 2011 14:05 | 3 фев 2011 14:05, Елка Василева
5
Европейски лидери призоваха за незабавни промени в Египет
Площад Тахрир, Кайро. Снимка: БТА

Петима държавни лидери на страни от ЕС издадоха съвместно изявление за ситуацията в Египет, предаде АФП.

Президентът на Франция Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Италия Силвио Берлускони, премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро и британският премиер Дейвид Камерон призоваха за незабавни политически промени в Египет, които могат да спрат насилието.

Политиците се обявиха за създаване в страната на правителство, което ще има широка подкрепа, но не поискаха оставката на президента Хосни Мубарак.

По-рано за незабавни политически промени в Египет призова президентът на САЩ Барак Обама.

ООН евакуира почти 350 свои служители от Египет в Кипър. „Сътрудниците бяха временно преместени поради ситуацията със сигурността в Египет“, каза Роландо Гомес от миротворческата мисия на ООН в Кипър.

През изминалата нощ при сблъсъци между привърженици и противници на Мубарак в Кайро загинаха петима души, 836 са ранените.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че трима души от френската телевизия  France 24 са били задържани в Египет в сряда, 2 февруари, докато са отразявали протестите. Позовавайки се на говорител на телевизията, АФП предаде, че журналистите са държани от някакви хора от разузнавателните служби.

На 1 февруари пък в Египет бяха задържани журналисти от руската телевизия „Звезда“. Връзка с тях беше установена едва на следващия ден,  пише Lenta.ru.

От организацията „Репортери без граници“ осъдиха насилието срещу журналисти в Египет. По данни на организацията служители на CNN, ABC News, BBC, "Ал Джазира" и "Ал Арабия" са били нападнати при сблъсъците на 2 февруари на площад Тахрир в Кайро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
алианса преди 13 години
все повече заприличва на прогресивно лицемернеща орг=я.Помним протестите във Фр-я и как се действаше срещу потестиращи.Ами тези същите премиери,защо не се замислят,че е абсолютно необходимо да принудят нашите управници да погледнат сериозно на соц. положение на българите.Или ще чакат да се хванем за гушите,че да ни омиротворяват с декларации.Не виждат ли,че у нас поне 90% са на ръба на оцеляването,защото другите 10% мародерстваха през т. нар. преход.
3
1
 
1
 
! Отговори
axxaaxax преди 13 години
Da im prodademe oryzie i da si reshat problema. Byrzo, lesno vsichki pecheliat
2
1
 
4
 
! Отговори
Blizak Iztok преди 13 години
Sled 30 godini mal4anie nai-setne promalviha niakoia i druga duma za diktatorite, no diktaturata na kapitala e kam svoia krai, smart na diktatorite
1
2
 
10
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Европейските лидери що си не гледат техните протестиращи