Ние няма да си ходим, ще си отиде той!

Протестиращите отхвърлиха компромиса на Мубарак
Обновена: 2 фев 2011 09:46 | 2 фев 2011 09:32, Елка Василева
41
Ние няма да си ходим, ще си отиде той!
Танкове сред протестиращите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА

Стотиците хиляди хора, събрали се на централния площад в Кайро с искане за незабавна оставка на президента Хосни Мубарак, реагираха гневно на изявлението на египетския държавен глава, който обеща да не се кандидатира на президентските избори през септември тази година, съобщи ВВС.

В телевизионно обръщение във вторник късно вечерта Мубарак заяви, че възнамерява да остане на поста си до провеждането на изборите и да осигури провеждането на няколко кардинални реформи, да въведе максимален срок на мандата на държавния глава. В момента в египетската конституция такава норма няма.

Когато започна излъчването на изявлението на президента на огромен екран на площада, настъпи тишина.

Но много бързо се чуха възгласи: „Какво? Той все пак не иска да си ходи?“, каза един от демонстрантите, държейки се за главата.

Още по темата

Когато речта приключи, над площада се разнесоха гневни викове: „Ирхал“ (“Върви си!“).

През деня главното искане на протестиращите беше просто. „Яростни сме. Той напълно игнорира нашите искания“, описа общото настроение един от протестиращите.

„Трябва да сме внимателни“, допълни друг, имайки предвид как в миналото властите са се отнасяли към активисти на демократичното движение.

„Ако Мубарак остане на власт до септември, той ще ни накаже. Той ще ни изтезава“, каза протестиращият.

Малцина бяха тези, които си тръгнаха от площада след многото часове демонстрации, които вярваха, че са постигнали значителни отстъпки. Няколкостотин протестиращи обаче продължиха да скандират лозунги до разсъмване.

Те казаха, че президентът трябва да подаде оставка до петък тази седмица, когато е планиран митинг пред президентския дворец.

„Ние няма да си ходим, ще си отиде той!“, скандираха участниците.„Това изявление е напълно безсмислено, само повече ни разгневи. Такива шеги повече не минават. Ако египтяните останат на улиците до петък, Мубарак най-вероятно ще се съгласи да си тръгне незабавно“, каза  демонстрант.

Един от лидерите на опозицията, бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей, нарече изявлението на Мубарак „трик“ с цел да остане на власт, предаде CNN.

На площад Тахрир в палатки пренощуваха хиляди хора.

Няколко часа след изявлението на Мубарак събитията в Египет бяха коментирани и от президента на САЩ Барак Обама.

Той заяви, че е за мирно предаване на властта в страната и одобри позицията на египетската армия, която отказа да се намесва в събития и осигури условия за безопасни масови прояви.

При това Обама даде да се разбере, че с полумерки Мубарак няма да мине и съобщи, че е разговарял за това с него.

„Други страни не могат да решават кой трябва да застане начело на Египет. Това може да направи само египетският народ. Но едно нещо е ясно: казах тази вечер на президента Мубарак, че по мое мнение организираните промени трябва да бъдат значителни, те трябва да бъдат мирни и трябва да започнат незабавно“, каза Обама. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
10
 
! Отговори
муспи преди 13 години
СМЕЛО, ПО ЕГИПЕТСКИЯ НАЧИН, ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ МЪРДАМЕ!
32
2
 
10
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Писах ви че номера на Али не мина и на Мубарак няма да мине.Браво на египетския народ а овцете да продължават да спят
31
0
 
6
 
! Отговори
Патриот 2 преди 13 години
Нещастници - четете темата и не си чешете тъпите промити мозъци с нашите парвенюшки псевдополитици
30
13
 
10
 
! Отговори
ЕДИН ИЗБИРАТЕЛ преди 13 години
ТВЪРДО ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ ,А АТАКА МИ СТАВАТ ВСЕ ПО СИМПАТИЧНИ
29
0
 
2
 
! Отговори
Сергей е гей преди 13 години
Яне с шеф на Митница Свиленград? 7plus7.net Как да има шеф на бариерата от друго, различно от ГЕРБ? Как? Отпадналият Христо Русев е човек на Янето. Как ще дадат на Алексей да има човек долу, та те ще си направят харакири. Айде сега математичето от Харманли, айде да ни покажете как се смята с ***???Изборите са нещо яко и точно. Ами как да сложат Терзиев, който е изрита Асен Асенов, нали той го натопи за контрабандата и бутането на пачки. Карго, Камиони, Китай и т.н. Другите отпаднаха.
28
1
 
13
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
БРАВО НА ЕГИПЕТСКИЯ НАРОД.
27
12
 
15
 
! Отговори
Съселът преди 13 години
Мили другари,На този светъл за всеки комунист празник - 2 ФЕВРУАРИ, искам да честитя на всички мои интимни другари, които ме подкрепяха през годините, а и не само на тях, и на целокупната комунистическо-гейска общност в България. Специални прегръдки и много горещи и страстни целувки на тази светла дата получават - другаря Вигенин, другаря Меликов и индиректният ни съюзник в борбата срещу идеологическия враг - другаря Янев. Да ни е честит празника и много успехи на любовния фронт!
26
4
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Както казах и преди-не им завиждам.Чака ги поне 22 години преход, след което ще се събудят един ден още по-бедни и зависими от сега, на колене пред тези, с парите,а американския посланник ще управлява страната им...
25
4
 
12
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
МНОГО ДОБРЕ 28 :)ПРИЯТНО МИ Е БОРИСОВФАКТ: ЧЕРВЕНА КНИЖКАФАКТ: ПРЕЗ 1990-ТА НЕ ПОДПИСВА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕПОЛИТИЗИРАНЕ И НАПУСКА МВР.ОХРАНЯВАЛ Е БАЙ ТОШО БЕЗ ПАРИ.E КОМУНИСТ ЛИ Е ИЛИ НЕ?Някога,за да станеш офицер от МВР,какъвто е бил баща му ,а в последствие и самия Бойко,комунистите проучваха всеки род до девето коляно...Как син и правнук на "враг на народа" са станали офицери от МВР..Е ЛЪЖЕ ЛИ БОЙКО ЗА ДЯДО СИ?
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние няма да си ходим, ще си отидат те!Същото важи и за ГЕРБ.
23
7
 
23
 
! Отговори
до 23 : Има ли ??? преди 13 години
По-голям комунист от човек, чиито баща е бил милиционер преди 10-ти ноември.По-голям комунист от човек, който е учил в Симеоново по времето, когато за да учиш там трябваше благосословията на ДС.По-голям комунист от човек, който е бил един от най-младите членове на БКП.По-голям комунист от човек, който е отказал да се деполитизира, когато деполитизираха МВР и напуска МВР, за да остане в БКП.По-голям комунист от човек регистрирал охранителна фирма, когато това беше възможно само за хора на ДС.
22
10
 
10
 
! Отговори
l1 преди 13 години
И аз не искам да си ходя да си ходи тиквата
21
10
 
11
 
! Отговори
l1 преди 13 години
И аз не искам да си ходя да си ходи тиквата
20
6
 
10
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО СИ БОЙКО УНИЩОЖИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА И БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ КАТО НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ И ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.САМО НАП Е СЪБРАЛ С 1 МИЛЯРД ПО-МАЛКО ПРИХОДИ ЗА 2010-ТА СПРЯМО 2009-ТА.ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВАШЕ ДА АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА И ДА НАМАЛИ ЧИСЛАТА ЗА ДА ЗАБЛУДЯТ НАРОДА, ЧЕ НАП СИ Е СЪБРАЛ ПАРИТЕ НА 100%-ТА.ГЛЕДАЙТЕ ЦИФРИТЕ И НЕ СЛУШАЙТЕ КАКВИ ЛЪЖИ ВИ ГОВОРЯТ.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
MUBARAK SE OTKAZAL.
18
5
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Ирхал,ирхал,гииит,гит доган тюркие!
17
15
 
21
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
България e в ценови шок,иконимическа стагнация и финансов колапс. И това откакто Борисов дойде на власт. Ето някои сравнения на цените преди Борисов и сега....Бензин преди 1 год. и 4 месеца 1.74 лв. сега 2.34 лв. Хранителните продукти с 50 процента увеличение. Цигарите с 40 процента,услугите между 50 и 60 процента. Ток нагоре,газ 30% нагоре,горива драстично нагоре.Постижения Бойкови:АЕЦ - 1,5 млрд нагореМагистрала Люлин - 60 млн нагоре платени от държавата.Инфлация-25%Фискален резерв - 1,7млрд надолуВъншна задлъжнялост - 800 млн нагореДанък "колиба" вместо данък "лукс":)7% отстъпка плюс главниците и лихвите, дължими от държавата за забавяне и фирмите си получават дължимото от държавата:)Без обезещетения за трайно безработните в предпенсионна възраст30 Дек 2010 2011-01-10 И пенсионерите вече плащат 2,40 потребителска такса Фермерите сами ще плащат за екарисажи и ваксини на животните14 Дек 2010ВСИЧКИ АНТИКРИЗИСТНИ МЕРКИ СЕ ПОРОДИХА В СЛЕДСТВИЕ НА ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И НЕРАЗПЛАЩАНЕТО НА БОРИСОВ.Благодарим ти Бойко:Учениците ти благодарят за голямата ваканция!Работещите ти благодарят за пенсионната реформа така те никога няма да станат пенсионери!Пенсионерите ти благодарят за коледните надбавки!Пушачите и шофьорите ти благодарят за новите акцизи на горивата и цигарите!Академиците, докторите, учителите, лекторите, студентите, музикантите, актьорите, те ти благодарят че закри културата, науката, образованието и изкуствата!Бедните ти благодарят за данък барака.ЗАКЛЕВАМ, СЕ ЧЕ ОТ КАКТО СЪМ ДОШЪЛ НА ВЛАСТ НЕ ЗАДЪРЖАМ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ ПО БАНКИТЕ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ТАКИВА КАТО СИ БАНК.
16
0
 
13
 
! Отговори
revlio преди 13 години
каквото и да стане народа на Египет заслужава само уважение аз лично смятах че повече от 3- 4 дена няма да удържат а тук се изказаха много анализатори толкова разбирачи че и злобари тъжна картинка е България и си заслужаваме съдбата си
15
2
 
8
 
! Отговори
sonik_blast преди 13 години
Абе тука колко ви плащат за да пишете такива коментари? Според мене или сте тотално морално деградирали или ви плащат много добри пари да викате по ГЕРБ я вижте на РЗС имената на депутатите Халиш Ал Хаби , Мохамед Пророк Бебитуф и т.н... искате да ни управляват турците и се кефите на некфи жалки пари дет ви дават да пишете глупости.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много сте далеч от истината.А тя е,че 80% от ресурсите се ползват от 20% от населението. Отгоре на това останалите 80% от населението се размножава с главоломни темпове.Е! Как да стане?